reklam

05 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Viyadüklere dikkat

Prof. Işıkara, İstanbul'da bulunan viyadüklerin depreme karşı dayanıksız olduğunu söyledi ve zorunlu deprem sigortasının önemine dikkat çekti

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara,
İstanbul'daki viyadüklerin yıkılma tehlikesinin bulunduğunu söyledi. Işıkara, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde yaptığı basın toplantısında, Afyon Sultandağı'nda meydana gelen depremin ardından toplam 493 adet artçı sarsıntının olduğunu söyleyerek, bunların 48 tanesinin şiddetinin 3'ün üstünde olduğunu açıkladı. Bu tür bir depremin ardından 5 şiddetine kadar artçının olmasının doğal olduğunu ifade eden Işıkara, bunların normal karşılanması gerektiğini kaydetti.

En önemli iki konu
Bu depremden çıkarılması gereken iki önemli ders olduğuna dikkat çeken Işıkara, yapı denetim kuruluşlarına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, devletin önemli bir adımı olan yapı denetim kuruluşları ile ilgili yönetmelikte eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.
Işıkara, "Benim üzüldüğüm, devletin yapı denetim kuruluşlarına Afyon ve Uşak'ı dahil etmemesidir. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu gerçeği göz önüne alınarak, tüm illerin yapı denetim kapsamına girmesi zorunludur" dedi.
Devletin ve kamu bankaları ile özel bankaların, o yöredeki insanlara geri dönüşlü küçük dilimler olarak kira öder gibi yeniden yapılaşmayı sağlamasını dilediğini anlatan Işıkara, şöyle konuştu:
"O tür yapılar Türkiye'nin her tarafında geneldir. Devlet artı kamu ve özel bankaların, geri dönüşü küçük dilimler olmak üzere Türkiye'yi yeni baştan yapılandırmaya gitmesi çok doğru olur. Bunun yanı sıra zorunlu deprem sigortası var. Bu sigortanın amacı bireylere görev vermektir. Zorunlu deprem sigortası yaptıranların hasarı, hasarın durumuna göre derhal karşılanıyor. 27 Eylül 2000'den sonra devletin ev yapma yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Bu da çok doğru. Çünkü yetişemez. Devletimden ricam, şu anda kararname düzeyinde, ama Meclis'te yasalaşması gereken kanunlar içine sokarlarsa, bu ülkeye devletimin büyük hizmeti olur."
Toplantıda İstanbul'daki viyadüklere de dikkat çeken Işıkara, enstitüye bağlı Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı'nın araştırmasının
birçok viyadüğün depreme karşı dayanıksız ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.
Başta Ortaköy viyadüğü olmak üzere, gerek TEM'de, gerek E5'teki viyadüklerin mutlaka elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Işıkara, "İstanbul'daki viyadükler, şiddetli bir depremde yıkılabilir. Bu viyadüklerin mutlaka güçlendirilmesi gerekir. Viyadükler yıkıldığında asma köprüleri nasıl kullanırsınız, yardımı nasıl ulaştırırsınız?" dedi.

Vali Çakır: inceleniyor
İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlenen
'Afet Üst Kurulu Toplantısı'nda "Viyadüklerin
depreme hazır olup olmadığı" şeklindeki soruya, "Karayolları 1. ve 17. bölge müdürlüklerince viyadükler tek tek denetleniyor ve inceleniyor. Takviye gerektiren veya olası depremde büyük risk taşıyan viyadüklere alternatif güzergâhlar belirlendi" dedi. Işıkara da, Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi'nin Haziran ayında tamamen yerleşmiş olacağını söyledi.
Radikal

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz