reklam

08 Şubat 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Çanakkale Köprüsü'nde deprem hesabı yok

Marmara'da deprem tartışmaları dikkatleri köprüler ve viyadüklere yöneltirken ''mali sıkıntı'' nedeniyle ihalesi yapılamayan Çanakkale Boğazı Köprüsü'nün uygulama projesinde ''deprem riskinin hesaplanmadığı'' ortaya çıktı.

İstanbul Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün de Karayolları adına proje kontrolünü yapan ünlü İngiliz ''Dr. Brown'' ın firması Brown Beech ile Botek Ortak Girişimi'nin yaptığı fizibilite etüdünün; ''deprem hesabı ve rüzgâr tüneli testi'' yapılmaması nedeniyle ciddi tartışma yarattığı, köprülerde deneyimli mühendislerden oluşan komisyondan bu nedenle ''onay'' alamadığı öğrenildi.

Yatırımlara kaynak yaratılamaması nedeniyle şu anda bekletilen Çanakkale Boğazı Köprüsü'yle ilgili yazışmalarda çarpıcı iddialara ulaşıldı. Ortalama 3 yıl önce hazırlatılan Çanakkale Boğazı Köprüsü ile Yaklaşım Viyadüğü'ne ait uygulama projelerinin kabul edilemeyecek kusur ve eksiklerle dolu olduğu öne sürüldü.

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, yapımı planlanan, ancak para sıkıntısı nedeniyle şu anda bekleyen Çanakkale Boğazı Köprüsü'nün uygulama projesini ''kabul etmek'' için köprülerde deneyimli mühendislerden oluşan bir komisyon kurdurdu. 1998 yılında yapılan projelerde onay mühendislik hizmetleri ile rüzgâr tüneli testi yaptırılamadığından asma köprü projelerini onaylamadığını bildiren 17. Bölge Müdürlüğü, bir yazı yazarak projelerin ''gözden geçirilmesini'' istedi. İncelemesini tamamladıktan sonra sonuçları raporlaştıran komisyon projelerin ''kabul edilemeyecek'' nitelikte olduğunu belirtti. ''Deprem riskiyle ilgili bir çalışmanın tespit edilmediğini'' belirten komisyon üyeleri, 11 Kasım 1998 tarihli tutanakta da uygulama projeleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

''Çanakkale Boğazı Köprüsü ile yaklaşım viyadüğüne ait hazırlanan ayrıntı projeleri esas itibariyle sözleşme eki Teknik Şartname madde 3.10 (Aerodinamik Stabilite), madde 3.11 (Deprem yükü), Madde 5.1 (Uygulama projelerinin içeriği), Madde 5.2 (Proje hesaplarının kontrolü) gereğince yetersiz görülmüş olup verilen proje çizimlerinin uygulama projeleri olarak nitelendirilmeleri mümkün görülmemektedir.''

Komisyon üyelerinin raporlarında projenin tetkiki ve onayının projeyi yapan firma ile idare arasındaki sözleşme ve sözleşmenin eki olan teknik şartnameyle yakından ilgili olduğu belirtildi.
Cumhuriyet 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz