reklam

08 Şubat 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Viyadükler riskli

Prof. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Boğaziçi Köprüsü'ne bağlanan viyadüklerin beton örtülerinin döküldüğünü, demirlerinin paslandığını ve korozyona uğradığını söyledi.

Büyük bir depremde İstanbul'un nelerle karşılaşacağına dair senaryolar yazılmaya devam edilirken, bilim adamlarını en çok Boğaziçi Köprüsü'ne bağlı viyadükler korkutuyor. Uzmanlar olası bir depremde Boğaziçi Köprüsü'nden endişe duymadıklarını ancak, bağlantıyı sağlayan viyadüklerde hasarların meydana gelebileceğine dikkat çekiyor.
İstanbul'da köprü ve viyadükleri önceki gün 'göz ucu' ile inceleyen Japon IHI firması iki Boğaz köprüsü ile Haliç Köprüsü'ne ve dört viyadüğe takviye yapılması gerektiğini tespit etti. Köprülere ve viyadüklere yapılacak sismik takviyeler için Japon hükümetinden kredi onayı bekleniyor. Türk bilim adamları ise viyadüklerin güçlendirilmesi fikrinde Japonlarla birleşirken Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin sağlamlığından emin.

'Asma köprü dayanıklıdır'
Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühehdisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu 1970'li yılların başında çevre yolları yapılırken inşa edilen viyadüklerin Boğaziçi Köprüsü'nün devamı olsa da birbirlerinden bağımsız yapıldığına dikkat çekerek, "Boğaziçi Köprüsü viyadüklerden ayrı olduğu ve asma köprü olduğu için endişemiz yok. Asma köprüler depreme dayanıklı köprülerdir" dedi.
Ortaköy'deki 408 ve 409 no'lu ve Yıldız çıkışındaki 411 numaralı viyadüklerin stratejik açıdan önemli olmalarından dolayı özellikle üzerinde durduklarını kaydeden Prof. Dr. Aydınoğlu, "Biz 408 no'lu viyadükte özel incelemelerde bulunduk. Viyadüğün beton örtüleri dökülmüş, demirleri paslanmış, korozyona uğramış. Bakımı yapılmamış. Büyük hasar riski var. Ancak bu hasarlar özel tekniklerle giderilebilir. Diğerlerinde de benzer hasarlar var. Bu viyadüklerin yıkılacağını söylemek büyük bir iddia olur ancak viyüdükler şu anki durumlarıyla öğrencilerimize master konusu oldu" diye konuştu.
Viyadüklerin zamanında uluslararası yönetmeliklere uygun yapıldığını ancak aradan geçen 30-40 yıl içerisinde deprem mühendisliği ve karayolları yapımında teknolojik gelişmeler olduğunu belireten Aydınoğlu şöyle dedi:
"Bu tip viyadüklerin deprem davranışları günümüz teknolojisinde daha iyi biliniyor. Aynı tarihlerde yapılan bütün viyadükler dünya sorunu. Kaliforniya ve Japonya'da yapılan viyadükler 1989 ve 1994'de Kaliforniya ve 1995 yılında Kobe depremlerinde büyük hasar gördü. Bu yaştaki viyadükler hasarları olmasa dahi gözden geçirilmeli. Bütün eski yapılarda birtakım zafiyetler zamanla ortaya çıkar."

'Köprü işlevsiz kalır'
Ortaköy viyadüklerinde olası bir depremde meydana gelebilecek hasarın Boğaziçi Köprüsü'nü işlevsiz kılacağını belirten Aydınoğlu böyle bir durumda bölgeye müdahalelerde sorun yaşanacağını vurguladı. Aydınoğlu, "Güçlendirme çalışmaları sırasında
trafik akışında herhangi bir engelleme olmaz. Kademeli olarak yapılabilir.
Viyadüklerin tekrar yapılması ise gereksiz. Yıkılıp yapılması en az bir sene alır ve böyle bir durumda trafik felç olur" dedi.


Gökçe: Trafik aksamaz
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Celal Gökçe viyadüklerdeki güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda projeler incelenmeden bir değerlendirme yapılamayacağını belirterek şunları söyledi:
"İlk olarak projeler çok sıkı bir şekilde incelenmeli. Viyadüklerde ne tür malzemeler kullanıldığının, korozyona ve dış etkenlere ne derecede maruz kaldığı tespit edilmeli. Bunların tespitinden sonra güçlendirmenin nasıl yapılacağına karar verilir. Şu anda ne yapılacağı konusunda bir şeyler söylememiz yanlış olur. Gerek duyulduğu takdirde beton örtüler sökülüp yenilenebilir. Viyadüklerin yeniden yapımına gerek kalmaz. Güçlendirme yeterli olacaktır. Ancak güçlendirme projesinin maliyeti çok yüksek tutarsa, bu durumda yıkıp yenisini yapmak daha mantıklıdır. Güçlendirme projesi kapsamında trafikte aksama olmaz. Kademeli olarak güçlendirme yapılır veya geçici alternatif yollar yapılabilir."
Radikal

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz