reklam

Mimarlık Merkezleri 
Gündem > Mimarlık Merkezleri

1 2                                sonraki sayfa >>

Avusturya: Viyana, Architektur Zentrum Wein (Viyana Mimarlık Merkezi)
AZW bir mimarlık merkezi; mimarlık ve binalara ilgi duyan herkes için bir forum, buluşma yeri, danışma noktası, sergi alanı ve akademik araştırma ve modern kültürel hizmet sağlayan bir merkez görevini üstlenmiştir. AZW Avusturya'nın ana mimarlık merkezi olarak kabul ediliyor.

Avusturya: Dornbirn, Vorarlberger Architektur Institut (Vorarlberger Mimarlık Enstitüsü)
Bu enstitünün amacı 'yüksek kaliteli yerleşimler ortaya çıkaran ve bunu hayat kalitesini artırmak için ortak bir iyileştirme projesi olarak destekleyen kişileri bir araya getirmek olarak belirlenmiş'. Enstitünün düzenlediği aktiviteler: sergiler, enstalasyonlar, toplantılar, sempozyumlar ve work shoplar, yuvarlak masa ve panel tartışmaları rehberli turlar, eğitim kursları ve work shop tartışmaları. Vorarlberger Architektur Institut (Vorarlberger Mimarlık Enstitüsü); mimarlık için yenilikçi projeleri ve şehir gelişme projelerini destekleyen ve geliştiren; uzmanları, mimarları, şehir plancılarını, politikacıları birleştiren ve halk arasındaki disiplinlerarası işbirliğini geliştiren; veritabanı, arşiv ve dökümantasyonları biraraya getiren bir merkez.

Avusturya: Graz, Haus der Architektur (Mimarlık Evi)
Haus der Architektur (Mimarlık Evi), modern mimarlığın kültürel bir konu olarak herkesi ilgilendirdiğini düşünen kişiler tarafından oluşturulmuş bir merkez. 1988 yılında mimarlar, şehir plancıları, öğrenciler, halk, özel müşteriler ve sanatın diğer temsilcilerinin katılacağı ortak bir forumun ihtiyacı ile oluşturulmuş, ama mimarlığa ilgisi olan herkese açık bir yer. Haus der Architektur (Mimarlık Evi)'nin aktiviteleri; sergiler, konuşmalar, work shoplar, yarışma sunumları ve uluslarası yayınlarla birlikte gezi organizasyonlarını kapsıyor.

Danimarka: Kopenhag, Centre For Architecture (Mimarlık Merkezi)
DAC Danimarka'nın özellikle mimarlığa vakfedilmiş sürekli sergi faaliyetini yürüten tek merkezi , ayrıca mimarlığın sanat formu ve profesyonel bina uygulaması arasındaki farkı kapamak için geniş bir aktivite bütününün iskeletini; dersler, tartışmalar, konferanslar, yayınlar ve rehberli alan gezileri ile sağlıyor. Danimarkalı mimarların uluslararası sergileri ile DAC'ın olanakları, Danimarka'nın sınırlarının dışına dünyanın birçok yerine ulaşıyor.

Finlandiya: Helsinki, Museum of Finnish Architecture (Fin Mimarlık Müzesi)
Finlandiya'nın ulusal özelleştirilmiş müzelerinden biri olan Finlandiya Mimarlık Müzesi'nin ana görevi mimarlıkla ilgili bilgileri toplamak ve yaymak, bu yolla mimarlığın halk arasındaki anlaşılabilirliğini yükseltmektir. Güncel mimarlık uygulamaları, araştırmaları ve eleştirilerini, geleceğe yönelik bir şekilde toplayan ve aynı zamanda geçmişi de kaydeden bir bilgi merkezi olan müze; mimar ve kullanıcısı arasında bir köprü kurmakta ve diğer tarafta profesyoneller arasındaki etkileşim için bir bağ oluşturmaktadır. Müze daha çok 1900 sonrası mimarlığı üzerinde odaklanmaktadır.

Finlandiya: Jyväskylä, Alvar Aalto Museum (Alvar Aalto Müzesi)
Alvar Aalto Museum (Alvar Aalto Müzesi) 1966 yılında kurulmuş özel bir müze. Aalto tarafından tasarlanmış bir binaya yerleştirilmiş ve 1973 yılında tamamlanmıştır. Müze ayrıca 1994'ten beri Muuratsalo Experimental House'ın sorumlusudur.

Müze bir Aalto bilgi merkezi olarak görev yapmakta, Finlandiya içinde ve yurtdışında sergiler düzenlemekte ve Alvar Aalto'yla ilgili yayınlar oluşturmaktadır. Müzede Aalto'nun çalışmalarıyla ilgili geniş bir sürekli sergi de bulunmaktadır.

Fransa: Paris, Foundation le Corbusier (Le Corbusier Vakfı)
Le Corbusier çalışmalarının sona ermesinden duyduğu kaygı ile, planlarını ve bazı görsel çalışmalarını ölümünden önce bir vakfa miras olarak bırakmıştır. Foundation Le Corbusier (Le Corbusier Vakfı) 31 Temmuz 1968'de resmi olarak bir emir ile Villas Jeanneret'de (idare) ve La Roche'de (ziyaret için) açılmıştır. Bu vakıf Le Corbusier'nin pekçok orjinal çizimine, çalışmasına, planına (1922-1940 arasında Pierre Jeanneret işbirliği ile )ve bunlarla beraber oldukça büyük bir yazılı ve fotoğraf arşiv koleksiyonuna da sahip bulunmaktadır.

Fransa: Paris, Pavillon d'Arsenal (Arsenal Pavyonu)
Pavillon d'Arsenal Paris belediyesi tarafından 1980'li yılların büyük projelerini desteklemek için kurulmuş bir mimarlık merkezidir. Pavillon de l'Arsenal (Arsenal Pavyonu)' de sürekli ve temalı sergiler; halk veya profesyoneller için farklı geziler ayarlanabiliyor. Bu sergileri yapılan bir rezervasyonla eğitmenlerle gezmek mümkün. Pavillon de l'Arsenal (Arsenal Pavyonu) ayrıca araştırmacılara zengin bir dökümantasyon sunan bir kütüphane. Girişte bulunan kitap satış mağazası Salı'dan Pazar gününe dek haftanın altı gün açık.

Fransa: Paris, La Galerie d'Architecture (Mimarlık Galerisi)
Marais Paris'teki La Galerie d'Architecture (Mimarlık Galerisi), mimarlık ve benzer alanlarla ilgili kişilerin buluştuğu, fikir değişimi yaptığı bir forum. Bu aktivitelerin amacı mimarlıkla ilgili ileriye dönük bir tartışma alanı oluşturmak olarak tanımlanmış.

Galeride sergiler, gece organizasyonları, konferanslar ve yuvarlak masa toplantıları planlanıyor. Galeri; güzel sanatlar, tasarım, edebiyat, felsefe ve moda gibi birbiriyle ilgili disiplinlerin konferanslarıyla canlandırılıyor.

Fransa: Orleans, FRAC Centre (FRAC Merkezi)
The FRAC Centre (FRAC Merkezi) çağdaş mimarlığın sergilendiği bir merkez. Çizim tahtasından makete kadar mimarların projelerinden oluşan koleksiyon mimar ve sanatçının estetik kaygılarının çakışabileceği süreç konsepti etrafında kurulmuş.

The FRAC Centre (FRAC Merkezi) koleksiyonu üç döneme bölünmüş: 1. 1950-1960'ların deneysel mimarisi. 2. 1980'lerin önden gelen uluslarası mimari projeleri. 3. Genç ileriye dönük mimarlık.

Fransa: Bordo, Arc en Reve Centre d'Architecture (Mimarlık Merkezi)
1980'lerden bu yana Arc en Reve Centre d'Architecture (Mimarlık Merkezi) mimarlık, şehircilik, peyzaj ve tasarım alanlarında uluslarası, eğitici ve ileriye dönük boyutlarda kültürel bir proje geliştiriyor. Sergiler, konferanslar, yayınlar, çocuklar için work shoplar ve geziler yaşayan çevrede çağdaş yorumların halkın değerlendirmesini ve şehrin her zaman değişen yüzünü tanıtmak için yapılan birçok aktiviteden birkaçı. Merkezin amacı; somut denemelerle mimarlığı sevmeyi öğrenme, işaretlerle, şekillerle, renklerle oynayarak mimarlığı keşfetme; gelişimi şehirde yürüyerek, bir şehrin hikayesini anlatarak, binalarda oynayarak beraber anlama olarak tanımlanıyor.

Almanya: Berlin, Aedes
Aades Berlin'de iki galerisi olan bir mimarlık merkezi. Galerinin oluşumu batı Berlin'de çağdaş mimarlıkla ilgili bir forum oluşturma isteğiyle gerçekleşmiş. 1995'ten bu yana doğu Berlin'de diğeriyle birleşen yeni bir Aades oluştu. 

Bu iki galeri o tarihten beri kurucusu Kristin Feireiss ve ortağı Partner Hans-Jürgen Commerell tarafından yürütülmekte. Sergilerin temel amacı mimari projelerin gelişimi konseptine dayalı. Aades, sayısı 250'yi aşan hem uluslarası üne sahip ve hem de henüz tanınmamış mimarın sergisiyle ün kazandı.

Almanya: Berlin, Bauhaus
Berlin'deki "The Bauhaus Archive / Museum of Design" 20. yy'ın en önemli mimarlık, tasarım ve sanat okulu olan Bauhaus'un tarihini ve etkisini araştırmak ve tanıtmak için kurulmuştur. Müze, okulun tarihiyle ilgili varolan, çalışmaları her yönüyle yansıtan ve ulaşılabilir kılan en kapsamlı koleksiyon ve okulun kurucusu Walter Gropius tarafından tasarlanmış bir binada bulunuyor.

Almanya: Münih, Architekturmuseum Schwaben (Schwaben Mimarlık Müzesi)
1955'te Swabia Mimarlık Müzesi Münih Teknik Üniversitesi'ne bağlı olarak tekrar açılmıştır. Yeni müzenin görevi, Swabia'nın mimari geçmişini araştırmak ve dökümantasyonunu yapmaktır. Müzenin amacı bir anlamda Swabia'nın mimarlık merkezi olmaktır. Bir üniversite araştırma merkezi olarak gerekli olan bağımsızlık ihtiyacı konusunda da güven veriyor.

1 2                                sonraki sayfa >>

 

Mimarlık Merkezleri

Diyalog

Abdurrahman Hancı  
04 Şubat 2003 
tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Abdurrahman Hancı hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz