reklam

Fuarın Biyografisi
Etkinlik Dosyası > Baucon Yapex 2004  

   

1993 sonları. O yıl yeni kurulan genç bir şirket; Akdeniz Tanıtım A.Ş. ve yöneticileri gelecek vaadettiğine inandıkları Türkiye’nin güney bölgesinde, Antalya’da, üzerinde bir yıldır çalıştıkları bir konsepti gerçekleştirmeye uğraşıyorlar; “Akdeniz Ticaret Fuarı”.

Fuara 4 ay var ve sergi alanlarına bakıldığında, düşünülen konseptin henüz tam anlamıyla kabul görmemiş olduğu anlaşılıyor. Beklenen; gıda, tüketim malları, inşaat malzemeleri, hobi, elektronik vb. tüm sektörleri kapsayan bir karma serginin, Antalya’nın ticari hayatında etkili olması hedefi iken, böyle bir fuarın belki de zamanlamasının uygun olmadığı sonucu fuara 4 ay kala ortaya çıkıyor. Arka arkaya kriz toplantıları, fikir tartışmaları, fizibiliteler ve varılan sonuç: Antalya daha spesifik bir fuar konseptini haketmektedir.

Organizasyona 4 ay kala eski konseptin aktarılacağı konu hemen bulunuyor. Antalya’nın gelecek yıllarda lokomotif aktivitesi olacağı açıkça belli olan yapı/inşaat sektörü içinde bir fuar; “Akdeniz Yapı Fuarı”. ‘Ticaret’ sözcüğü yeni şekliyle ‘yapı’ sözcüğüne dönüştüğünde kalan 4 ay içinde fuarın profili büyük bir süratle değişiyor ve ’94 Ocak’ında o yıllarda bir fuar alanı bulunmayan Antalya’nın bir büyük otelinin lobileri dahil tüm salonları şantiye gürültüleriyle, tuğla, kiremit, alüminyum görüntüleri ve her türden yapı malzemesi ile dolu bir dört gün geçiriyor. Artık aşı tutmuştu.

İlk yıl için başarı sayılabilecek 1.000 m2’ye yakın bir sergileme ve fuarı gezen 5.000’e yakın Antalya’lı o yıl yapımcılara geride birçok mesaj bırakarak ayrılıyorlardı.

Mücadelelerle dolu dört organizasyon geçiyor ve (‘95’de iki kez olmak üzere) tam dört kez ağırlıyor Akdeniz Yapı Fuarı’nı Hotel Antalya Dedeman salonları.
O yılların başında İstanbul’da Dünya Ticaret Merkezi yeni açılmış, ilk fuarlarını yapıyor, Ankara; Türser ve AKM gibi fuar alanı olmayan küçük mekanlardan sonra yine kısıtlı kapasiteli ama o yıllar için iyi sayılabilecek Anfa salonlarına terfi ediyor. İzmir; Kültürpark’ın sergi entegrasyonu sağlamaktan uzak ve neredeyse cumhuriyetle yaşıt eski fuar alanlarına talim ederken, butik fuarlar için iyi ve modern, ancak sergi alanları gene de sınırlı Efes Convention Center’a kavuşuyor. Bu genel mekansızlık ortamında Akdeniz Yapı Fuarı’nın düzenlendiği beş yıldızlı otel salonları da pek yadırganmıyor doğrusu, sektör bir süreçten geçmektedir. İlk dört yıl tek olumsuzluk 1.000 m2 sergileme ve 5.000 kişi ziyaretçi seviyelerinin aşılamaması.

Gelişim Başlıyor...
Takvimler 1997’yi gösterdiğinde gelişimin önü açılıyor. Antalya’nın simgesel denebilecek yapısı “Cam Piramit Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi” o yıl hizmete açılıyor ve Akdeniz Yapı Fuarı turistik otel mekanlarını rahat bırakarak bu modern görünümlü yeni mekanda kenti “fuar” konseptine daha bir kolaylıkla alıştırabilecek organizasyonlara adım atıyor. Gerçi sergi alanı burada da en çok 2.000 m2’ye kadar sergilemeye olanak tanıyor, ancak yeni mekan bölgenin ziyaretçi kapasitesini derhal harekete geçiriyor. 97-98 yıllarında Akdeniz Yapı Fuarı’nın Cam Piramit’te izleyici seviyesi 10.000 sınırını aşmıştır. Artık kabına sığamadığı mesajını veren fuar, 98’de Cam Piramit’in yanına bir de prefabrik geçici sergi alanı ekliyor.

Bu yıllarda İstanbul, Dünya Ticaret Merkezi’ne ilaveten Tüyap’ın Beylikdüzü fuar merkezini kazanırken, Ankara ve İzmir yerinde saymaktadırlar.
1999 yılına girilirken Antalya’nın gerçek anlamda bir kent yatırımı modeli ile ortaya çıkarılan yeni fuar alanı Anfaş Antalya Expo Center bitirilerek hizmete açılıyor ve bu dönemden itibaren artık 20.000 m2’lik modern fuar alanına sahip olan Akdeniz Yapı Fuarı yepyeni bir konsept ve marka ile birinci sınıf bir organizasyon boyutuna yükseliyor. Fuar, artık YAPEX Yapı Fuarı’dır. Bu yeni alandaki ilk organizasyonunda YAPEX ani büyüme göstererek daha ilk sene (1999) %100’ün üzerinde sergileme ölçeğini geliştiriyor ve 20.000 ziyaretçi sınırına dayanarak Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarları arasında yerini alıyor. 2000 organizasyonunda ise YAPEX artık net 10.000 m2 sergileme ve 20.000’in üzerinde izleyici kitlesi ölçütleri ile Türkiye’nin en büyük iki yapı fuarından biridir.

2001 Ekonomik Buhranı ve Kriz Stratejileri...
Ayak sesleri 1999’da iyice duyulmaya başlanan ve 2001 başında tam anlamıyla patlayan ekonomik kriz Türkiye’de reklam ve tanıtım sektörü başta olmak üzere tüm hizmetler sektörüne ağır darbe vuruyordu. Bundan en çok nasibini alan kollardan biri de fuarcılık hizmetleri idi. Yıl boyunca tüm sektörlerde resmi takvimlerde yer alan birçok fuar kapılarını açamazken birçoğu da geçmiş yıllara göre kan kaybederek düzenlenebiliyordu. Biri hariç.

Tüm pazarlama süreci krizin tam ortasına denk gelen, bir de yıl içinde açılamayan veya eski görkeminden uzak açılan birçok fuardan sonraki bir tarihte takvimlenen YAPEX, tüm bu olumsuz mali ve psikolojik ortamda mücadele etmek durumundaydı.

Yine kriz toplantıları, yine tartışmalar, yine kriz stratejileri ve varılan karar: YAPEX kriz ortasında geçmiş yıllardan daha çok para harcamalı, daha güçlü tanıtım stratejisi izlemeli ve organizasyonun toplam kalite çıtasını krizde daha yükseğe çıkartmalıydı. Krizden güçlenerek çıkabilmek için şu stratejik kararlar uygulamaya koyuldu:

1. Müşterilerin beklentileri en üst düzeyde karşılanacak, o yıla kadar düzenlenen 9 organizasyonun en kalitelisi ortaya çıkarılacaktı.

2. Rakip ürün ve organizasyonlara yönelik hiçbir olumsuz üslup ortaya konulmamalı ve müşterilerin üzerinde hiçbir moral baskı uygulanmamalıydı.

3. Müşterilerin fuar bütçelerine destek amacıyla, kriz yılına mahsus olmak üzere, devrim niteliği taşıyabilecek düzeyde “ilkeli bir damping” uygulanacak, ‘müşteri kaybetmek yerine para kaybetmek’ tercih edilecekti. Daha krizin başında döviz terkedildi ve bir yıl önceki fiyat seviyesinden 2001 boyunca TL bazında satış yürütüldü, kampanyalar birbirini izledi.

4. Organizasyonun yurt genelinde tanıtımı ve duyuruları için daha çok maliyetle ve daha uzun süreli çalışmalar yürütüldü, sektörün tümünde en çok da potansiyel ziyaretçi kitlesi üzerinde moral yükseltecek, fuar zamanı beklentisini sıcak tutacak üslup ve argümanlar yıl boyunca sektörde ‘sirküle’ edildi.

5. Hiçbir şekilde küçülme politikası izlenmeden, mevcut tüm kaynakların daha rasyonel biçimde sonuna kadar ısrarla kullanılması yolu tercih edildi.
..ve sonuç; Türkiye’de, ağır krizin yaşandığı bu ortamda, tüm ölçütlerde (katılımcı adedi, sergileme ölçeği, ziyaretçi sayısı, etkinlik içeriği, kalite düzeyi vb.) büyüme ve gelişme kaydeden tek fuar YAPEX oldu. 250 sektör kuruluşu ve 25.000’e yakın izleyici YAPEX’de büyük bir sinerji ve dinamizm yakaladılar. Fuarın krize rağmen kazandığı büyümenin doğal sonucu da 2001’in sonunda bölgeye ve katılımcılarına getirdiği dinamizm ortamı olmuştu.
Müşteri memnuniyetini ön plana alan ve müşterisi ile birlikte sinerji yaratabilen YAPEX Yapı Fuarı, kriz stratejileri üzerinde düşünenler için iyi bir örnektir.

Kentle Bütünleşmenin Gücü...
Bir yandan kriz stratejileri yürütülürken diğer yandan gelecek üzerine de düşünen YAPEX, Antalya’da ortaya çıkarılan örnek bir kentsel güçbirliği platformunun mimarı oldu. Uzun süren bir tasarım, kurgulama ve iletişim sürecinin ardından kentin tüm güçleri arasında kabul gören bu proje 9 Kasım 2001’de YAPEX salonlarında düzenlenen bir basın toplantısı ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından deklare edildi. Kısa adıyla “Akdeniz’de Antalya”, Şehircilik-Yapı ve İnsan Yerleşimleri Platformu, başta Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere, Antalya Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ve YAPEX Yapı Fuarı’nın birlikteliğinde kuruldu. Bu kentsel güçbirliğinin ortaya çıkaracağı sinerji ile Platformun hedefi; Antalya’yı tüm Akdeniz coğrafyasında ve uluslararası alanda, şehircilik-yapı-insan yerleşimleri temaları çerçevesinde lider kent konumuna taşımak ve uluslararası bilimsel, eğitimsel ve ticari birliktelikleri her yıl Antalya’da gerçekleştirmek.

Bu hedef doğrultusunda YAPEX’in ilk katkısı ise 8-11 Kasım 2001 tarihleri arasında dünyada ilk kez düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri Mimarlık Fakülteleri Dekanlar Toplantısı”nı Antalya’da gerçekleştirmek oldu. Akdenize kıyısı bulunan 24 ülkeden akademisyenler mimari eğitimin sorunlarını bu önemli toplantılarda Antalya’da tartışma olanağı buldular.
YAPEX ülke içindeki krize rağmen hedeflerini uluslararası alana taşımalıydı.

Uluslararası Dev Birliktelik ve Bir Dünya Markası Yaratmak...
Sonunda 10. yılına giren YAPEX’in bu başarıları ve sahip olduğu vizyon dev bir uluslararası ortaklığa da zemin hazırladı. Bu genç, dinamik ve yüksek kalite çıtasına sahip fuar artık dünyanın 54 ülkesinde dev fuar kuruluşu Münich Messe International tarafından temsil ediliyor ve pazarlanıyor.
1993’te yola çıkan mütevazı Akdeniz Yapı Fuarı işte böyle bir sürecin ve emeğin ardından artık bir dünya markasıdır; BAUCON YAPEX.
Başarı için tüm iş dünyasında geçerli bir kural hiçbir zaman değişmiyor, fuarlar için de bu kural aynıdır:
“Müşteri memnuniyeti, kaynakların doğru kullanımı, vizyon geliştirme sürekliliği, paylaşım ve sinerji..”

Baucon Yapex 2004

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz