Etkinlik Dosyası

Kuzey Kıbrıs Uluslararası Yaz Okulu

Tarih: Ekim 2006
Yaz Okulu Hakkında

Akdeniz Kentlerindeki sokak mekanlarına odaklı, mimari fikir ve çalışmaları biraraya getirerek “Akdeniz Mimarisini” çözümlemeyi amaçlayan çalışmaların ilki olarak bu yaz 17 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs’ta bir yaz okulu düzenlendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Mimarlar Odası’nın, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Mimarlık Bölümü ile işbirliği içinde organize ettiği bu yılki yaz okuluna, Tunus, Mısır, Cezayir, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs mimarlık Bölümü öğrencileri davet edildiler.

Bundan sonraki yaz okullarının da aynı başlık ile (Akdenizde Sokak Mekanının Canlandırılması) Türkiye Mimalar Odası, Kuzey Kıbrıs Mimarlar Odası ile Kuzey Afrika Mimarlar Birliğinin (Cezayir, Tunus, Mısır) Co-Arc adı altında 28.01.2006 tahinde imzalamış olduğu protokol doğrultusunda katılımcı ve işbirliği içinde olan ülkeler ile diğer Akdeniz ülkelerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu yolla, yakın gelecekte karşılaştırmalı çalışmalar ve araştırmalar için bir temel olacağı düşünülen, Akdeniz “sokak mekanı arşivi” oluşturulacak.

Doğu Akdeniz’de yer alan bir ada olan Kıbrıs’ın kültürel öyküsünü, fiziksel mekanınının ayrıcalığı ve sahip olduğu güçlü geleneksel bağlar, elemanlar, biçimlendirmiş. Adanın başkenti olan Lefkoşa kültürlerarası mimari çevrenin ifadesinde benzersiz bir durum oluşturuyor. Bu yaz için çalışma mekanı adanın bölünmüş kenti “Lefkoşa” olarak secilmiş, katılımcı öğrenciler gruplar halinde Lefkoşa’nın geleneksel sokaklarında çalışmışlar, seçilen alanlarla ilgili geziler, tüm katılımcılara açık fotoğraf ve kartpostal atölyeleri, belirlenen tema doğrultusunda geiştirilecek olan proje grubu çalışmaları, katılımcı üniversitelerden çalışmaya katılacak olan öğretim üyelerinin gerçekleştirceği seri konferanslar düzenlendi, Dünya Mimarlar Birliği Başkan yardımcısı Seif Allah Alnaga konuşmacı olarak katıldı.

Lefkoşa’da seçilmiş olan sokakların iyileştirilmesi amacıyla geliştirilen projeler katılımcı ülkelerden jüri üyeleri tarafından değerlendirildi ve en iyi çalışma Aga Khan Vakfı tarafından ödüllendirildi.

Kuzey Kıbrıs Uluslararası Yaz Okulu
Kuzey Kıbrıs Uluslararası Yaz Okulu
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.