reklam

07 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Kent Müzesi ve kentli
A.Nedim Atilla

İzmir'de kentsel yaşam kalitesini yükseltecek önemli bir girişim için dün ilk adım atıldı, Kent Müzesi çalışmaları başlatıldı. İzmir İtfaiyesi'nin, Çankaya'daki eski yerinde, kurulacak müzeden ilk kez Akşam'ın Egeli okurları haberdar olmuşlardı.

Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi girişimlerinden biri olarak gördüğümüz bu projenin gerçekleşmesinden kişisel büyük mutluluk duyacağız. Özellikle işin başında bulunan Sabri Yetkin ve Fikret Yılmaz, bu müzenin İzmir'e yakışır bir hale gelmesini sağlamak konusuda çok azimli görünüyorlar. Kent Müzesi'nin içinde Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nin, İzmir'le ilgili tüm kayıtlarının bulunması bizim gibi araştırmacılar için önemli bir Hazine niteliği taşıyacak.

Bu müzenin bir parçasını oluşturacak olan iki girişim daha var kentimizde:

Birincisi, Kent Müzesi'nde önceki Vali Nehrozoğlu döneminde başlatılan, Vali Yüksel döneminde de hızla sürdürülen İzmir'in tarihsel envanterinin derlenmesi sonucu ortaya çıkan 18 ciltlik eserin tüm ayrıntıları ile yer alması şarttır. Kültür Müdürlüğü'nün etnoğrafik eser derleme çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmalar da 8 cilte ulaşmak üzere. Onlar da yer almalıdır.

Bunlardan da önemlisi kentlinin, kent müzesine sahip çıkması gerek. Bu çerçeveden bakıldığında İzmir'de önemli bir eksiklik olan kentin tarihsel mirasını ve kültürünü korumaya yönelik bir sivil toplum kuruluşunun olmayışıdır. Bütün dünyada müzeler ancak derneklerle, vakıflarla birlikte yürümektedir. Kentlinin bu müzeye sahip çıkması için sivil girişimler şarttır ve bu konuda da biliyoruz ki İzmirliler boş durmamaktadır. Son söz: Kent Müzesi'ni bu kente kazandıranlar tarihe geçecektir.
Akşam

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz