reklam

06 Şubat 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Gecekonduya elektrik, su bağlayana hapis geliyor

İçişleri Komisyonu'nda, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'yla ilgili oluşturulan alt komisyon, gecekondu yapımına son vermek için tasarıya bazı hükümler ekledi. Gecekondu devri sona erecek.

Hükümet, gecekonduyu hapis cezalarıyla önleme kararı aldı. TBMM İçişleri Komisyonu'nda Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'yla ilgili oluşturulan alt komisyon, tasarıya gecekondu yapana, yaptırana, yıkmayana, su, elektrik, doğalgaz bağlayana hapis cezası öngören hükümler ekledi.

Meclis, büyük kentlerin en önemli ve öncelikli sorunu olan ‘‘gecekondulaşmayı’’ önlemenin yolunu, hapis cezasında buldu. Yerel Yönetimler Yasa Tasarısıyla, gecekondu yapanlar, yaptıranlar, bunlara elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz ve telefon bağlayan ve yıkım kararlarını süresi içinde yerine getirmeyen kamu görevlileri hapis cezasına çarptırılacak.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısıyla ilgili olarak oluşturulan altkomisyon, tasarıya gecekondu yapımına kesin son vermeye yönelik bazı hükümler ekledi. Bu hükümlerle İmar Yasası'nda değişiklik yapılırken, şu düzenlemeler getirildi:

Yapı kullanma izni bulunmayan yapılar, su, elektrik, kanalizasyon, doğal gaz ve telefon gibi altyapı hizmet ve tesislerinden yararlandırılmayacak.

Bu gibi hizmet ve tesislerden yararlandırıldığının tespiti halinde, bu yararlanma men edilecek ve yararlanılan hizmetlerin bedeli kıyaslama suretiyle tespit edilerek, on misli cezalı olarak ilgililerden tahsil edilecek.

MASRAFI ALINACAK

Yapı kullanma izni alınmamış yapıların ilgili idarelerce, bu hizmetlerden yararlandırılmaları halinde, ilgililer hakkında en son net ücret veya aylıklarının 10 katı arasında para cezası uygulanacak.

Ruhsata aykırı yapılan yapıların ruhsatı iptal edilecek, ruhsatsız veya ruhsata aykırı binanın yıkımına belediye encümeni veya il idare kurulunca karar verilecek.

Yıkım kararı belediye veya valilik tarafından ilgili tapu sicil müdürlüğüne gönderilecek ve taşınmazın tapuda kaydına şerh verilecek.

Tapu kütüğünde yıkım şerhi bulunan taşınmazlar, satım, bağış veya trampa yoluyla başkalarına devredilemeyecek.

Yıkma kararına karşı 15 gün içinde dava açılmaz veya açılan dava ret kararı ile sonuçlanır ise yapı 30 gün içinde yapı sahibi veya müteahhit tarafından yıktırılacak. Aksi takdirde sözkonusu yapı belediye veya valilikçe 60 gün içinde yıktırılacak ve masrafı yüzde 20 fazlasıyla ve aylık yüzde 10 faiziyle yapı sahibinden veya müteahhittten tahsil edilecek.

Mühürlenerek durdurulan inşaatlara devam edenler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis uygulanacak. Bu cezalar tecil edilmeyecek ve paraya çevrilmeyecek.

Mevcut gecekondular cezadan kurtuluyor

Geçen ay TBMM'den çıkan yasa ile de kullanma izni verilmeyen, ancak yol, su kanalizasyon, doğalgaz gibi hizmetlerden birinin belediyelerce götürüldüğünün belgelenmesi durumunda, ‘‘fenni gereklerin yerine getirilmiş olması’’ ve altı ay içinde başvurulması halinde bu yerlere geçici elektrik veya telefon bağlanabileceği hükme bağlanmıştı. Yerel Yönetimler Yasası'nın hükümetten gelen şeklinde yer almayan, ancak TBMM İçişleri Alt Komisyon'da eklenen madde yasalaşırsa, bu durumda bugüne kadar yapılanlar bu haktan yararlanacak, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki kaçak yapılara yol, su, elektrik, kanalizasyon ve diğer altyapı hizmeti götürenler ise cezalandırılacak.

1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor

Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı ile İmar Yasası'nda da değişiklik yapılacak. Hapis cezası öngören madde şöyle:

Ruhsatsız yapı yapanlar ve yaptıranlar, yapı ruhsatı olmayan inşaatlara ve yapı kullanma izni olmayan yapılara elektrik, su, kanalizasyon, doğal gaz ve telefon hizmetleri sağlayan kamu görevlileri ile bu hizmetlerden kaçak olarak yararlananlar, imar planı ve imar mevzuatına aykırı yapılar hakkında gerekli kararları almayan, yıkım kararlarını süresi içinde uygulamayan kamu görevlileri ile istisnalar dışında özel parselasyon yoluyla hisse karşılığı yer satan ve alanlar hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis verilecek.
Hürriyet

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz