reklam

13 Şubat 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Köprü projesi onaylanmadı 

İstanbul Metrosu'nun Unkapanı geçişini sağlayacak köprü projesine Anıtlar Kurulu'ndan onay alamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni proje için ünlü İspanyol asıllı mimar Calatvara'ya teklifte bulunacak.

Yenikapı arasında yapımı süren İstanbul Metrosu'nun, Unkapanı geçişini sağlayacak köprü projesine Anıtlar Kurulu'ndan onay alamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni proje için dünyaca ünlü İspanyol asıllı mimar Santiago Calatvara'ya teklifte bulunacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dursun Ali Çodur, yaptığı açıklamada, Anıtlar Kurulu'nun mevcut köprü projesini beğenmediği ve İstanbul'un siluetine de uygun bulmadığı için izin vermediğini belirtti.
Yeni bir köprü projesini dünyaca ünlü İspanyol mimar Santiago Calatvara'ya yaptırmak istediklerini ifade eden Çodur, İsviçre'de yaşayan ve aynı zamanda bir heykeltıraş ve arkeolog olan mimarın, Yunanistan'ın Olimpik Spor Tesisleri'nin tamamını yaptığını kaydetti. Çodur, ''devrin Mimar Sinan''ı olarak tanımladığı Calatvara'dan kentin siluetine uygun bir köprü projesi yapmasını isteyeceklerini belirterek, şunları söyledi: ''Biz, köprüyle ilgili tüm alternatifleri değerlendireceğiz. İlla da 'burada yeni bir köprü yapın' diye gitmiyoruz. Mevcut karayolu geçişi de dahil bir köprü istiyoruz. 'En doğru şekilde planlayın' diyeceğiz. Unkapanı Köprüsü'nün yıkılması gerekiyorsa yıkılacak. 'Hayır, ben ikisini birleştiremiyorum' derse, buraya gelip inceleme yapacak. Tarihi eserlere dokunmayacak, silueti bozmayacak bir proje geliştirecek. Projede iki köprüyü birleştirme imkanı varsa biz ona kayıtsız şartsız 'evet' diyoruz. Görüşmemizi o çerçevede yapacağız. Eğer mutabık kalırsak Türkiye'ye gelip hem mahallinde etütlerini yapacak, hem de eserlerini sergileyecek.'' Çodur, bu çalışmaların zaman alacağını belirterek, Calatvara'nın hazırlayacağı projeye Anıtlar Kurulu'nun onayı halinde köprünün inşaatının 30 ayda tamamlanacağını kaydetti.

Galata izinsiz yapıldı
Çodur, Galata Köprüsü'nün görüntüsünün İstanbul'a yakışmadığını da belirterek, şöyle devam etti: ''Bu köprü nasıl açılmış aklım almıyor. Biz, daha az silueti bozacak bir köprü projesiyle Anıtlar Kurulu'nu aşamadık. Ama o çirkin yapı maalesef konuldu. Anıtlar Kurulu'na 'Galata Köprüsü'ne niye müsaade ettiniz' diye sordum. 'Biz müsaade etmedik' dediler. Galata Köprüsü, Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmadan yapılmış.''
Finansal Forum
 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz