Etkinlik Dosyası

YTÜ Mimarlık Yaz Atölyesi - Ağırnas 2008

Tarih: Haziran 2008
Hakkında
Mimarlık Fakültesi Lisans Programı öğrencilerinin eğitimlerinde, mimari tasarım ve uygulama sürecine ilişkin edindikleri teorik bilgileri eğitmenler, yerel ustalar ve yapı dünyasının profesyonel uygulamacılarıyla birlikte, Türkiye şartlarında öncelikli olarak eğitim, sağlık, sosyal yapı ihtiyacı olan bölgelerde pratiğe dönüştürmesi amacıyla gerçekleştirilen "Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencileri Uygulama Atölyesi", aynı zamanda öğrencilerin ileride tasarım ve uygulama alanında verecekleri hizmetlere ilişkin sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerine olanak sağlıyor.

İlk kez 2006 yılında, Eskigediz'deki Fahrettin Altay İlköğretim Okulu’nda, 39 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen Uygulama Atölyesi'nin 2008 yılı çalışma alanı olarak Kayseri Ağırnas Köyü seçilmiş. Bölgede, kısa bir süre önce Ağırnas Belediyesi, üniversiteler, Tarihi Kentler Birliği, Çekül Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının desteği başlatılan çalışmalar, şu anda Mimar Sinan Evi’nin restorasyonuyla birlikte belli bir aşamaya erişmiş durumda.

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yürütülecek bu çalışmanın ise iki ana hedefi bulunuyor: Mimar Sinan’ın tasarımları için önemli bir esin kaynağı olan Ağırnas geleneksel yerleşim dokusunun ve Mimar Sinan’ın tanıtılması; Ağırnas’ta yaşayan kadın nüfusun küçük üretimlerinin değerlendirilmesine olanak sağlayacak mekanların oluşturulması.

Bu hedefler doğrultusunda üç farklı zamanda yapılan arazi tespitleri sonucunda Gökşen Mustafa Yücel Meydanı uygulama alanı olarak belirlenmiş.

Şu anda park olarak hizmet veren Gökşen Mustafa Yücel Meydanı incelenen yakın çevre parametrelerine göre:
- Yöreye ulaşımı sağlayan ana yol akslarından birinin kenarında yer alıyor
- Mimar Sinan Evi’ne giden aksın başlangıç noktasını oluşturuyor
- Doğusunda yer alan boş alan genel otopark alanı olarak ayrılmış
- Meydanın hemen altında yörenin yüzyıllardır en önemli üretim mekanlarından biri olan geleneksel bir “Bezirahe İşliği”nin yer alıyor.

Bu alan için belirlenen genel tasarım kararları ise şöyle:
- Meydanda yer alan ve Bezirhane İşliği’nin önünü kapatan tuvaletin yerinin değiştirilmesi
- Satış birimleri ve bilgi panolarının birlikte değerlendirilerek meydanın yeniden kurgulanması
- Bezirhane İşliği’nin temizlenip müze/sergi alanı olarak kullanılmak üzere temizlenmesi ve düzenlenmesi
- Meydan düzenlemede, Bezirhane İşliği’ne yaklaşım ve yönlendirmelerin meydan bütününün bir parçası olacak biçimde ele alınması.

1 - 30 Temmuz 2008 ve 1 - 30 Ağustos 2008 tarihleri arasında, iki farklı dönemde gerçekleştirilecek şantiye uygulamasında, katılımcılar binanın yapım aşamalarını eğitimcilerin vereceği teorik bilgilere bağlı olarak bire bir uygulayacaklar.

Destekleyen Kurumlar
- Ağırnas Belediyesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
- Kayseri Büyükşehir Belediyesi
- Çekül Vakfı
- Tarihi Kentler BirliğiYTÜ Mimarlık Yaz Atölyesi - Ağırnas 2008
YTÜ Mimarlık Yaz Atölyesi - Ağırnas 2008
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.