Haberler

15 Ağustos 2007, Çarşamba

İran’da Le Corbusier İzleriİran’da Le Corbusier İzleriMimar ve müşterisi, mimari değeri olan bir yapı inşa etmek için Pers ve İslam kültürünün Batı kültürüyle buluştuğu Hazar Denizi’nin kıyılarında biraraya geldiler. Tasarım anlayışı ile belli bir sisteme bağlı olan yeni bir coğrafyada yer alan modernizmin alternatif mekanları bizim için alışılmış olan Dünya’daki varoluş çabasına paralel olanaklar sunuyor. Bu mekanlarda karşılaşılan değişik çağdaş mimarlık örnekleri çekici ve şaşırtıcı. Bu bizim yaşam tarzımıza uzak olan insanlarla tanıştığımız zaman onları nasıl sınıflandıracağımız sorusuna benziyor. Eleştiri mi yapacağız yoksa sadece iletişim halinde mi olacağız. Haberin Devamı
Tarih "Cazibe" Kurbanı OlduTarih "Cazibe" Kurbanı OlduOsmanlı’nın son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarına ait kamu binaları birer birer yok oluyor.
Onur Öymen'in oğlunun 1,5 milyar dolarlık projesine özel orman freniOnur Öymen'in oğlunun 1,5 milyar dolarlık projesine özel orman freni'Kaplankaya Projesi'ni gayrimenkul grubu Capital Partners'ın kurucu ortağı Burak Öymen tanıtmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in oğlu Burak Öymen'in yürüttüğü 'Kaplankaya Projesi'ne 'özel orman' sınırlaması geliyor.
Meydan Alışveriş Merkezi AçıldıMeydan Alışveriş Merkezi AçıldıAlışveriş merkezlerine yepyeni bir yorum getiren çarpıcı mimarisi, tematik konsepti, gelişmiş altyapı teknolojileriyle gelecekte kurulacak alışveriş merkezleri için yeni standartlar getiren “Meydan Alışveriş Merkezi” kapılarını 15 Ağustos tarihinde halka açtı.
Koç, Magirus arazisini iş merkezi; belediye yeşil alan yapmak istiyorKoç, Magirus arazisini iş merkezi; belediye yeşil alan yapmak istiyorKoç Grubu, holdingin Güngören'deki metruk Magirus Fabrikası'nın çarşı yapılması için imara açılmasını, Güngören Belediyesi ise fabrika sahasını yeşil alan ve kültür merkezi haline getirmek istiyor.
Ölüm HavzasıÖlüm HavzasıTrakya'nın en önemli nehri olan Ergene Nehri ve havzası, aşırı sanayileşme ve bunun yarattığı kirlilik nedeniyle "ölüm havzası"na dönüşürken, verimli tarım arazileri de susuzluktan kırılıyor.
20 bin yıllık Cilo buzulları eriyor20 bin yıllık Cilo buzulları eriyorHakkári’nin zirveleri 4 bin metreleri aşan Cilo Dağları’ndaki yaklaşık 20 bin yıllık buzulların küresel ısınma nedeniyle erimeye başladığı belirlendi. Kalınlığı yer yer 30 metreyi bulan buzulların erimeye başlaması çevrecileri endişelendiriyor.
10. Uluslararası İstanbul Bienali Kalecolor ile Renkleniyor10. Uluslararası İstanbul Bienali Kalecolor ile Renkleniyorİstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 8 Eylül - 4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ni boya sektörünün önde gelen firması Kalecolor renklendiriyor. Kalecolor, kültür ve sanata verdiği desteği 10. Uluslararası İstanbul Bienali’yle sürdürüyor.
850 bin nüfuslu Adapazarı depremden korunmak için kuzeye taşınıyor850 bin nüfuslu Adapazarı depremden korunmak için kuzeye taşınıyor17 Ağustos 1999 yılındaki depremde maddi manevi büyük yıkıma uğrayan Adapazarı, depremin ardından geçen 8 yılda yeniden yapılandı. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi depremden önce projelerini hazırlattığı ama hayata geçiremediği, kuzeyde yeni bir yerleşim bölgesi oluşturma planını devreye soktu.
Abant ve Gölcük Gölleri, Buz Sporlarının Merkezi OlacakAbant ve Gölcük Gölleri, Buz Sporlarının Merkezi OlacakYılın her döneminde ziyaretçilerin akınına uğrayan Abant ve Gölcük Tabiat Parklarındaki gölleri buz sporlarının merkezi olacak.
TatilyaTatilyaBir gün, her yaz yaptığım gibi, yine Türkiye’deki Çelik Dünyası’nın Akademik Gurusu Prof.Dr. Tevfik Seno Arda’yı, İTÜ Ayazağa Kampüsü'ndeki odasında ziyaret etmiştim...
Professional Lighting Design Türkiye’nin Yeni Sayısında Tema: “Peyzaj ve Parkların Aydınlatılması”Professional Lighting Design Türkiye’nin Yeni Sayısında Tema: “Peyzaj ve Parkların Aydınlatılması”Her sayı bir tema çerçevesinde ışığı masaya yatıran PLD’nin Haziran - Temmuz sayısı zengin bir içerikle okurlarının karşısında. Şehirlerimizde yeşil alan her gün biraz daha azalıyor. Azalan alanlara karşı, duyulan ihtiyaç ve bu mekanların gece kullanımı ise ise artış gösteriyor.
İzmir Metrosu Zamanla Yarışıyorİzmir Metrosu Zamanla Yarışıyor3 vardiya halinde aralıksız çalışılan Üçyol-Üçkuyular metro hattında 1600 metrelik bölüm tamamlandı. Ege Üniversitesi-Bornova Merkez hattındaki çalışmalar ise Evka-3 ve Ege Üniversitesi Kampus istasyonlarında gece-gündüz devam ediyor.
Masum Bir Eylem – StudioKAHEMMasum Bir Eylem – StudioKAHEMBoğaçhan Dündaralp, Mert Eyiler, Funda Uz Sönmez, Hakan T.Şengün, Pelin Tan, Ertuğ Uçar, Özlem Ünsal, Şevin Yıldız’ın yer aldığı studioKAHEM 10.Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında 8 Eylül 2007 - 4 Kasım 2007 tarihleri arasında Masum Bir Eylem başlıklı bir etkinlik gerçekleştirecek.
“Sinan Üzerine Saçmasapan”a Naçizâne bir Cevap“Sinan Üzerine Saçmasapan”a Naçizâne bir CevapEskiden Uğur Tanyeli’nin yazılarını okuduğumda güzel bir tokat yemiş gibi olurdum. Bir süredir belki de artık başlamak üzere olan erişkinliğin (geçkinlik de olabilir) can sıkıcı deneyimi yüzünden bir derin düşünme ardından büyüyen karşı düşünceler oluyor kafamda dolanan. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, okumaktan yine çok zevk aldığım köşe yazısında kendisini ters yolda giden birisi olarak anlatırken karşısında gördüğü diğer herkesi “aynı yönde gidenler” olarak tanımlamış. Oysa onlar kendi aralarında oldukça ayrılardır sanırım. Hatta belki de bazılarının - örneğin benim - o yolun yakınında bile olmadığım söylenebilir.
Meclis 6 yıl önce uyarmış: Önlem alınmazsa susuzluk tehlikesi kapıdaMeclis 6 yıl önce uyarmış: Önlem alınmazsa susuzluk tehlikesi kapıdaTürkiye'nin son zamanlarda yaşadığı kuraklık ve su sorununun 2001 yılında TBMM Araştırma Komisyonu tarafından gündeme getirildiği ortaya çıktı.
İzmir'in En "Cici" Yeri Olacakİzmir'in En "Cici" Yeri OlacakBüyükşehir Belediyesi, Eşrefpaşa’daki Cici Park’ın bulunduğu bölgeyi rekreasyon alanı olarak yeniden düzenliyor. Tarihi Roma Yolu ile bütünleşecek proje sayesinde kent yeni bir prestij mekanına daha kavuşmuş olacak.
Demirden İpek Yolu'na ilk kazma 20 Eylül'de vuruluyorDemirden İpek Yolu'na ilk kazma 20 Eylül'de vuruluyorTürkiye'nin Azerbaycan ve Orta Asya ile kesintisiz olarak karadan bağlantısını sağlayacak Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı projesi 20 Eylül'de Tiflis'te törenle başlatılacak.
Havza bazında yönetimHavza bazında yönetimArtan nüfusa karşılık sabit kalan su potansiyeli planlı ve özenli çalışmayı gerektiriyor. Bu çerçevede, dünyadaki su politikalarının ana argümanı havza bazında yönetim olarak belirmektedir. Ülkemizde nüfusun sürekli artmasına karşılık su potansiyelinin sabit kalması, bu konuda bilimsel, planlı ve korumacı bir şekilde davranılması ve yeni teknoloji ve yöntemlerin kullanılmasına özen gösterilmesini zorunlu kılmaktadır.
Marmara'daki deprem 7 büyüklüğünde olacakMarmara'daki deprem 7 büyüklüğünde olacakİTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 17 Ağustos 1999 depreminin 8. yıldönümünde, bugüne kadar yapılan yerli ve yabancı tüm çalışmaları toplayıp değerlendirdi. Sonuç: "Marmara Denizi'nde olası bir depremin büyüklüğünün en az 7 olacağı konusunda herkes hemfikir. Son çalışmalara göre de 2034'e kadar bu depremin olma olasılığı en az yüzde 35, en fazla yüzde 70 civarında."
İBB, çöpten yılda 10 milyon YTL çıkarıyorİBB, çöpten yılda 10 milyon YTL çıkarıyorYılda yaklaşık 4 milyon ton çöp toplayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geri dönüşüm çalışması 'Katı Atık Projesi'yle, atığın yaklaşık 100 bin tonunu geri kazanarak çöpten kasasına 10 milyon YTL değerinde gelir sağlıyor.
Le Corbusier’nin Yaşayan Marsilya BaşyapıtıLe Corbusier’nin Yaşayan Marsilya BaşyapıtıProvence’in lavantalarla kaplı tepesinin ve ışıltılı Akdeniz’in üzerinden bakan dev apartmanlar "Unité d'Habitation" (Konut Birimi) adıyla yapılmış ve ilk açılışının üstünden 60 yıl geçmiş olmasına rağmen, hakkında hala ortak bir kanı oluşabilmiş değil. 1952 yılında tamamlanan ve 1600 kişiye ev sahipliği yapan yüksek ve hantal yapı Marsilyalılar tarafından "La Maison du Fada" (Deliler Evi), halk arasında "Crazy House" (Çılgın Ev), hatta "Cuckoo Coop" (Aptal Kafesi) unvanlarına layık görüldü.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Ünlü Tasarımcı Foster’ın Yeni ProjesiLondralılar’ın Gherkin olarak tanıdığı, kentte simgeleşmiş birçok binanın tasarımcısı ünlü mimar Foster’ın St. Paul Katedrali’nin çağdaş bir versiyonu olarak hazırladığı proje onaylandı.
Tariş arsası ihalesiz satıldıKuşadası Atatürk Bulvarı üzerindeki 9.958 metrekarelik Tariş arsasının % 73'lük bölümü İzmir Tariş Pamuk Birliği yetkilileri tarafından satıldı.
Acil 'Başkent Yasası'...Başkentimiz "susuz" kaldığından beri bu yazıda "tereddüt" ettik... Çünkü sorun sadece yerel yönetimdeki "sorumsuz" luk değildir. Daha "vahim" i, başta "ülkeyi yönetenler" olmak üzere, kimse bu kentin "başkentimiz" olduğunu önemsemiyor...
Kuraklığın sebebi insanTürkiye'deki iklim değişikliğine ilişkin yapılan sunumda kuraklığın en önemli faktörünün insan olduğu vurgulandı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaca, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda yaptığı sunumda...
"Fuarlar ve Kongreler Kenti" için Güçbirliğiİzmir'de kongre turizmi projeleri oluşturmak, kenti ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak amacıyla, Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık şirketi İZFAŞ’ın da ortağı olduğu İzmir Kongre ve Ziyaretçi Turizm Tanıtım A.Ş. adlı bir şirket kuruldu.
Seçim bitti yıkım başladıSeçimler öncesinde ara verilen gecekondu yıkımları yeniden başladı. Oy almak için yıkım yapmayacağı sözünü veren AKP bir kez daha sözünden döndü.
Su üzerine küresel politikalarSu yönetimi gelişmiş ülkeler ile küresel şirketler için 1990'lı yılların başlıca gündem maddelerinden biri olmuştur. 20. yüzyılın son çeyreği içerisinde gelişen ve suyu metalaştıran yaklaşım sonucunda dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 5'inin kullandığı suyun yönetimi artık ulusötesi şirketler tarafından yapılmaktadır.
"Dünya Su Vizyonu ve Eylem Planı"İçme, kullanma ve tarımsal sulama amacıyla kullanılan, insan yaşamının vazgeçilmez unsuru olan tatlı su kaynakları ile ilgili küresel politikalar belirleme çabası 1992 Dublin Su ve Çevre Konferansı ile 1992 Rio Kalkınma ve Çevre Konferansı'na kadar uzanmaktadır.
Çevresel muhalefet artıyorKüresel yatırım ve ticaret, bir yandan su kaynaklarının kirlenmesini hızlandırarak, bir yandan da su kullanımını artırarak, su varlığı üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır.
Ağaç katliamıYıllar sonra Üsküdar'daki Fethi Paşa Korusu'na gittik. Geçen yıllar içerisinde sosyal tesisler yapıldığı için asfalt yol yapımı nedeniyle pek çok ağacın kesilmiş olduğunu gördük. Ne yazık ki o ağaçlar için yapılacak bir şey yok. Ancak ilginç olan, koru içerisinde de çok sayıda yaşlı ağacın kesilmiş olmasıydı. Bu konuda danıştığım birinden aldığım yanıt, "Gezmeye gelen çiftlerin yapabilecekleri ahlak dışı davranışları önlemek için bu karar alınmış" şeklindeydi. Üstelik ağaç kesimini de, iki gün önce konunun uzmanı kişilerin bulunmadığı bir taşeron firma gerçekleştirmiş. Merakla, koruda bekçi olup olmadığını sorduk. Meğer geniş kadrolu bir güvenlik ekibi mevcutmuş. Neden ağaçlar kesilerek kuytu köşelerin ortadan kaldırılması kararı uygulanmış? Anlayamadık.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Duygu Seda Tomru
Ümraniye'de talanÜmraniye Çakmak Mahallesi'nin en işlek yerinde, araç ve yaya trafiğinin en yoğun olduğu Başak Sokağı'nın hemen başında aylardır süren bir talan yaşanıyor. Ümraniye Belediyesi, Ümraniye Kaymakamlığı, İBB ve İstanbul Valiliği'ne bildirilmesine rağmen anlaşılmaz bir sessizlik ve vurdumduymazlık örneği sergilenmektedir. Yirmi yıldan fazladır pislik içinde bekleyen otel inşaatına 1.5-2 yıl önce devam etme kararı alan inşaat sahipleri, akıl almaz bir şekilde, insan hayatını tehlikeye atan, hiçbir kurala ve yasaya uymayan çalışmalarıyla devam ediyorlar ve bitirmek üzereler. Araç trafiğinin çok yoğun olduğu yolu 6 aydır belediyenin levhalarıyla trafiğe kapatıp özel şantiyeleri gibi kullanıyorlar. İnşaatlarının bitmesinin yakın olduğu bugünlerde 3 şerit olan bu yolu tek şerit yaptılar. Otel önündeki kaldırımı anormal büyütüp özel kullanımlarına açtılar. Asıl önemlisi ve can alıcı nokta ise trafik akışını değiştirip ters yönde trafik akışı yapıyorlar.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet
İkinci büyük baraj inşaatı başlıyorGAP'ta yer alan Ilısu Barajı'nın yapımı için 1.2 milyar avroluk kredi anlaşması imzalandı. Kredinin 25 milyonu Hasankeyf'e harcanacak. Güler, 'Hasankeyf'i turizm merkezi yapacağız' dedi.
Susuzluk ve Su Sağlama Çalışmaları...Dünya'da olduğu gibi, ülkemizde de tatlı su kaynakları oldukça sınırlıdır. Bu olgu, bu kaynaklarımızın rasyonel bir şekilde kullanılmasının gerekli olduğuna işaret etmektedir.
Dolmabahçe Sarayı'nın Çatısı 7 Yıl Sonra YenilendiDolmabahçe Sarayı'nın 14 bin 559 metrekare izdüşüm alanına sahip kurşun kaplı çatısı 7 yıl süren çalışmalar sonrasında yenilendi. Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı'na bağlı Dolmabahçe Sarayı Müzesi Kurşun Atölyesi'nde, Dolmabahçe Sarayı'nın çatısından söktükleri 750 ton ağırlığındaki kurşun levhaları atölyede eriterek yeniden plaka haline getiren 20 kişilik ekip, bu plakaları yine kendi imkanlarıyla levha çatıya monte etti.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Suudi Krallığı Cennet Bahçesi'yle çevreciliği öğretecekSuudi Arabistan Krallığı, 'Cennet Bahçesi'ni çölün ortasına taşıyacak. Riyad yönetimi, dünyanın en büyük kapalı botanik bahçesini inşa etmek için kolları sıvadı.
Hakkâri'nin 20 bin yıllık buzulları eriyorHakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat Dağları'nda bulunan ve yaklaşık 20 bin yıllık olduğu tahmin edilen buzullar da erimeye başladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top'un 20 bin yıllık olduğunu tespit ettiği ve yer yer kalındığı 30 metreyi bulan buzulların da küresel ısınmadan payını aldığı belirtildi. Hakkâri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, buzulların bu yıl birkaç metre eridiğine dikkat çekerek küresel ısınmaya ilişkin ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Sabah
Melen su koyuverdi bile!İstanbul'a yılda 1.1 milyar metreküp su sağlaması hedeflenen Melen Çayı'ndaki balık ölümleri ilk tespitlere göre 'oksijen yetersizliği'nden kaynaklanıyor. Çayın Düzce Cumayeri ilçesi geçişinde, geçen hafta balık ölümleri başlamış, "Bu su yakında İstanbul'un içme suyu olacak" diyen Düzce Valiliği derhal önlem alınmasını istemişti. Valilikten dün yapılan açıklamada "İlk belirlemelere göre ölümlerin aşırı su kullanımı sonucu, sudaki oksijen seviyesinin düşmesinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Kesin sonuç laboratuvar sonuçları alınınca açıklanacak" denildi.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Kültürel Yozlaşma Dörtnala...Amaç, umutsuzluğun kapılarını aralamak değil. Umut, bireyin ve her toplumun vazgeçilmezi. Bir kır çiçeğinin uyanır uyanmaz güneşi beklemesi gibi.
İki büyük çevre sorununa iki somut hamleTürkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir için sonunda adım atılıyor. Konya İl Genel Meclisi, su seviyesi azalan ve kirlenen göl için 16 maddelik bir metni kabul etti.
Evi yıkılana yardım sözüSarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, İl Özel İdaresi'ne ait araziye kaçak olarak yapıldığı gerekçesiyle yıkılan gecekondu sahiplerine yardımda bulunma sözü verdi. Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan 23 gecekondu önceki gün yıkılmıştı. Sarıyer Belediyesi'nin dün yaptığı yazılı açıklamaya göre Belediye Başkanı Tülün kendisini ziyaret eden gecekondu sahiplerine şöyle konuştu: "Sizler için çözüm arıyorum. Kira, eğitim, kömür ve gıda yardımı gibi desteklerle biraz da olsa sizlere yardımcı olacağız."
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
İzmir’in 2050’ye kadar su sorunu olmayacakİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin Çamlı ve Gördes barajlarına ilişkin projelerde olumlu gelişmeler olduğunu, hayata geçirilmesine yönelik geçen hafta Ankara’da yaptığı temaslarının olumlu geçtiğini söyledi.
"Nehir özelleştirilmesi"ne tepkiTürkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), ''nehirlerin özelleştirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu''nu savundu.
Çin'de köprü inşaatı çöktü: 29 ölü, 22 yaralıÇin'de turistik amaçlı bir köprü inşaatının çökmesiyle 29 kişi öldü. Kurtarılan 86 kişiden 22'si yaralı, beşinin durumu ağır. Ülkenin Hunan eyaletinde Tuo Nehri üzerine kurulu köprünün üstünde yıkıldığı sırada 123 işçi bulunduğu sanılıyor. Yapımı için 1.6 milyon dolar (2.1 milyon YTL) ayrılan 268 metrelik köprünün çökme nedeni araştırılıyor. 1999 yılında da Qi Nehri üstündeki üç yıllık köprü yıkılmış, 40 kişi ölmüştü. Geçen yıl yayımlanan bir rapora göre, ülkedeki 6 bin 300 köprü, temel parçalarında görülen ciddi hasarlardan dolayı 'tehlikeli' kategorisinde yer alıyor.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Aile başına 39 bin litre su tasarruf eden klozet yaptıkKüresel ısınmaya paralel kendisini iyice hissettiren susuzluk, üreticileri de su tasarrufuna yönelik ürünlere yöneltti. Vitrifiye seramik sektöründe faaliyet gösteren Çorumlu Ece Banyo, 4.5 litre su tüketerek tam temizlik sağlayabilen yeni klozetiyle bir ailenin yıllık su tüketiminde 7 ile 39 bin litre arasında varan su tasarrufu sağlanacak. Ece Banyo Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, "Özellikle son aylarda yaşanan su sıkıntısını gözönüne alarak 7-8 aylık bir çalışma sonucu 6 litre yerine 4.5 litre suyla normal temizlenebilen bir klozet ürettik. Bu klozetler diğerleriyle aynı fiyattan satılacak. Şu anda üretimimizin yüzde 60’ını su tasarruflu klozetlerden oluşuyor" dedi. Çenesiz, su tasarruflu yeni nesil klozetlerin, çift kademeli rezervuar iç takımı ile kullanılması durumunda da 2.5 litre ile yarım fonksiyon yaptığını belirtti. Türkiye’de klozet temizliğinde kullanılan su miktarının TSE standartlarında fonksiyon sınırının 9 litre olduğunu belirten Çenesiz, "Bu rakam Avrupa ülkelerinde 6 litre. Şu anda Türkiye’de genel olarak 6 litre ile 9 litre arasında değişen miktarda su ile tam fonksiyon yapan klozetler üretiliyor. Türkiye zaten Avrupa standardı olan 6 litreye inmişti. Artık hedefimiz 4 litre su tüketen klozet" diye konuştu.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet
Turistler daha çok 'tema'lı otelde tatil yapmayı seviyorAntalya, temalı otel cenneti olma yolunda ilerliyor. Birkaç sene öncesine kadar sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen temalı otellere her yıl yenileri ekleniyor. Turizm yatırımcısının da ilgisini çeken temalı otellerin geleceğinin parlak olduğunu söyleyen ve Türkiye'yi temalı otellerle tanıştıran mimar Hasan Sökmen "Turist temalı otelde tatil yapmayı seviyor." diyor.
Melen'de raftingden bugünlere...İstanbul'un içme suyu olarak kullanılacak Melen çayında çok değil bundan 4 yıl önce rafting yapılıyormuş. Yani suları o kadar bolmuş. Ancak geçen hafta aynı Melen çayında toplu balık ölümleri görüldü... Düzce Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Yapılan fiziksel ve görsel incelemeye göre, balık ölümlerinin aşırı su kullanımı sonucu, sudaki oksijen seviyesinin düşmesinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Balık ölümlerinin nedeni, laboratuvar sonuçlarının kesinleşmesinden sonra kamuoyunun bilgisine sunulacaktır" denildi.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet
Ankara Valisi’nin açıklamasıAnkara’daki su sıkıntısı ile ilgili yazdığım yazıda Ankara Valisi Kemal Önal’ın ortalıkta hiç görünmediğinden söz edip "Ankara Valisi’nin tek işi protokol mü" diye sormuştum. Ankara Valisi Kemal Önal aradı. Göreve geldiğinden beri bir "protokol valisi olmamak için" çaba gösterdiğini, yasaların kendisi için tanımladığı tüm görevleri yerine getirmek için çalıştığını söyledi. Su sıkıntısı ile ilgili olarak da Valiliğin görev alanına giren konularda girişimleri olduğunu, kriz merkezi kurulduğunu, yakında açılacak okullarda sıkıntı yaşanmaması için tüm okulların su deposu sorununu çözmek üzere yoğun bir çaba gösterdiklerini anlattı. "Ankara’nın su dağıtım işi belediyenin görev alanına giren bir iştir ve o işin sorumlusunun kim olduğu da bellidir. Bir işi iki kişi yapmaya kalkışırsa o iş yürümez, bu nedenle belediyenin görev alanına giren işlere müdahalem olmuyor" dedi. Açıklama hakkına saygının gereği olarak sizlerle de paylaşayım istedim.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mehmet Y. Yılmaz
TEMA: Nehirlerin özelleştirilmesi Anayasa'ya aykırıTürkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), nehirlerin özelleştirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. TEMA Vakfı'ndan yapılan açıklamada, Türk Dil Kurumu'na göre özelleştirmenin "Devlete ait taşınır, taşınmaz malların teklif alma ya da ihale yoluyla satışını yapma" anlamına geldiği ve Anayasa'nın 168. maddesinde "Tabii servetler ve kaynaklar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunların aranması ve işletilmesi hakkı devlete aittir" ifadesinin yer aldığı anımsatıldı. Açıklamada, "Açıkça görülmektedir ki, nehirlerin özelleştirilmesi Anayasa'ya aykırıdır ve gerçekleştirilmesi mümkün değildir" denildi. TEMA Vakfı'nın kuraklıkla mücadele için, suların devletin gözetim ve yönetimi altında olduğu yönünde Anayasa'ya bir hüküm konulmasını talep ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Kentlerde su kullanımında bütün tasarruf önlemleri alınmalı, şebeke su kayıpları engellenmeli, kentsel atık suların tamamı arıtılarak tarımsal su kullanımına geri dönüştürülmelidir."
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet
Konsey lağvedildi deprem unutulduBaşbakanlık'ın 'yeni yapılanma' gerekçesiyle Ulusal Deprem Konseyi'ni (UDK) lağvetmesinin ardından yedi ay geçmesine rağmen üst düzeyde koordinasyon ve danışmanlık görevini yerine getirecek bir yapı kurulmadı.
Greenpeace'e ihbar yağıyorKirliliğe karşı denizleri korumak ve olası tehditleri önlemek amacıyla 'Deniz Koruyucu Rehberi' hazırlayan Greenpeace Türkiye Ofisi'ne, günde ortalama 10 ihbar geliyor.
Enerji masrafı yalıtımla yüzde 50 azalıyorIsı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, Türkiye'de net enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin konutlarda gerçekleştiğini, binalarda enerjinin verimli kullanılmasının küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele açısından önemli rol oynadığını vurguladı.
Kentlerimiz, AB’nin yaşam kalitesi anketinde sonlardaAB Komisyonu İletişim Genel Direktörlüğü’nün Gallup Macaristan’a yaptırdığı "75 Avrupa Kenti Arasında Yaşam Kalitesi Algılamaları" adlı ankette, kentlerimiz sınıfta kaldı. Anketin "kentte yaşamaktan duyulan tatmin" bölümünde Ankara 59, Antalya 60, Diyarbakır 71, İstanbul ise sondan üçüncü sırada yer aldı. İstanbul, "İnsanların kendilerini en güvende hissettikleri kentler" listesinde de sonuncu oldu.
1.2 milyar euro geldi, Ilısu Barajı başlıyorBatman'daki tarihi Hasankeyf kentinin sular altında kalacak olması nedeniyle tepki çeken Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES) ticari anlaşması, DSİ Genel Müdürlüğü ile Almanya, İsviçre ve Avusturya'dan oluşan Ilısu Konsorsiyumu arasında imzalandı.
Hasankeyf için son imza atıldıHasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın yapımı için düğmeye basıldı. Yedi yılda bitirilecek Ilısu Barajı’nın ticari anlaşması, DSİ Genel Müdürlüğü ve 14 firmadan oluşan Ilısu Konsorsiyumu arasında dün imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, su tutulmasıyla antik kentin yok edileceği eleştirilerine, "Tarihi dokuya enerjiden daha fazla önem veriyoruz. Bütün eserleri taşıyarak koruyacağız. Bunun için de 30 milyon dolar kaynak ayrıldı" sözleriyle yanıt verdi.
Proje için 10 bin 995 sayfa sözleşme hazırlandığını belirten Güler, duygularını "Hayatımda bu kadar anlamlı bir çalışmaya imza atmamıştım" diyerek dile getirdi.
Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Umut Erdem
TMMOB için 'yol haritası'TMMOB, "Belediyeler ve 'uzman oda' ittifakı" yazısındaki tespitlerle ilgili olarak, Antalya'daki üyeleri, bazı Odalar hakkında inceleme başlattı.
Günyüzüne çıkacak tarihAnadolu'nun en büyük eskiçağ kentlerinden Nikomedia'da yapılacak arkeolojik kazılar, şehrin sır perdesini aralayacak.
AKP'nin eski binası enstitü oluyor22 Temmuz seçimleri öncesinde Söğütözü'ndeki yeni genel merkezi binasına taşınan ve seçimi yeni binada karşılayan AKP, eski genel merkez binasını enstitüye dönüştürmeyi planlıyor. AKP Siyaset Okulu çalışmalarını sürdürecek hem de araştırmaya ağırlık verilecek. Söğütözü'nde Selçuklu mimarisine uygun yaptırılan yeni genel merkez binasına taşınan AKP, uzun süredir Bal-gat'ta bulunan eski genel merkez binasının hangi amaçla kullanılacağı üzerine çalışmalar yapıyordu. AKP'nin planları arasında, Siyaset Okulu'nun eski genel merkez binasında ve enstitü çatısı altında yürütülmesi de bulunuyor. Siyaset Okulu'nun, daha önce olduğu gibi eğitim çalışmalarını yine eski genel merkez binasında sürdürmesi öngörülürken, enstitü adı altında, araştırmaya da ağırlık verilecek.
Tarih: 14 Ağustos 2007 Kaynak: Birgün
Yaylalar turizme feda edilmesinBayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Ordu - Artvin arasındaki Karadeniz yaylaları-' nı birleştirerek yayla turizmi süresini uzatmaya yönelik projesine çevre örgütleri tepki gösterdi.
Bağımsız bir Kültür BakanlığıKültür Bakanlığı'nın yeniden bağımsızlığını kazanması bu alanda atılması gereken olumlu adımlara zemin hazırlayacaktır.
Çelik Palas'a 9 TeklifEmekli Sandığı'na ait Çelik Palas Oteli'nin özelleştirme ihalesine katılmak üzere 9 firma teklif verdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan açıklamaya göre ihaleye katılmak üzere son teklif tarihi olan 10 Ağustos saat 17.00'ye kadar teklif veren firmalar şöyle: Pantur Turizm ve Ticaret A.Ş., Oran Turizm Petrol Yatırımları İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Toray İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., CVK Mineral Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tahincioğlu-Güzel Oteller Ortak Girişim Grubu, Anemon Turizm ve İnşaat Ticaret A.Ş., MSN Yapı Yatırımları İnşaat, Turizm, Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş., Harbut Tekstil Sanayi ve Ticaret, İsmail Çelik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ortak Girişim Grubu, Akbaşlar Tekstil Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Tarih: 14 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Van Gölü’ne sahil yolu projesi tartışma yarattıErciş Belediyesi tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAKP) kapsamında Van Gölü sahilinde yapılan Karataş Park Yolu Projesi, doğal kumlukları ortadan kaldırdığı gerekçesiyle vatandaşların tepkisine yol açıyor.
Beykozlular yıkım kaygısıyla yaşıyorRüzgarlı Bahçe sakinleri, Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında, Rüzgarlı Bahçe’deki evlerinden olma kaygısını yaşıyorlar.
Su da biter...Bilimsel bir dille açıklarsak gelişmişlikle azgelişmişlik arasındaki en önemli fark, o toplumları oluşturan bireylerin olayları algılayış biçimindedir.
Melen, kafaları karıştırdıİstanbul'daki barajların doluluk oranları yüzde 25.01'e kadar düşerken kentin bütün umutlarını bağladığı Melen de yavaş yavaş kurumaya başladı.
Atakule'ye Rakip ÇıktıKeçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Atakule’ye rakip olacak bir Cumhuriyet Kulesi yapacaklarını belirterek, “Estergon Kalesi yanına inşa edilecek kule, Ankara’nın çehresini değiştirecek” dedi. Cumhuriyet Kulesi’nin 166 metre yüksekliğinde olacağını bildiren Altınok, “Başkentin her tarafından görülebilecek ve Ankara’yı görebilecek kulede, sergi salonu, kafeterya ve restoranların yanı sıra özellikle çocukların ilgisini çekecek uzay görünümünü andıracak uzay terası yer alacak” diye konuştu. Yapımına önümüzdeki aylarda başlanacak projenin 1.5 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Tarih: 14 Ağustos 2007 Kaynak: Türkiye
Aslında kuraklık yoktuYukarıdaki "bilmiş" beyan geçen aralık ayı ortasında yapıldı. Kim yapmış olabilir? Türkiye'de hep olduğu gibi, "İşi en iyi bilen" kimse o: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal.
Metro Zamana Karşı Yarışıyorİzmir’in ulaşım sorununa köklü çözümler getirebilmek için başlattığı projelerde önemli aşamalar kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro şantiyeleri de, vardiya usulü ile 24 saat kesintisiz çalışıyor.
Sarıyer'de 23 gecekondu yıkıldıSarıyer'de İl Özel İdaresi'ne ait araziye yapılan 23 gecekondu, polis desteğindeki belediye görevlilerince yıkıldı. Gecekondularda yaşayanlar sokak girişine barikat kurarken, kimileri çocuklarını alarak evlerin damına çıktı. Bu direnişe karşın ekipler gecekonduları yıktı. Büyükşehir Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi'ne bağlı yıkım ekipleri, Tarabya Cumhuriyet Mahallesi'nde İl Özel İdaresi'ndeki 23 gecekondunun kaçak olduğu gerekçesiyle polis desteğinde bölgeye geldi. Yıkım yapılacağını öğrenen gecekondu sahipleri sokak girişine barikat kurdu. Bazıları da yıkımı engelleyebilmek için çocuklarını evlerin damlarına çıkardı. Ekipler yıkıma kararlıydı. Polis de müdahaleye hazırlandı. Önce barikat kaldırıldı. Ardından evlerinden çıkmak istemeyenler zorla çıkarıldı. Bazıları evlerinin yıkımını izlerken fenalaştı. Bu sırada yıkım makineleri gecekonduların içine girdi ve 23 gecekondunun yıkımı tamamlandı.
Tarih: 14 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Ankara'ya su yerine prestij!Yaşadığı su sıkıntısıyla dünya gündemine de gelen Ankara'da, "su ve kanalizasyon hizmetleriyle ilgili planlamalar" Büyükşehir Belediyesi'nin 11 stratejik hedefi arasına giremedi.
Açılan Soğanlı-Botanik köprüleri, trafiği rahatlattıBüyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Batı Yakın Çevre Yolu'ndaki trafik akışını kesintisiz hale getiren köprülerin açılış töreninde yaptığı konuşmada "40 ay öncesine kadar sadece tarihi ve doğasıyla övünen Bursa, artık geleceğine gülümsüyor.
İnsuyu Mağarası’nda Göçük TehlikesiBurdur’da yaklaşık 2 bin 100 metre uzunluğundaki İnsuyu Mağarası’nın 600 metresi ziyarete açıldı. Mağaranın ziyarete açılmasıyla, insan elinin değdiği ve teknolojik ihtiyaçlarla donatılan mağarada tahribatlar başladı.
2'nci büyük baraj inşaatı başlıyorGAP'ın anahtar projelerinden biri olan ''Ilısu Barajı ve HES'' için bugün DSİ Genel Müdürlüğü ile Ilısu Konsorsiyumu arasında ticari sözleşme imzalanacak.
İSKİ'nin atıkları doğaya bırakılıyorİstanbul'da İSKİ’ye ait arıtma tesisinin kimyasal içerikli atıkları yerleşim yerlerine yakın bir araziye boşaltılıyor. Atıkların, hiçbir önlem alınmadan doğaya bırakılması İkitelli'deki semt sakinlerini tedirgin ediyor.
Toprak ve suEski yazılarıma baktım, 23 Şubat'ta "Bir Damla Su" diye yazmışım. Ondan sonra da defalarca yazdım. CNN Türk'te kuraklık ve çevre sorunları üzerine bu süre içinde üç program yaptım.
Silivri'den Beykoz'aBanliyö dahil, öngörülen 560 kilometrelik raylı sistemin 250 kilometresinin 2012'de tamamlanacağını ifade eden Topbaş, 2012 yılında Silivri'den çıkan bir insanın raylı sistem ile Sarıyer'e, Beykoz'a gidebileceğini söyledi. Başkan, İstanbul'da 126 kavşak ve yol düzenlemesi yapıldığını ve 160 kilometre tünel yol inşa ettiklerini anlattı.
Tarih: 30 Temmuz 2007 Kaynak: Sabah
Takvim
<<Ağustos 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.