reklam

14 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Apartman yöneticileri uyumasın!

Yeni yasa tasarısıyla, apartman yöneticilerine deprem sigortası toplama sorumluluğu da veriliyor.

Zorunlu deprem sigortasında otokontrol mekanizması, apartman yöneticileri olacak. Sigorta yaptırmayan sakinlerin primini yöneticiler yatıracak, daha sonra kat sahiplerinden tahsil edecek

Zorunlu deprem sigortası yasa tasarısı ile apartman yöneticileri sigorta takipçisi oluyor. Yaptırılmayan sigortalar yöneticilerce yaptırılarak kat sahiplerinden tahsil edilecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen zorunlu deprem sigortası yasa tasarısına göre, köy yerleşim alanlarında yapılan binalarla tamamı ikamet dışı
amaçlarla kullanılan binalar dışındaki tüm binalar için zorunlu deprem sigortası yaptırılacak. Bugüne dek sigorta yaptırmayanlara tasarının yayımı tarihinden itibaren 8 ay süre verilecek. Süre bitimine kadar sigorta yaptırmayanlar için ceza uygulanmayacak. Ancak, bu sürede deprem olması ve hasar meydana gelmesi halinde, zararı devlet karşılamayacak.
Süresi içinde zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlara, her bir yıl için sigorta primi tutarı kadar para cezası verilecek. Deprem sigortası uygulamasına aykırı davranan sigorta şirketlerine 5 milyar, yetkisi olmadığı halde sigorta yapan şirketlere 10 milyar lira para cezası verilecek. Bu suçun ikinci kez tekrarında ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Deprem sigortası konut ve intifa hakkı sahiplerince yaptırılacak. Aksi halde bina yöneticisi sigorta yaptırıp bunu kat sahiplerinden tahsil etmekle sorumlu tutulacak.
Zorunlu deprem sigortası her yıl yenilenecek.
Sigorta sözleşmesi yenilenmezse, yapılacak tebligatın ardından Deprem Sigortası Kurumu'nun sigortadan kaynaklanan sorumluluğu bitecek.
Deprem sigortası deprem bölgesi ve konut türlerine göre yıllık 4 ile 42 milyon lira primle yaptırılabiliyor. Türkiye genelinde sigorta yaptıran konut sayısı 2.4 milyona ulaştı. Bu, zorunlu sigorta kapsamındaki konutların yüzde 20'sini oluşturuyor.
Radikal

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz