Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi

Haberler

Çağlayan Adalet Sarayı'nın açılışıyla İstanbulluları E-5'te zor günler bekliyor

Tarih: 2 Temmuz 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Muzaffer Salcıoğlu
İstanbul'un farklı ilçelerinde bulunan adliyelerini tek çatı altında toplamak için Çağlayan'a yapılan Adalet Sarayı'nın inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. 16 katlı bina, yaklaşık 60 futbol sahası büyüklüğünde kapalı alana sahip. Yakında hizmete girerek günde binlerce kişiyi aynı noktaya çekecek olan Adliye Sarayı, Çağlayan'da halen fazlasıyla yoğun olan trafiği daha da artıracak.

İstanbul'da E-5 karayolunun kilit noktalarından Çağlayan mevkiine yapılan Avrupa'nın en büyük Adalet Sarayı kısa bir süre sonra hizmete girecek. Yaklaşık 60 futbol sahası büyüklüğünde kapalı alana sahip olan ve 350 duruşma salonu bulunan Adalet Sarayı, binlerce kişiyi her gün aynı noktada buluşturacak. Trafiğin sık sık durma noktasına geldiği Çağlayan'a yapılan Adalet Sarayı, İstanbulluları endişelendiriyor. Yıllardır trafik sorununa çözüm bekleyen İstanbullular, Marmaray ve 3. Boğaz Köprüsü'nün açılacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Şehrin Avrupa yakasından Anadolu yakasına yolculuğu kolaylaştıracak yeni projeler hayata geçirilirken; bir yandan da aynı hat üzerinde 'Avrupa'nın en büyüğü' niteliğinde AVM, rezidans, otel ve devlet daireleri yükseliyor.

İstanbul'un farklı ilçelerinde bulunan adliyeleri tek çatı altında toplamak için Çağlayan'a yapılan Adalet Sarayı'nın inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Şehrin Avrupa yakasında bulunan İstanbul, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp adliyelerini bir çatı altında toplayacak 16 katlı bina, yaklaşık 60 futbol sahası büyüklüğünde kapalı alana sahip. Günde binlerce kişiyi aynı noktaya çekecek Adliye Sarayı'nda 350 duruşma salonu bulunuyor. Avrupa yakasından Boğaziçi Köprüsü yönüne birkaç kilometre kala mesafede bulunan ve çoğu zaman trafiğin durma noktasına geldiği Çağlayan mevkii, metrobüs yolcularının da en yoğun olduğu nokta. Uzmanlar, mevcut trafik yoğunluğunu kaldıramayan Çağlayan'ın, Adalet Sarayı'nın hizmete girmesiyle birlikte daha da yoğunlaşacağından endişe duyuyor. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaşım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ergün, toplu çekim merkezlerinin şehrin ana arterlerinde yapılmasının şehircilik açısından yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. İstanbulluları trafikte zor günler beklediğine dikkat çeken Doç. Dr. Ergün, E-5'in en yoğun olduğu Çağlayan mevkiine yapılacak Avrupa'nın en büyük Adalet Sarayı'nın bölgedeki trafiği durma noktasına getireceğine dikkat çekti. Bakırköy'de inşaatı devam eden Forum Marmara'nın da bulunduğu noktayı kilitleyecek kapasitede olduğunu aktaran Ergün "Yapımı devam eden diğer AVM ve iş kulelerinin de tamamlanmasıyla E-5'in ne hale geleceğini göreceğiz." dedi. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da Adalet Sarayı'nın hizmete girmesiyle birlikte, Çağlayan'ın şehrin ulaşılması en güç noktaları arasına gireceğini söyledi. İstanbul'da toplu taşıma oranını artıracak Marmaray projesinin çözüm noktasında umut verici olduğunu kaydetti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!

11 Ekim 2009, 20:52Yazan: Aslı Özbaydeğerli forum üyeleri, burada böyle yazılar yazmak "racona" uyuyor mu bilmiyorum :U ama konuyla ilgilenen iyi kaynaklar olduğunuzu bildiğim için bi gayret yazıyorum: umarım izliyorsunuzdur, 7 haftadan buyana NTV'de "yaşasın mimari" adıyla bir dizi yayınlanıyor. bu diziyi istanbul serbest mimarlar derneği adına hazırlayan ekipteyim... (devamı)

6 Ağustos 2009, 16:15Yazan: RKSIyyyy. Bu yaratıklardan bizde de var birtane. Bunlarda en iyi malzemeler 5.sınıf işçilikle uygulanır. Koridorlarının 1,00m genişliğinde olan bölümleri vardır bunların. Detay problemleri ile doludur bunlar. Özellikle 21.yy Türkiye'sinde hızla çoğalan bu türün Osmanlı, Selçuklu vb. mimariler olduğunu sanan vatandaşlar 'Kimliğimize sahip çıkılıyor' tadındadır... (devamı)

6 Ağustos 2009, 13:49Yazan: Faruk ÖzgökçeBen kullanıcıların bu tür yapılarda olmaktan çok hoşnut olduğunu (birkaç kişiye sormuştum) biliyorum. Konya'dakine benzer bir bina da memleketim olan Sinop-Boyabat ta yapıldığından insanların bu modeller karşısında kendilerini adaletin hakimiyetinde ve geçmişin gölgesinde hissettiklerini biliyorum... (devamı)

6 Ağustos 2009, 10:05Yazan: 312şerrefArkadaşlar kanımca, bizler mimarlar odasını ya da kendimizi bu konularda acımasızca eleştirsek de acaba birazda çuvaldızı bu binaların esas kullanıcılarına batırsak; ülkenin de mesleğe karşı bakış açısını birazcık olsun değiştirebiliriz diye düşünüyorum. Demek istediğim acaba bu ülkenin adalet saraylarının esas kullanıcıları olan savcılar, hakimler, memurlar, avukatlar, katipler... (devamı)

5 Ağustos 2009, 14:21Yazan: Omer YilmazEreğli Adliyesi (Konya) Önünüden araçla geçerken gördüm 3-4 gün önce, fotoğraf bana ait değil, Google Imaj araması ile ulaştım, şurada: Panoramio - Photo of Ereğli Adalet Sarayı Anadolu'nun bu köşesinde de yeni Adliye modellerimizden görmek mümkünmüş. Demek ki bu virüs de okullardaki gibi her yere yayılmış artık... (devamı)

2 Şubat 2009, 18:09Yazan: I L I A SGerçekten bu konuda bir dur diyebilmek lazım. Mimarlar Odasının bu konuda çalışmaları var mıdır yok mudur bilemiyorum. işin aslı şimdi araştıracağım. Ayrıca kamu yapılarının mimari proje yarışması sonucu ile yapılacağına dair bir kanun olduğunu biliyordum ben yoksa yanılıyor muyum? Bu kanunun demek ki açık yerleri mevcut... (devamı)

12 Ocak 2009, 22:14Yazan: AZMİ AÇIKDİLAdalet dağıtan bir kuruluşun binaları da adilane olmuş.
Projeler müsavi.

Ancak, sevimsiz bir mimari, o binalar da işi olmanın sevimsizliği gibi.
Nereden bakarsanız bakın;
İsmiyle,cismiyle, müsellem.

12 Ocak 2009, 10:50Yazan: Burcu KarabasBuyrunuz...



Habere ulaşmak için tıklayın:

Kırşehir'e Adalet Sarayı yapılıyor

8 Kasım 2008, 20:41Yazan: ontAntalya'daki osmanlı özentisi açılalı 1 ayı geçti.

Eski bina ile karşılaştırırsak eskisini tam Adliye sarayı denecek cinsten sert bir yapıya sahip idi.
Eski brütal bina: http://i35.photobucket.com/albums/d158/ont1991/P4270086.jpg
Yeni Osmanlı özentisi: http://i35.photobucket.com/albums/d158/ont1991/P9200029... (devamı)

26 Nisan 2008, 11:21Yazan: mmonerMimarlar;

Konu biraz eski, ama yazmak istedim. Bu "biz böyle beğendik, aynısından istiyoruz" tipi projeler, ülkemizdeki tüm diğer yapılar gibi mimar tarafından değil; imar kuralları, yönetmelikler, mal sahibi ve mütehaitler, mimarlardan kaprisli "bazı" inşaat mühendisleri ve malesef mimarı çizerden ibaret gören yapı-yaşam kültürümüzden kaynaklanıyor... (devamı)

Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2012>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.