reklam

Mimarlık Merkezleri 
Gündem > Mimarlık Merkezleri

<< önceki sayfa                                   1  2

Almanya: Frankfurt, Deutche Architektur Museum (Alman Mimarlık Müzesi)
DAM binasının tasarımı Almanya'nın en önemli mimarlarından Oswald Mathias Ungers'e aittir. Ungers bir 19. yy villasının sadece dış duvarlarını bırakarak içindeki bomboş alana bir küp fikrine dayanan odalar sistemi kurup binanın içinde 4 katlı bir ev formu yerlerleştirmiş. 

Bu binanın mimarisi, Ungers'in mimari fikir ve teorilerinin somut bir örneği olarak görülmektedir. Bina mimarisiyle uluslarası bir üne kavuşmuş ve pekçok yayına konu olmuştur. Birçok ziyaretçi sadece binayı görmek için müzeye gitmektedir.

İrlanda: Irish Architecture Online (Online İrlanda Mimarlığı)
Archéire, İrlanda'da mimarlıkla ilgili olan web sitelerinin bir koleksiyonu. Kuruluşun amacı uluslarası alanda ve İrlanda'da mimarlığa ilginin artırılması ve tartışma platformlarının gelişmesine yardım etmek. Tarih ve korumadan, varolan mimari gelişmeler ve konulara kadar ilgili herşeyi önem sıralarına göre içeren farklı ve sürekli gelişen bir koleksiyondur. Bazı web siteleri 1996'nın ortalarından bu yana varolmalarına rağmen Archéire 1997'de kurulmuştur.

Hollanda: Roterdam, Berlage Instituut (Berlage Enstitüsü)
Programının temeli bir dizi tasarım stüdyosu ve araştırma olan Berlage Instituut'un amaçlarından biri birey ve gruplar, katılımcı ve profesörler, uygulama ve teori arasındaki karşılıklı verimi artırmayı teşvik etmektir. Bununla birlikte seminerler, yarışmalar, teori ve tarih sınıfları, konferanslar, sergiler ve geziler programı şekillendiren aktivitelerden bazıları. Bu şekilde kavramsallaştırdıkları lisansüstü programı, mimari eğitime derin, yenilikçi ve eleştirel bir yaklaşım sunmaktadır.

Hollanda: Amsterdam, Architectuur Lokaal (Mimarlık Lokali)
Architectuur-lokaal (Mimarlık Lokali) bağımsız bir ulusal bilgi ve danışma merkezidir. Bina metoduna dahil olan değişik bölümlerin arasında bir köprü oluşturmayı, mimari politikadaki profesyonelliği yükseltmeyi, kültürel dünya ve piyasa arasında bir köprü kurma görevini üstleniyor ve amaçlıyor.

Hollanda: Amsterdam, ARCAM
ARCAM 1986 yılında Amsterdam ve çevresinde mimarlık, şehir planlama, peyzaj mimarlığı ve tasarım alanlarında toplumsal aktiviteler düzenlemek için kurulmuş bir merkez. ARCAM öncelikle ve özellikle geniş sayıda enstitü ile irtibat kuran, varolan programları destekleyen, yeni aktiviteler başlatan, sergiler, güncel konularla ilgili tartışmalar organize eden ve yayınlar ortaya çıkaran bir koordinasyon merkezidir. Haber bülteni olan ARCAM NIEUWS ile büyük sayıda okuyucuya ulaşarak toplumun mimari anlayışını artırmayı amaçlayan, ARCAM GALLERY senede yedi sergi düzenlemektedir. Sitesinde Amsterdam binaları ile ilgili bir arşiv içeren ARCAM'ın 2003 sonbaharında yeni adresinde olması beklenmektedir.

Hollanda: Roterdam, NAI (Hollanda Mimarlık Enstitüsü)
NAI (Hollanda Mimarlık Enstitüsü) Hollanda'daki mimari gezi için en ideal başlangıç noktası olarak gösterilebilir. Ziyaretçiler genellikle NAI'ye yaptıkları geziyi ve Hollanda'daki mimari ve şehir planlama projelerine yapılan turları birleştirmektedir. NAI ayrıca dünyanın en büyük mimari koleksiyonuna ev sahipliği yapmakta ve Hollanda'nın Berlage, Rietvelt ve Oud gibi ünlü mimarlarının çizim ve maketlerini içermektedir. Bu mimarlık merkezi; sergiler, yabancı ziyaretçiler için düzenlenmiş konferanslar, mimar Jo Coenen tarafından tasarlanmış NAI binasına rehberli turlar, kitap satış mağazası ve kafeden oluşmaktadır.

Norveç: Oslo, Norwegian Museum of Architecture (Norveç Mimarlık Müzesi)
-Bu müzenin amacı mimarlıkla ilgili malzemeleri ve bilgiyi toplamak ve yaymaktır. Müzenin en önemli aktivite alanı 20. yy mimarlığı. Kongens gate 4, Oslo'nun eski bölümünün en eski binalarından biri ve geçmişi 1640 lara kadar dayanıyor. 

1993 yılında bina yenilenmiş ve şu anda müze bu binada bulunuyor. Sergiler, konferanslar sunmakta olan Norwegian Museum of Architecture (Norveç Mimarlık Müzesi) binası, sergi alanı, kitap satış mağazası ve bir kafeye sahip.

Slovenya: Dessa, Ljubljana
Dessa mimarlığa karşı olan genel toplumsal ilgiyi artırmak için oluşturulmuş kar gözetmeyen bir organizasyon. Bu özelliğinden dolayı Dessa; yayıncılık, sergi organizasyonları, konferanslar ve gezilerle ilgilenmektedir.

 

 

 

İspanya: Barcelona, The Fundacio Mies van der Rohe (Mies van der Rohe Vakfı)
The Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe Vakfı)' nin misyonu modern, çağdaş mimari ve şehir planlamayla ilgili tartışma alanlarının konularını geliştirmek, modern ve çağdaş mimariyle ilgili bilgilerin yayılması çalışmalarına katılmak ve bu alanda eğitim ve ilgiyi artırmak olarak belirtiliyor. Daha ileri bir amaç olarak da Mies van der Rohe'nin çalışmalarını Modern Hareketin geniş kültürel durumunda araştırma ve dökümantasyon olarak daha da artırmak olarak belirtilmiş.

     

İsveç: The Swedish Museum of Architecture (İsveç Mimarlık Müzesi)
- Daimi mekanı onarımdayken müze, Fredsgatan 12'deki Royal Academy of Fine Arts (Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi) 'da (Konstakademien) ve Skeppsholm Church (Skeppsholm Kilisesi)'de bulunuyor. Geçici sergiler, kütüphanesi ve kitap satış mağazası bulunan Fredsgatan'da, müzenin resim arşivi [email protected]' den talep edilerek görülebiliyor.

İsviçre: Zürih, Centre Le Corbusier (Le Corbusier Merkezi)
- Centre Le Corbusier (Le Corbusier Merkezi) olarak da bilinen Heidi Weber Pavilion, Corbusier'in ölümünden sonra tamamlanmış ve şu anda (nadiren açık olan) müze ve galeri olarak işlev görüyor.

İsviçre: Lausanne, Forum d'architectures Lausanne (Lausanne Mimarlık Forumu)
- Bu merkez bölgesel ve yerel odakların ortaklığı ile profesyonellerin, kullanıcıların, mimarların, mühendislerin, kent plancılarının, peyzaj mimarlarının ve tasarımcıların fikir paylaşımları ve tartışmalarına imkan veren bir mekan. Sadece bir galeri veya profesyonel bir mekan olmayı değil bunların hepsi için bir mekan olmayı hedeflemektedir.

İsviçre: Basel, Architekturmuseum
- 'Architekturmuseum Basel' (Basel Mimarlık Müzesi) İsviçre'deki sergileri ve uluslarası mimarlığı sunan özel olarak kurulmuş bir vakıf. Müze 1984 yılında kurulmuş ve geniş alana yayılmış aktiviteleriyle toplumun artan mimari tartışmasında kendini önemli kültürel kurumlardan biri olarak kabul ettirmiştir. Sergi programı 3 ana tema etrafındadır: 1. Klasik modern dönemde İsviçre mimarlığı, 2. Çağdaş mimarinin uluslarası alandaki yeri, 3. Mimari çizgilerden değişik temalar.

 

 

 

 

 

UK: Londra, London Open House (Londra Açık Ev)
- London Open house (Londra Açık Ev) 1992 de kurulmuş bir hayır kurumu. Topluma görülmesi gereken mimari bilgiyi sağlıyor. Bunu internet üzerinden aylık bir bültenle, çocuklar ve öğretmenler için eğitici projeler, tur organizasyonları, sanat ve mimari projeler, ve London Open House (Londra Açık Ev) senelik organizasyonu ile gerçekleştirmektedir.
London Open House (Londra Açık Ev) sanal bir mimarlık merkezi ve bu nedenle ziyaret edilememektedir.

<< önceki sayfa                                   1 2

 

Mimarlık Merkezleri

Diyalog

Abdurrahman Hancı  
04 Şubat 2003 
tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Abdurrahman Hancı hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz