reklam

Raci Bademli Hakkında
Gündem > Raci Bademli'nin Anısına > Raci Bademli Hakkında

Raci Bademli'nin Anısına
Ahmet Gülgönen

Raci Bademli'yi tanıyanların, genç yaşta aramızdan ayrılmasıyla hissettikleri boşluk büyük.

Bir kaç satırla onun insan yönünü anlatmak zor.

Ben daha ziyade onun mesleksel yönü üzerinde durmayı düşüyorum. Ama bir kimsenin mesleki yönünü insan özelliklerinden ayırmak imkansız. Çünkü meslek tutumu, yaşamın parçası olduğu zaman dünya görüşünün uzantısı oluyor. Raci insan olarak nasıl eşsiz bir insan ise mesleki bakımdan da dünya ölçeğinde, zirvede bir insandı. Türkiye'de olduğu gibi uluslararası kuruluşlarda da yaptığı katkılar ve çalışmalar sonucu saygınlığı ve başarıları büyüktü.

Kanımca, Raci Bademli'nin gerek meslek açıdan, gerekse insan olarak en önemli üç özelliği moral yönü, güvenebilirliliği ve gücü,enerjisiydi. Mesleksel moral olarak onun seçimi şuydu: enerjisini ve birikimlerini yalnız kamu kuruluşları için kullandı.

Raci'nin güvenebilirliği ise entellektüel gücünü, teori ve uygulamalardaki zengin birikimlerini en tarafsız ve olumlu şekilde kullanabilme özelliğinden geliyordu. Çok önemli bir tutumu, inandığı konuları kararlılıkla koruması, savunması ve bunu yaparken karşı taraf için incitici olmamaya dikkat etmesiydi.

Raci Bademli'nin uluslararası saygınlığı ve başarılarına bir çok vesilelerle şahsen şahit oldum. Dünya Bankası (World Bank) için Vietnam ve Çin'de yaptığı çalışmalarda, Unesco -Habitat (UNCHS) için Afganistan, Cezayir çalışmaları ile bu ülkelere önemli katkıları oldu ve takdir topladı. Davetli olarak katıldığı, Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (U.I.A) organize ettiği müsabaka jürilerinde, (Fransa'da L'Oriant kentinde, İtalya'da Roma'da, Bolivia LaPaz kentinde ve Güney Africa'da Cape Town'da ve Türkiye'de bir çok beynelmilel ve ulusal jürilerde en saygı değer, dinlenilen ve tarafsız kişi olma özelliğini korudu.

Ankara şehri, Gelibolu yarımadası ve Kapadokya ve diğer bir çok kent için uluslararası kalitede, idealist, çalışmalar yaptı. Bu yerlerin özelliklerini, değerlerini korumak için uğraştı..Türkiye'de kentsel tasarım ve kentsel planlama konularında unutulmayacak güçte ve değerde katkılarda bulundu. Hem uygulama çalışmaları hem de üniversitedeki dersleriyle yol gösterdi , değerler geliştirdi, yetiştirdi.

Gelibolu Beynelmilel Jürisi çalısmalarında O zamanın Cumhurbaşkanı tarafından Jüri üyelerine bir davet verilmişti. Bu toplantı da Jüri Başkanı Pritzker ödüllü Glenn Murcut'un, Cumhurbaşkanına, Raci'nin yaptığı müsabaka ön hazırlık çalışmalarının kusursuzluğunu ve üstün kalitesini anlattıktan sonra Raci için "O Türkiye için yaşayan bir anıttır" dediğini hatırlıyorum.

 

Raci Bademli

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz