reklam

08 Şubat 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Çimento şirketleri Danıştay’a gidiyor

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Kamışlı, “Dünyanın hiçbir yerinde görülmüş değil. Çimentoda ne Avrupa, ne ABD, ne Afrika, ne Bangladeş’te böyle bir fiyat yok, yine de ceza veriyorlar. Haksız cezadır. Hakkımızı Danıştay’da arayacağız” dedi.

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, Rekabet Kurulu’nun aralarında Sabancı’nın Akçansa, Çimsa, Oysa Niğde Çimento ve Oysa İskenderun Çimento’nun da bulunduğu 18 çimento firmasına haksız yere ceza verildiğini savunarak, Danıştay’a gideceklerini söyledi.

Kamışlı, dünyada İran’dan sonra çimentonun en ucuz satıldığı ülkenin 29-30 dolarla Türkiye olduğunu, buna karşın Rekabet Kurulu’nun sektöre ceza verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bunu anlamak mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde görülmüş değil. Ceza yerinde olabilir mi? Ne Avrupa, ne ABD, ne Afrika, ne Bangladeş’te böyle bir fiyat yok. Yine de ceza veriyorlar. Ben anlamıyorum. Herhalde onlar da (görevimizi yapalım, şimdi vermezsek ayıp olur) diye düşündükleri için ceza verdiler. Haksız bir cezadır sektöre. Hakkımızı Danıştay’da arayacağız.”
Meselenin ceza oranları olmadığını ifade eden Kamışlı, “Orandan çok ruhudur. ‘Yani burada bir ceza veriyorum’ diyorsunuz, yüzde 1, yüzde 2, 5 trilyon, 1 trilyon da olsa cezanın adı hoş değil. Bir suç işlemiş oluyorsunuz ki biri sizi cezalandırıyor” dedi.

“HEM HAKİMLER, HEM SAVCILAR”
Erhan Kamışlı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Hem hakimler, hem savcılar. Kendileri soruşturmayı açıyor, kendileri raportörleriyle raporları yazıyorlar, kendileri de hakim gibi cezalandırıyorlar. Yani bir tarafında bu işin bir gariplik var ama bizim tabii hukuki bazı haklarımız var. Şekil, görüntü olarak hoş değil.”
Kamışlı, sektörün, şirketlerin Rekabet Kurulu’nun verdiği cezayı hak etmediğini savunarak, gerçekte suç işlenmesi durumunda ceza verildiğini söyledi. “Suç nedir?” diye soran Kamışlı, işlenen suçun bir kanıtı olması gerektiğini de kaydetti.
Erhan Kamışlı, “Kanıt ne? Uyumlu eylem gibi hakim durumu kötüye kullanmak. Nedir bunlar, uyumlu eylem, hakim durumu kötüye kullanmak? Fiyat. Fiyat belli. Dünyadaki fiyatın en düşük olduğu yer olmaz. Onun için burada adil olmayan birşey var” diye konuştu.
Türkiye’de 29-30 dolara çimento satılırken, dünyada çimentonun en ucuz satıldığı yerin 50 dolar olduğunu, 120 dolara kadar çıkan yerlerin de bulunduğunu anlatan Kamışlı, “O zaman bu iş olmaz diyorum” ifadesi kullandı.
“Pazar paylaşımı, uyumlu eylem içinde bulundukları ve hakim durumlarını kötüye kullandıkları” iddiaları üzerine 21 çimento firması hakkında soruşturma başlatan Rekabet Kurulu, 18 çimento firmasına toplam 4 trilyon 888.4 milyar lira tutarında ceza vermişti.
NTVMSNBC

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz