reklam

06 Şubat 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Köprü bence sağlam değil’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, Işıkara’nın viyadük uyarısının ardından "Viyadükler incelenmeli. Boğaziçi Köprüsü’nün de sağlam olduğunu sanmıyorum..." dedi

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın "İstanbul depremine her gün biraz daha yaklaşıyoruz. Viyadükler sağlam değil. Eksikler giderilmeli" uyarısının ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, "Boğaziçi Köprüsü’nün sağlam olduğunu zannetmiyorum" diyerek yeni bir tartışma başlattı. "İstanbul, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı, iletişim, ekonomi, kültür sanat ve finans merkezi. İstanbul çökerse Türkiye çöker" diyen Gürtuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

Binalar gruplandırıldı
"Bütün kamu binalarını inceleyin. Viyadüklere bakın. Bunların tespiti için özel bir çalışmaya ihtiyaç yok. En stratejik yerlerden başlayın. Aklınıza neresi gelirse. Ortaköy ve Mecidiyeköy viyadüklerini mutlaka inceleyin. Ben, Boğaziçi Köprüsü’nün sağlam olduğunu zannetmiyorum." Gürtuna, İstanbul’daki binalarla ilgili yaptıkları çalışmada, binaları tamamen çökecek, ağır hasar görecek, az hasarlı ve sağlam binalar olmak üzere 4 kategoriye ayırdıklarını belirtti. Hasar görecek binalarla ilgili bir takviye projesi hazırladıklarını ifade eden Gürtuna, "Amacımız, bunların ayakta kalmasını sağlamak" dedi.

Milliyet de iki kere uyarmıştı
Milliyet de biri 23 Haziran 2001, diğeri 28 Ocak 2002 tarihlerinde yaptığı haberlerle, iki kez Boğaziçi Köprüsü’nün Ortaköy viyadüklerinin büyük bir depreme dayanamayacağı konusuna dikkat çekmişti.

DURMUŞ RİSK TESPİTİ İSTEYECEK

‘İnsanları ezmeyen malzeme kullanılsın’
ANKARA Milliyet

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, koruyucu deprem hizmetlerine önem verilmesi gerektiğini belirterek, "İstanbul’da yıkılma tehlikesi olan binaların tespitini isteyeceğim" dedi. Kullanılan inşaat malzemesi bakımından konutların denetlenmesi gerektiğini belirten Durmuş, binaların mutlaka ezmeyen malzeme kullanılarak inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

‘Devlet sigortasıza yardım yapamayacak’
Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, depremden etkilenen vatandaşlara hane başına 150 milyon deprem yardım parası verildiğini belirtti. Köyler dışındaki yerleşim yerlerinde deprem sigortası yaptırmayanlara hükümetin yardım yapamayacağını söyleyen Akcan, "Devlet eminim elinden geleni yapacaktır" dedi.

Rakamlar, halkın deprem sigortası konusunda hiç duyarlı davranmadığını ortaya koyuyor. 1. derece deprem bölgesi olan İstanbul’da 3 milyon 393 bin konuttan 894 bin 459’u sigortalandı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Cahit Nomer de, "1.5 yılda konutların yarısı bile sigortalanmamış" dedi.
Milliyet

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz