reklam

Raci Bademli Hakkında
Gündem > Raci Bademli'nin Anısına > Raci Bademli Hakkında

Sevgili Raci Bademli ile Ankara Belediyesinde 1989 - 1994 yılları arasında birlikte
oldum. Benim İmar Dairesi başkanımdı. Kendisini önceden çok fazla tanımıyordum. Ama çeşitli toplantılarda coşkusunu ve birikimini gözleme fırsatını bulmuştum.

Belediye İmar Dairesinin güncel ve bürokratik işleyişinin yanı sıra Ankara'ya yeni bir yapı kazandıracak işlevler üstlenmesi gerektiğini düşünerek Raci Bademli'ye bu görevi önerdim. Raci Bademli coşkusunu da birikimini de Ankara Belediyesinin her çalışmasına başarı ile taşıdı.

Sevgili Raci başlangıçta Belediye bürokrasisinin işleyişi içinde zorlandı. Söze her
başlayışında nasıl ünlü " hocam" sözcüğünü kullanmak istediğini ama zorunlu olarak o'nun yerine bir başka sözcük kullanmak durumunda kaldığımı anımsıyorum. Sorunlarını hemen, o an çözmek isteyen siyasetçiler karşısında, işin bir bütünsellik içinde ele alınması gerektiğini ve uzun dönemli değerlendirmeler yapmanın zorunluluğunu nasıl coşku ile anlattığını; karşısındakini ikna edemediği zamanlar da yüzüne nasıl çocuksu ve üzgün bir ifade geldiğini çok iyi anımsıyorum.

Birlikte çok iyi çalıştık. Raci beyden, duyduğum tek rahatsızlık kendisinden 'az bilgi' alamamaktı. Herhangi bir konuda kısa ve az bilgi istediğimizde, o hep uzun ve çok bilgi vermeye başlardı. Koltuğununun altındaki ya da masasındaki paftaları
mutlaka açmaya kalkardı. Sorduğunuz basit soruyu tarihsel bir perspektife ya da bir gelecek ufkuna oturtmak isterdi. Daha kötüsü çoğu kez ikisini birlikte yapardı.
Kendisini tutamaz yalnızca İmar işlerinde değil, Belediyenin öteki işlerinde de etkin olmak isterdi. Yeni otobüs terminali ile Dikimevi arasındaki hafif raylı sisteme, Ankara ve tramvay sözcüklerinin birleştirilmesi ile Ankaray adını Raci Bademli'nin tavrı ve söylemi çok yadırganmıştır. Çok sayıda insan, o arada çok sayıda siyasetçi, benden Raci Bademlinin görevden alınmamı istedi. Ama zamanla siyasetçiler Bademliye, o'da siyasetçilere alıştı. Raci arkadaşımız Belediye çalışanlarının da, Ankara siyasetçilerinin de sevip, saydıkları bir kişi oldu. 

Hitabeti güçlüydü. İkna edici konuşuyordu. Gittikçe siyasete de ilgi duymaya başladığını hissediyordum.

Şimdi belleğimde Raci'nin değişik fotoğrafları var: gülen hali; canı sıkıldığı zamanlardaki yüzünün düşmüş hali; sağ elini, parmak uçlarını birleştirerek planlar, paftalar üzerinde dolaştırdığı hali. Raci Ankaralı'ydı, Hacı Bayramlı'ydı. Hacı Bayramın ailesinden geliyordu. Ankara'ya çok büyük hizmetleri oldu. Daire Başkanı ve arkadaşım Raci Bademli'yi sevgiyle ve rahmetle anıyorum.
Murat Karayalçın

 

Raci Bademli

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz