reklam

06 Şubat 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Boğaz köprüleri depreme dayanır, viyadükler tehlikede

Boğaziçi Üniversitesi: Boğaz köprüleri depremde ayakta kalacak, ancak, viyadükler yıkılacak. Başkan Ali Müfit Gürtuna: Boğaziçi Köprüsü’nün sağlam olduğunu zannetmiyorum. Vali Çakır: Viyadükler tehlike içerse de bu yapı stokunun küçük bir parçasıdır.

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Mustafa Erdik, Fatih ve Boğaziçi köprülerinin depreme dayanabileceğini, ancak bazı viyadüklerin yıkılacağını tespit ettiklerini açıkladı. Erdik, İstanbul’daki Boğaz köprüleri ve viyadükler hakkında rapor hazırladı. Prof. Dr. Erdik, “Rapora göre asma köprülerle ilgili problem yok. Ancak viyadükler için özel bir yaklaşım geliştirilmeli. Ortaya konan bilimsel bir çalışma, dikkate alınmalı.” dedi. Söz konusu rapor Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de ulaştırıldı.

Öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu ve Prof. Dr. Özal Yüzügüllü’nün hazırladığı raporda, Boğaziçi Köprüsü’ne bağlantıyı sağlayan Ortaköy Vadisi üzerindeki iki viyadük ile Yıldız yokuşundaki Beşiktaş Viyadüğü’nün yıkılma tehlikesi taşıdığı bildirildi. Diğer viyadüklerle ilgili deprem dayananıklılık testi çalışmaları ise sürdürülüyor.

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, üniversitesinin yaptığı bu araştırmaya dayanarak viyadüklerin takviye edilmesi çağrısında bulundu. Işıkara, “Boğaz köprüleri depreme dayanır, ancak viyadükler yıkılır.” derken, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Işıkara’nın aksine Boğaziçi Köprüsü’nün de yıkılacağını iddia etti. Gürtuna, dün Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bütün kamu binalarını inceleyin. Viyadüklere bakın. En stratejik yerlerden başlayın. Ortaköy ve Mecidiyeköy viyadüklerini mutlaka inceleyin. Ben Boğaziçi Köprüsü’nün sağlam olduğunu zannetmiyorum.” dedi. Boğaziçi Üniversitesi yetkilileri bilimsel olarak köprülerin ayakta kalacağını açıklarken, Gürtuna’nın açıklaması bilim çevrelerinde inandırıcı bulunmadı. İstanbul Deprem Üst Kurulu’nun önceki günkü toplantısında Işıkara’nın açıklamalarını eleştiren İstanbul Valisi Erol Çakır ise, dün önceki eleştirisinin aksine afet planlamasında bütün ihtimallerin gözetildiğini söyledi. Çakır, viyadüklerin hasara uğraması konusunun da dikkate alınacağı ve deniz geçişi alternatifini barındıran ulaşım planlaması yapıldığını açıkladı. Vali Çakır, “İstanbul’un yapı stokunun incelenmesi ve bunların depreme dayanıklı hale getirilmesi lazım. Viyadükler tehlike içerse de bu yapı stokunun küçük bir parçasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Zaman

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz