reklam

05 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Işıkara: Türkiye'nin yeniden yapılandırılmaya gereksinimi var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Afyon Sultandağı depreminden çıkarılması gereken dersler olduğunu belirterek, "Devlet artı kamu ve özel bankaların, geri dönüşü küçük dilimler olmak üzere Türkiye'yi yeni baştan yapılandırmaya gitmesi çok doğru olur" dedi.
Prof. Dr. Işıkara, Kandilli Rasathanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün meydana gelen depremin Sultandağı fayının hareketi olduğunu ve bu fayın o bölgede zaman zaman depremler ürettiğini kaydetti. Sultandağı'nda dün saat 09.11'de gerçekleşen 6.0 büyüklüğündeki depremin şu ana kadar 3.0'ten büyük 48, 3.0'ten küçük 445 olmak üzere toplam 493 artçı şoku olduğunu anlatan Prof. Dr. Işıkara, B.Ü. Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı'ndan 3, Jeofizik Anabilim Dalı'ndan da 2 olmak üzere 5 kişilik bir ekibin araştırma yapmak üzere yöreye gittiğini, bunun sonuçlarının daha sonra basına duyurulacağını belirtti.

Işıkara, bu depremden çıkarılması gereken iki önemli konu olduğuna dikkat çekti. Işıkara, yapı denetim kuruluşlarına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, devletin önemli bir adımı olan yapı denetim kuruluşları ile ilgili yönetmelikte eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin bir an önce tamamlanması gerektiğini bildirdi. Denetimsiz yapının cinayet işlemeye eş değer olduğunu vurgulayan Işıkara, "Devlet artı kamu ve özel bankaların, geri dönüşü küçük dilimler olmak üzere Türkiye'yi yeni baştan yapılandırmaya gitmesi çok doğru olur. Bunun yanı sıra zorunlu deprem sigortası var. Bu sigortanın amacı bireylere görev vermektir. Yapı denetim kuruluşları artı zorunlu deprem sigortası, güvenli yapı elde etmemizde çok önemli iki araç" dedi.

İstanbul'daki viyadük ve köprüler elden geçirilmeli

"İstanbul'daki köprü ve viyadükler depreme dayanıklı mı?" sorusu üzerine Prof. Dr. Işıkara, enstitüye bağlı Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, asma köprülerin depreme dayanıklı olduğunu, ancak viyadüklerde sorun bulunduğunu söyledi. Başta Ortaköy viyadüğü olmak üzere, gerek TEM'de, gerek E-5'teki tüm viyadüklerin mutlaka elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Işıkara, "İstanbul'daki viyadükler, şiddetli bir depremde yıkılabilir. Bu viyadüklerin mutlaka güçlendirilmesi gerekir. Viyadükler için yatırımlar esirgenmemelidir. Bu viyadüklerin ayakta kalması, ilkyardım ve acil müdahale ekiplerinin hızlı bir şekilde müdahale ederek birçok insanın hayatının kurtarılması demektir. Viyadüklere ağırlık vermeliyiz" dedi..
Türkiye 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz