Etkinlik Dosyası

Buluşma "10"

Tarih: Haziran 2010 Kaynak: Buluşma-10 Çalışma Komisyonu Derleyen: Derya Yazman
Buluşma "10"da Dördüncü Gün!


Buluşmada bugün iki ayrı atölye çalışması vardı. Sabah saatlerinde "son-uç" teması üzerine geliştirilen fikirler uygulanmaya başlanırken, öğleden sonra ise kurgusunu mimar Rahmi Uysalkan ve mimar Ömer Selçuk Baz'ın yaptığı "3 dakika" atölye çalışması yapıldı. Bu çalışmada altı kişilik altı gruptan oluşan öğrenciler birbirlerinin hangi konu üzerine çalıştıklarını bilmeden, oluşturulan ürünü yorumlayarak kendilerinden sonraki gruba 3 dakika içinde tamamlayarak aktardılar. Değerlendirme ve yoğun tempolu uygulaması ile yaklaşık altı saat süren bu atölye çalışmasının ardından son gün yapılacak olan atölye sunumları için çalışmalara akşam geç saatlere kadar devam edildi.

3 dakika atölye çalışmasından kritikler;

Grup 1




"buluşma " teması üzerinden yola çıkarak dikdörtgen platformu Türkiye haritası olarak düşünüp Buluşma 10'un gerçekleştiği Edirne odak noktası olarak seçildi. Bu odak noktası katmanlardan oluşan bir form olarak düzenlendi ve yüceltildi. Öğrenciler olarak da farklı noktalardan gelinenler için farklı şehirleri değişik formlarda oluşturup merkezin etrafına ışınsal olarak yerleştirildi. Sonuçta farklı şehirlerdeki ve farklı karakterlerdeki insanları Edirne'de bir araya getirip "buluşma" kavramı yaratıldı.

Grup 2



Yapılan çalışmada belirlenen kavramın hedef olduğuna karar verildi. Bu hedefe ulaşabilen ve ulaşamayan yollar olduğu görüldü. Hedefe ulaşamayan yolların önündeki engellerin tanımlanamadığı düşünüldü. Ve bir engel oluşturuldu. Ayrıca hedefe giden yolların aksları vurgulandı.

Grup 3



Önceki grupların çalışmalarının başlangıç noktalarından bitiş noktalarına doğru bir yönelim olduğu düşünüldü. 2. grubun yaptığı eklentinin bir eşik noktası oluşturduğu düşünüldü. Başlangıçtan sona giderken bu tasarımda eksik kalan eşik noktaları hamurlarla ifade edildi. Sonuçlar bir süreç içerisinde oluştuğundan belirli odak noktaları sıva filesiyle süreç çerçevesine alındı.

Grup 4



İki adet odak noktası görüldü. Biri diğerine egemendi. Fakat ikisi de daha önemli hale getirilmeye çalışılıyordu. Diğer küçük öğelerde o iki kütleyi destekliyordu. Fakat onlara muhtaçtı. Baskın olan iki büyük yapı etrafını kapatıp çevreden koptuğu için, muhtaç olanlar eşitçe büyüyerek iktidarı ele geçirmeye çalıştılar.

Grup 5



Mekan büyük bir karmaşa içindeydi. Giderek durum kötüye gitmekteydi. Doğanın kurduğu düzen insanlar tarafından bozulmuştu. Doğa galip geldi, kendini yeniledi. Doğa en iyi en olumlu olana uyum sağladı. Düzensizliği bastırarak yok edip, düzene doğru bir köprüyle bağ kurarak insanlara yeni bir yol açtı. İnsanlar o noktaya ulaştıkları zaman daha önceden mahvettikleri o yeri bambaşka bir düzen içinde buldular.

Grup 6
Gruba gelene kadar yapılan çalışmalarda sonuçlar ve başlangıçlar, sonuçlardan doğan yeni başlangıçlar vardı ve çok fazla katman oluşmuştu. Daha fazla katmanın oluşmasını ve yeni müdahaleleri önlemek için yapılan tüm çalışmaları koruma altına alınarak gözleme açıldı.

Grup 7



Yapılmış pek çok müdahale ile oluşan karmaşaya yapılan etki boş alanlar üzerineydi. Çünkü yeni başlangıçlar için boş bir zemine ihtiyaç vardı. Boş alanları vurgulamak için boya ile müdahale edildi. Ama var olan karmaşanın izleri yine de görüldü.

Buluşma "10"
Buluşma "10"
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.