reklam

18 Şubat 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Dev ihale, dev yarış

Bakü-Ceyhan petrol boru hattının Türkiye sınırlarında kalan bölümü 1.4 milyar dolara mal olacak.

Hazar petrollerini Batı pazarlarına taşımak amacıyla tasarlanan üç milyar dolara mal olacak Bakü-Ceyhan boru hattının, Türkiye'deki 1070 km.'lik bölümü üçe bölünerek ihale ediliyor

Yıllarca gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışılan yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarla birlikte yaklaşık 3 milyar dolarlık bir proje olan Bakü-Ceyhan petrol boru hattı, ABD'nin de desteğiyle somutlaşıyor. Projenin Türkiye ayağıyla ilgili yeterlilik ihalesi sonuçlandırıldı. Altıya bölünen ihale için devler yarışacak.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, boru hattının Türkiye sınırlarında kalan 1070 kilometrelik bölümü üçe bölünerek ihale ediliyor. Dört adet pompa istasyonu ile Ceyhan'daki kıyı ve deniz terminalleri de ayrı ayrı ihaleye çıkarılıyor. Söz konusu hattın Türkiye güzergâhının maliyeti 1.4 milyar dolar olacak. Projenin anahtar teslim müteahhidi olan BOTAŞ'ın yaptığı ilk değerlendirme sonunda ihaleye katılacak şirketler belli oldu.

İlk yeterlilik tamam
İşte BOTAŞ'ın Bakü-Ceyhan'ın Türkiye ayağı için açtığı ihaleler ile dikkat çeken adaylar:
Kuzey boru hattı: Gürcistan sınırından Erzurum'un kuzeydoğusuna kadar olan bu bölümün uzunluğu 296 kilometre olacak. İlk 22 km.'si 46, geri kalan bölümü 42 inç olacak boru hattının büyük bölümü dağlık bölgelerden geçiyor. Bu ihalede Mavi
Akım projesi çerçevesinde Karadeniz altına boru hattı döşeyen Saipem Güriş ile konsorsiyum oluşturarak yer alıyor. Limak,
Alarko, AD ve Tepe grupları da yabancı ortaklarıyla katılırken Tekfen ihaleye tek başına giriyor.
Orta boru hattı: Erzurum yakınlarından başlayıp 439 km. süren bu bölümün tamamı 42 inç (inç 2.54 cm) çapında olacak ve doğalgaz boru hattına paralel olacak. Böylece kamulaştırma masrafı yok denecek kadar az olacak. 2 bin 840 metre ile boru hattı en yüksek yerden geçmiş olacak. 11 ayrı konsorsiyumun seçildiği etapta dikkat çeken isim Samsun-Ankara doğalgaz hattını ihalesiz olarak üstlenen ve eleştiri konusu olan Haznedaroğlu, Öztaş ve Stroytransgaz (OHS) konsorsiyumu oldu.
Güney boru hattı: Gürcistan sınırından 735 km uzakta başlayan bu bölüm 336 km. uzunluğunda olacak. 216 km.'si 42 inç çapında olan boru hattının 120 km'si 34 inç olacak. Toros Dağları'nda hayli zor alanlardan geçecek olan bu etabın ihalesine ilk etaba katılan konsorsiyumlar katılacak.
İstasyonlar: Toplam dört pompa istasyonu yapılacak. İlki Posof, ikincisi Dumlu, üçüncüsü Çayırlı ve sonuncusu Kangal yakınlarında inşa edilecek. Toplam 19.4 megavat gücünde olacak.
Ceyhan Deniz Terminali kıyı kısmı: Tahliye tanklarını da içeren boru hattı giriş tesisleri ile 7 adet yüzer tavanlı tank yapılacak. Ayrıca tank sahası, istinat duvarları, ölçüm ünitesi, bağlantı boruları gibi unsurları içerecek.
Ceyhan Deniz Terminali deniz kısmı: 2 bin 100 metre uzunluğunda kazıklı iskele, üzerindeki yükleme ve yangın hatlarıyla tahliye sistemlerini kapsıyor.

100 milyon dolar gelecek
Projenin Türkiye kısmının 1 milyar 400 milyon dolara mal olması öngörülürken BP başkanlığındaki Ana İhraç Boru Hattı Konsorsiyumu, bu parayı bulmak için ABD'de temaslarını sürdürüyor. Türkiye'deki maliyetin bu rakamın üstünde olması halinde kalan parayı BOTAŞ bulacak. IMF ile sürdürülen görüşmelerde birçok krediye garanti vermeyen Hazine, BOTAŞ'ın bulacağı kredilere garanti verecek. Çünkü ilgili uluslararası anlaşmalarda Türkiye gecikme, BOTAŞ'tan kaynaklanacak performans zararları ile olası maliyet artışını karşılamayı taahhüt etmişti. 300 milyon dolarlık garanti mektubunun bir kısmını gerektiğinde likit unsur olarak sağlamayı vaat eden Türkiye bu taahhütleri nedeniyle sorun yaşanmaması için gerekli miktarı iki yıldır bütçeye koyuyor.
Öte yandan, projenin Azarbaycan ve Gürcistan kesiminde kalan 750 km uzunlağındaki bölümünün maliyeti de 1.3 milyar
doları bulacak. Bunun finansmanını da BP'nin başkanlık ettiği Bakü-Ceyhan boru hattı konsorsiyumu gerçekleştirilecek. Yılda 50 milyon ton ham petrol geçmesi beklenen hattan 100 milyon dolar kazanması bekleniyor.
Zaman

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz