reklam

05 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul depreme yeterince hazır değil

İstanbul’da binaların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar parasızlıktan dolayı yapılamıyor. Ahmet M. Işıkara, İstanbullulara uzun vadeli kredi verilmesini istiyor. Dünya Bankası ve hükümet bu teklife sıcak bakıyor.

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan İstanbul’da, Gölcük depreminden sonra, binaların güçlendirilmesine yönelik gerekli tedbirler alınmadı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Türkan İnanoğlu Vakfı’nın 2001 Ağustos’unda yaptığı araştırmaya göre, İstanbul’da halkın yüzde 78’i evlerinde, yüzde 82’si ise işyerlerinde hiçbir deprem tedbiri almadı. Aynı araştırma, İstanbul’da yaşayanların yüzde 68’inin deprem anında ne yapacağını bilmediğini ortaya koydu.

Kandilli Rasathanesi ile Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 7,5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre, muhtemel bir İstanbul depreminde 60 bin kişi hayatını kaybederken, 180 binin üzerinde kişi yaralanacak; 3 milyon kişi evsiz kalacak. Prof. Dr. Ahmet Ercan’a göre, beklenen İstanbul depreminde 1 milyon insan zarar görecek. İmar ve onarım yaparak, sağlam konut üreterek, kötü yerleşim yerlerini boşaltarak kayıpların önüne geçilebilir. Bunun için 1 milyar dolar yeterli. Bu masrafla depremin İstanbul’da yol açacağı 100–150 milyar dolarlık zarar engellenebilir. Tuzla, Ballıca, Kurtköy, Sultanbeyli, İkitelli, Arnavutköy gibi sağlam yerlerde çok katlı sağlam binalar yapılarak iyi bir şehirleşme yapılabilir.

İstanbul Valisi Erol Çakır ile Büyükşehir Belediye Başkanı A. Müfit Gürtuna depreme hazırlık konusunda para olmadığını savunuyor. Çakır ve Gürtuna, dün farklı zeminlerde bu sıkıntıyı dile getirdi. Gürtuna, kendisini ziyaret eden Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber’dan depreme hazırlık konusunda maddi yardım istedi. Muhtemel bir depreme karşı planladıkları çalışmaları anlatan Gürtuna, binaları dayanıklılığına göre sınıflandırdıklarını ve ağır hasar görmesi muhtemel binalar için takviye projesi geliştirdiklerini anlattı. Chibber ise Gürtuna’nın destek talebine sıcak baktıklarını ifade etti. İstanbul’u depremden korumak için hükümetle kesin anlaşmaya vardıklarını ve nisan ayı sonunda Amerika’dan gelecek ekiplerin Türkiye’de incelemede bulunacağını söyledi. Chibber, “Bundan sonraki çabalarımızı olası bir depremden korumak için İstanbul’a yönelteceğiz.” dedi. ‘Afet Üst Kurulu’ toplantısında konuşan İstanbul Valisi Erol Çakır, binaların güçlendirilmesi için kaynakların kısıtlı olduğunu belirterek, vatandaşların binalarını güçlendirmesini istedi. Çakır, İstanbul’da uzay teknolojisi ile yapılan tespitlere göre, 1 milyon 206 bin bina olduğunu, bunlardan 10 bininin kamu, kalanının özel sektör ve özel şahıslara ait olduğunu kaydetti. Kamunun, kendi binalarını bir program dahilinde güçlendirdiğini söyleyen Çakır, ancak kısıtlı bütçe imkanlarının bunu sınırladığını ifade etti. Afet Üst Kurulu toplantısana katılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da kamu ve özel bankaların uzun vadeli güçlendirme kredisi vermesi gerektiğini vurguladı.
Zaman

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz