reklam

05 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Viyadüklerde sorun var!

Işıkara, "İstanbul'daki viyadükler şiddetli bir depremde yıkılabilir. Bu viyadüklerin mutlaka güçlendirilmesi gerekir. Viyadükler yıkıldığında yardımı nasıl ulaştırırsınız" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, dün rasathanede düzenlediği basın toplantısında kaçınılmaz Marmara Depremi'ne her gün daha çok yaklaşıldığını belirterek ilk kez kaygı verici uyarılarda bulundu.

"İstanbul'daki viyadükler, şiddetli bir depremde yıkılabilir. Bu viyadüklerin mutlaka güçlendirilmesi gerekir" diye konuşan Işıkara asma köprülerin depreme dayanıklı olduğunu söyledi.

Başta Ortaköy viyadüğü olmak üzere, gerek TEM'de, gerek E-5'teki tüm viyadüklerin mutlaka elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, şöyle devam etti: "Viyadükler yıkıldığında asma köprüleri nasıl kullanırsınız, yardımı nasıl ulaştırırsınız? Dolayısıyla viyadüklere karayollarının ciddi bir şekilde eğilmesi lazım. Viyadükler için yatırımlar esirgenmemelidir. Bu viyadüklerin ayakta kalması, ilkyardım ve acil müdahale ekiplerinin hızlı bir şekilde müdahale ederek birçok insanın hayatının kurtarılması demektir. Viyadüklere ağırlık vermeliyiz."

İGDAŞ GÜVENLİ VANA TAKSIN
"İstanbul'da 200 bin yapıda doğalgaz kullanılıyor. İGDAŞ depremle ilgili gerekli önlemleri aldı mı?" sorusu üzerine Prof. Dr. Işıkara, İGDAŞ'tan bir yetkili ile henüz görüşmediğini ifade ederek, doğalgaz boru hatlarına deprem güvenli vanalar takılması gerektiğini, aksi halde bunun, büyük bir tehlikeye yol açacağını belirten Prof. Dr. Işıkara, bir depremde şehrin altyapısının zarar görebileceğini, bu nedenle mutlaka yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Işıkara, "Sultandağı'ndaki deprem İstanbul'da olsaydı tablo nasıl olurdu?" sorusu üzerine de bu depremin İstanbul'da olması durumunda, yoğun yapılaşma yüzünden binalarda hasar ve can kaybı gerçekleşebileceğini, ancak bu konuda bir sayı ifade etmenin çok güç olduğunu bildirdi.

"Her gün, bir gün daha yaklaşıyoruz Marmara depremine... Ama depremden korunmanın yolları var" diyen Prof. Dr. Işıkara, önceki günkü depremin, İstanbul'daki olası bir depremi tetiklemesinin mümkün olmadığını tekrarladı.

DEVLET UCUZ KREDİ VERMELİ
Prof. Dr. Işıkara, "Devletimden ricam, yapı denetim kuruluşlarının arkasında durması ve yaygınlaştırılması, zorunlu deprem sigortasının da arkasında durmasıdır" dedi. "Afyon'un yapı denetim kapsamına alınmaması, depremin zararlarını artırdı mı?" şeklindeki soruya karşılık Prof. Dr. Işıkara, 1999'dan sonra uygulanmaya başlanan yapı denetim kuruluşlarının eksiklikleri olduğunu, ancak bunların düzeltilebileceğini belirterek, bütün Türkiye'nin yapı denetim kapsamına alınması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Çünkü bütün Türkiye bir deprem ülkesi.

Belediyelerin de mutlaka yapı denetiminin üzerine gitmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Işıkara, hâlâ birçok denetimsiz yapı bulunduğunu ve bunun da cinayet işlemekle eşdeğer olduğunu vurguladı. Yapı denetim kapsamına girmeyen başka iller de olduğunu, yetkililerin bu konuda, kendisine pilot olarak çalışmalara başladıklarını ve duruma bakacaklarını söylediklerini anlattı. Yapı denetim kuruluşlarının devletin çok önemli bir kararı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Işıkara, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden sonra Yapı Denetim Kuruluşları Yasası'nın Meclis'te tekrar çıkarıldığını, ancak daha iyi bir hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Devletin riskli bölgelerde oturan yaklaşık 3.5 milyon insanın taşınabilmesi için ucuz ve uzun vadeli konut kredileri vermesi gerektiğine işaret eden Işıkara, "Sayın Valimizin Başbakanımıza verdiği brifingte belirtmiştim. Devlet, kamu ve özel bankalar geri dönüşümlü uzun ve küçük dilimlerle bu bölgelerdeki vatandaşlara bir konut kredisi verebilir" diye konuştu.

ERKEN UYARI HİZMETE HAZIR
Işıkara, İstanbul'da deprem için erken uyarı sisteminin Haziran ayında hizmete girdiğini müjdeledi. İstanbul'da ağır ve orta hasarlı yerleri depremden sonra ilk 3 dakikada görmeyi sağlayacak bu sistemin görüntüleri anında Valilik, 1. Ordu, Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet'e ulaştıracağını söyleyen Işıkara, sistemin 8-12 saniye arasında bir zaman kazandıracağını söyledi. Işıkara bu sürede yapılacak tek şeyin doğalgazı, elektriği, kimyasal madde üreten fabrikaların üretimini durdurmak olduğunu da sözlerine ekledi.

İGDAŞ MÜDÜRÜ YÜREKLERE SU SERPTİ
'Önlemler tamam'
Afyon'dakidepremin ardından gözler İstanbul'a çevrildi. Yaşanabilecek olası bir depremde şehri ağ gibi saran doğalgaz borularının yaratabileceği dehşet pek çok kişide şimdiden korkuya yol açtı. Ne var ki, İGDAŞ Genel Müdürü Süreyya Polat, İstanbullular'ın yüreğine su serpecek açıklamalarda bulundu. Doğalgaz şebekesinin 8 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olduğunu ifade eden Polat, "Dünyanın en güvenli doğalgaz sistemlerinden birine sahibiz. Vatandaşlar olası bir depremde yanıcı madde kullanmazsa felaket yaşanmaz" diye konuştu.

Süreyya Polat, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın 'İGDAŞ'tan hiçbir yetkiliyle görüşmedim' sözleri için; "Işıkara'nın söylediği vanalar zaten şebekemizde mevcut. Güvenli bir altyapıyla gurur duyuyoruz. Kendisiyle konuşuruz. Tespit ettiği bir eksik varsa gideririz. Kendisiyle en kısa sürede temasa geçeceğiz" dedi. Süreyya Polat, deprem anında doğalgaz şebekesinin otomatik olarak gazı kestiğini, güvenlik sistemi sayesinde yangın ve patlamaların yaşanmayacağını belirtti.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ÖZAL YÜZÜGÜLLÜ DE UYARDI

Işıkara Hoca haklı thlike çok büyük
İstanbul'da E-5 üzerinde ve TEM Karayolu'nda 123 köprü ve viyadük olduğunu belirten Prof. Yüzügüllü, "Viyadükler elden geçirilmeli" diyor .

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Özal Yüzügüllü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin olası bir depremde ayakta kalabileceğini söyledi. Prof. Dr. Yüzügüllü, diğer köprü ve viyadükler konusunda Prof. Ahmet Mete Işıkara ile aynı görüşü paylaştığını da belirtti.

İstanbul'da E-5 ve TEM Karayolu üzerinde 123 köprü ve viyadüğün bulunduğunu belirten Yüzügüllü, "E-5 üzerindeki 12, TEM Otoyolu'nda ise 15 köprü ve viyadük öncelikle elden geçirilmelidir" dedi. İstanbul için olası bir depremde köprüler ayakta kalsa da ulaşımı sağlayacak olan Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Ortaköy viyadüklerinin güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Yüzügüllü, "Boğaziçi Köprüsü'nün Ortaköy Vadisi üzerindeki iki viyadük ile Yıldız yokuşundaki Beşiktaş viyadüğü depremde hasar görmemesi için güçlendirilmelidir" dedi.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT

Köprüler sağlam!
Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, İstanbul'daki köprüler ve viyadüklerin alarm verdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'ya sert çıktı. Yiğit, bu tür açıklamaların vatandaşı paniğe sevk ettiğini ileri sürdü. İstanbul'daki tüm köprü ve viyadüklerin sismik takviye projelerinin yapıldığını anlatan Yiğit, Japonya'dan sağlanan 100 milyon dolarlık krediyle çalışmalara başlanacağını söyledi. Sismik takviyenin köprülerin yetersizliğinden değil ileriye dönük bir tedbir olarak yapılacağını söyleyen Yiğit, "Köprülerimiz depreme dayanıklı" dedi.
Sabah

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz