reklam

11 Şubat 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Yuvayı dişi kuş yapacak

17 Ağustos depreminde kiracı oldukları için hak sahibi olamayan, 2.5 yıldır prefabrik konutlarda yaşayan kadınlar, erkeklerden umudu kesince kendi evlerini yapmak için kolları sıvadı. Kooperatif çatısı altından biraraya gelen kadınlar inşaatlarda da kendileri çalışacak.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı önderliğinde, Düzce, Adapazarı ve İzmit'te kurulan ve kalıcı konutlardan yararlanamayanları ‘ev sahibi’ yapmayı amaçlayan kooperatiflerin toplam üye sayısı şimdiden 135’e ulaştı. Dikiş dikerek, tarlada çalışarak biriktirdikleri parayla arsa satın alabilmek için valilik ve belediyeden destek bekliyorlar.

Kadınlar konutların yapımında da görev alacak. Bunun için şimdiden hazırlanıyorlar. Kimi eline matkabı almış kimi hazır makinasının başına geçmiş. İnşaatta çalışabilmek için marangozluk eğitimi alıyorlar.

Reyhan Erker "Yuvayı dişi kuş yapar" diyor. Erker , depremden önce yalnızca ev işleri yapan ve çocuk yetiştirmekle yetinen kadınların, depremin getirdiği yıkımın sonrasında ayaklarının yere daha sağlam bastığını düşünüyor.

Her biri dik durabilmenin verdiği güvenle konuşuyor. Gülser İnan'ın ağzından dökülen "Kadınlar niçin yapamasın? diye yola çıktık" sözlerini diğerleri başını sallayarak onaylıyor.

Ayda sadece 40 milyon lira ödeyerek ev sahibi olmanın kolay olmadığını onlar da biliyor. Ancak Adapazarı'ndaki 60 kadın, şimdiye dek ödedikleri parayla bir arsa edinebilecek duruma gelmiş bile. Şimdi yeni belirlenen toplu konut alanlarından bir arsa alabilmek için, Sakarya Valiliği ve Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'nin kapısını aşındırıyorlar; tıpkı Düzce ve İzmit'teki kadınlar gibi...

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın Adapazarı'daki temsilciliğini üstlenen Ayşe Altuntaş tüm gücüyle bir arsa bulmaya çalışırken, bir yandan da evlerin plan ve projelerinin hazırlanması için çabalıyor. Uygun bir arsa için şimdiden Sakarya Valiliği ve Adapazarı Büyükşehir belediyesiden de bazı sözler almış. Proje aşamasında ve inşaat sırasında ise Adapazarı’nda konutları yapan Procon firması danışmanlık hizmeti verecek. Bir yandan da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nden ucuz kredi almanın yollarını arıyorlar.

KOCALARI DESTEK VERİYOR

Bu proje ile güven tazeleyen kadınların çalışmalarını kocaları da destekliyor... Her hafta yapılan düzenli toplantılara onlar da katılyor. Çoğu günübirlik işlerde çalıştığından yapılacak inşaatlarda görev almak için şimdiden sabırsızlanıyorlar.

Erkekler kaba inşaatı üstlenecekler, kadınlar ise doğramalar, fayans döşeme, su tesisatı, boya badana işlerini... Bu amaçla düzenlenen kurslara katılıyor ve becerilerini geliştirmek için şimdilik sipariş üzerine oyuncak, dolap ve süs eşyası yapıyorlar. Bir an önce arsa edinip, bu enerjilerini kendi evleri için harcayacakları günü sabırsızlıkla bekliyorlar.

TAPU KİMİN ÜZERİNE OLACAK

Kocalarıyla yaşadıkları tek anlaşmazlık ise "evler bittiğinde tapunun kimin üzerine olacağı"... Evler için kadınlara tam yetki veren erkekler, tapunun kadınlara verilmesinden yana değil. "Tapu ya benim üzerime olacak ya da ikimizin üzerine..." diyorlar. Kadınlardan yükselen homurtulu sesleri duyunca içlerinden biri "yarın öbürgün ayrılır da beni kapının önüne koyarsa?" cevabını veriyor.
Hürriyet 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz