reklam

08 Şubat 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

'Yapı denetimini kamu yapmalı'

Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, müteahhitten alınan ücretle yapı denetiminin yapılamayacağını belirterek, ''Mimar ve mühendis, yapıyı denetlerken ücretini kamudan almalı'' dedi.

Pilot iller belirlenirken deprem riskinden ziyade, ulusal gelirden pay alma yüzdeleri yüksek illerin seçildiğini savunan Ekinci, şunları söyledi:

''Yapı denetimini şirketler yapsın ve uygulama, zengin inşaat sahiplerinin bulunduğu illerde başlasın istendi. Sosyal devlet ilkesiyle çelişen, Türkiye'nin koşullarını hiç dikkate almayan bir uygulama başlatıldı. Deprem riski yüksek illerin kapsama alınması yönündeki önerimizi dikkate almamışlardı, ancak Afyon depremi itirazımızı haklı çıkardı.''

İnşaatları kontrol eden mimar ve mühendislerin, halen yapı denetim şirketlerinin ücretlerini müteahhitlerden aldığını anlatan Ekinci, şöyle devam etti:

''Müteahhitten ücret alınarak yapı denetimi yapılmaz. Bu sorunu bir türlü ortadan kaldıramadılar, çünkü müteahhitlerin işine gelmiyor. Müteahhitler, seçtikleri uzmana para vererek yapılarını denetlettirmek gibi bir serbestliği seviyor. Yani yapıyı denetleyenin kendilerine profesyonel olarak bağlı kalmasını, kendi adamları olmasını istiyorlar. Siyasetçiler de öteden beri bunların isteklerini dikkate aldıkları için yasa bu şekilde gelmiş, gidiyor.

Mimar ve mühendis, yapıyı denetlerken ücretini kamudan almalı. Kamu, bu konuda fon sahibi olmalı. Bir inşaat ruhsatı alındığı zaman kamuda açılacak herhangi bir fona, yapı denetim harcı yatırılabilir. Harç paralarından oluşan havuzdan, yapıyı denetlemek üzere meslek odasınca görevlendirilmiş mimar ve mühendislere ücretleri ödenebilir.''
Hürriyet

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz