reklam

14 Şubat 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul hastanelerinde deprem riski

İstanbul’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinin depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. İzmir’deki hastanelerin de yüzde 70’i dayanıksız.

Bir İngiliz firmasıyla Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma sonunda devlet hastanelerinin bazılarının yıkılacağı, bazılarının da ağır hasar alacağı ortaya çıktı. Raporun 17 Ağustos depreminden önce hazırlandığı belirlendi.

1996 yılında yapılan bir incelemede İstanbul’da bulunan devlet hastanelerinin depreme karşı dayanıklı olmadığı belirlendi. Dinar depreminin ardından sağlanan Dünya Bankası kredisiyle İstanbul ve İzmir hastanelerinin incelenmesini isteyen toplu konut idaresi, projeyi İngiliz Laing Owen Şilliams şirketine verdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü de projenin bilimsel gözetim bölümünü yürüttü.

SONUÇLAR YENİ ORTAYA ÇIKTI
Hastane araştırması 17 Ağustos Gölcük depreminden çok kısa bir süre sonra tamamlandı. 2 yıl süren araştırma kapsamında incelenen 56 hastanenin 644 binasından 504’ü depreme dayanıksız çıktı. Araştırmanın sonuçları ise yeni ortaya çıktı.

İstanbul’da olası bir depremde yıkılma tehlikesi olan hastane binaları şöyle sıralandı:
Pendik Devlet Hastanesi, Heybeliada Sanatoryumu, Bakırköy Psikiyatri Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi, Siyami Ersek Hastanesi, Bakırköy Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Bakırköy Devlet Hastanesi, Zeynep Kamil Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Adalar Devlet Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi, İstanbul Cüzzam Hastanesi, Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesi, Taksim Hastanesi, Beykoz Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İstinye Devlet Hastanesi, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi, Haseki Hastanesi, Şişli Etfal, Beyoğlu Hastanesi, Beykoz Devlet Hastanesi, İstinye Devlet Lütfiye Nuri Burat Hastanesi, Sağmalcılar Devlet Hastanesi, Sarıyer İsmail Akgün Hastanesi.

Biran önce tedbir alınmasını isteyen Proje Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, “Konu çok acildir. Gerçekte İstanbul’da sadece devlet hastaneleri gözönüne alınmıştır. Kaldı ki üniversite hastanelerinin de hiç iyi durumda olmadığını biliyoruz” diye konuştu.
İstanbul’a ‘acil deprem sistemi’

Proje kapsamında İzmir’de de tüm hastaneler incelendi ve 30 hastanenin yüzde 70’inin depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı.
NTVMSNBC 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz