reklam

11 Şubat 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul’daki binaların yüzde 40’ı risk altında

En azından sınırlı güçlendirme yapılması gereken 5 bin bina bulunduğunu belirten BÜ Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, hasar açısından en kötü davranış gösteren binaların ‘orta yükseklik’ diye tabir edilen 4–8 katlı binalar olduğunu kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul’da en azından sınırlı güçlendirme yapılması gereken 5 bin bina bulunduğunu belirterek, “Önlem alınmazsa bu binalar muhtemel bir depremde büyük can kaybına yol açabilir.” dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nce, İTÜ Taşkışla Binası’nda düzenlenen “Kentlerin Depreme Hazırlanması ve İstanbul Gerçeği” sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Erdik, İstanbul’da olası bir depremde yaklaşık 60 milyar dolar hasar olacağını öngördüklerini, bu rakamın Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 30’una denk geldiğini söyledi.

İstanbul için bakıldığında, depremin nerede ve kabaca kaç büyüklüğünde olacağının bilindiğini, sadece zamanının tam olarak bilinmediğini dile getiren Prof. Dr. Erdik, elde hiç fay bilgisi olmasa dahi tarihi yapı stoku ile tarihi eserlerin önceki depremlerde gördükleri hasarların, olası depremin şiddeti konusunda bilgi verebileceğini anlattı. İstanbul’daki tarihi yapıların söylendiği kadar sağlam olmadığını, çoğunun ya yeniden yapıldığını ya da takviye gördüğünü dile getiren Prof. Dr. Erdik, sadece Süleymaniye Camii’nin bunların dışında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erdik, betonarme binalara ilişkin yaptıkları çalışmalarda, 9 şiddetindeki bir depremde bina stokunun yüzde 40’ının tam olarak yıkılmasa da kullanılamaz hale geleceğini öngördüklerini bildirdi. Hasar açısından en kötü davranış gösteren binaların ‘orta yükseklik’ diye tabir edilen 4–8 katlı binalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdik, çok katlı binaların ise mühendislik hizmeti görmüş ve sağlam inşa edilmiş olmaları nedeniyle daha az risk taşıdıklarını belirtti.

Prof. Dr. Erdik, “Orta katlı bina sayısı oldukça fazla. Muhtemel bir depremde her bir kilometrekare için 300–400 kurtarma ekibi gerekir. Halbuki İstanbul’daki ekip sayısı özel kuruluşlarla birlikte en fazla 100 tanedir. Kimi, nasıl kurtaracaksınız? Herkesin kendi bölgesinde kendisini kurtarması gerekiyor.” diye konuştu.

İstanbul’daki köprü ve viyadüklerle ilgili de bir çalışma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Erdik, Ortaköy’deki 3 viyadük ile Mecidiyeköy ve Sağmalcılar viyadüklerinin tehlike arz ettiğini; ancak bunların 1995 yılından beri bilindiğini ve devletin bunlarla ilgilendiğini söyledi.

Muhtemel bir depremde can kaybını önlemek için binaların acilen güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Erdik; ancak bu işin fizibilitesi olmadığı için güçlendirmeyi kimin yapacağı sorusunun gündeme geldiğini söyledi. Prof. Dr. Erdik, minimum harcamayla insan hayatının kurtarılması için sınırlı güçlendirme yapılabileceğini ifade etti.
Zaman 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz