reklam

26 Şubat 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Botter yardım istiyor

1900'de 2. Abdülhamit'in resmi modacısı Jean Botter için Beyoğlu'nda inşa ettirdiği görkemli Botter Apartmanı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Beyoğlu'ndan Tünel'e doğru giderken görkemli bir yapıdan caddeye doğru sürekli kalabalık bir kuyruk uzanır. Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Memurluğu'nun önündeki kuyruğun kaynağı olan binaya kafanızı kaldırıp baktığınızda yıllara meydan okuyan taş yapıdan gözünüzü ayıramazsınız. 1900'de Padişah 2'nci Abdülhamit'in, modacısı ya da şimdiki deyimle 'imaj maker'ı Jean Botter için yaptırdığı görkemli yapı, görünüşünün aksine yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir zamanlar İstanbul sosyetesinin uğrak yeri olan, ünlü mimar Riamondo D'Aronco'nun eseri Botter Apartmanı, şimdi sonradan ortaya çıkan mirasçılar ve Hazine arasındaki dava nedeniyle sahipsiz ve bakımsız.

Modanın merkeziydi
İstiklal Caddesi'nin adının Cadde-i Kebir olduğu günlerde yükselen Botter Apartmanı'nın inşası, imparatorluğun en çalkantılı dönemi olan 20'nci yüzyılın başına denk gelmişti. İmparatorluk, siyasi açıdan kaybettiği kudretini, İstanbul'u saraylar, görkemli binalarla donatarak gidermeyi deniyor, Avrupa'dan ünlü mimarlar çağrılıyordu. Jean Botter, Sultan'ın resmi terzisi de olan tanınmış bir modacıydı. Sultan Abdülhamit ona verdiği değeri göstermek için, Pera'da Botter Modaevi'ni yaptırmaya karar verdi. Bunun için ünlü İtalyan mimar Raimondo D'Aronco seçildi. Dönemin en önemli mimari akımı olan 'art nouve'an (yeni sanat) tarzındaki binanın zemin ve birinci katı Botter'ın işyeri, üst katlar konut olarak düzenlenmişti. Bina kısa zamanda Pera'nın en popüler yapısı olmuştu. İstanbul'un zenginlerine Avrupa modası, burada tanıtılıyor, defileler yapılıyordu.

Paris'e göç ve ölüm
Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte, saray ve çevresinin etkisi azalmış, İstanbul yeni bir çehre kazanmaya başlamıştı. Padişahın modacısı olan Botter'ın, artık yapacak bir şeyi kalmamıştı. İşgalden kurtulan yorgun İstanbul'un görkemli bir modaevine ilgisi, yok denecek kadar azalmıştı. Botter, apartmanı satıp başka bir iş için gittiği Paris'te, tifoya yakalanıp öldü. Botter Apartmanı için yeni bir dönem başlıyordu.
Binanın yeni sahibi, Osmanlı vezirlerinden Nedim Paşa'nın oğlu Mahmut Nedim Bey'di. Botter Apartmanı'nı satın aldıktan sonra, Mısırlı bir Türk'ün, güzellikleriyle nam salmış iki kızından Zeynep Hanım ile hayatını birleştirdi. Uzun yıllar Botter
Apartmanı'nda yaşamayı planlıyorlardı. Ancak Nedim Bey, 2. Dünya Savaşı başlamadan kısa bir süre önce genç yaşta öldü.

Tüm para restorasyona
Botter Apartmanı'nda köpeği ve hizmetçileriyle yaşamaya başlayan Zeynep Hanım, diğer katları bir göz doktoruna, taşıma ve makarna şirketlerine ve kuyrukları eksik olmayan Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Memurluğu'na kiraladı. 1972 yılında ise yazar Ferit Edgü, binayı görür görmez bir yer tutmaya karar verdi. Edgü ve iki arkadaşı, kuracakları reklam ajansı için Botter Apartmanı'nın üçüncü katını seçti. 150 bin lira olan sermayelerinin tümünü dairenin restorasyonuna harcadılar.

Edgü de taşınacak
Binadan bir türlü kopamayan Edgü, Zeynep Hanım'ın ölümünden sonra binanın iyice bakımsızlaştığını, dört ve beşinci katın tavanının çöktüğünü söylüyor. Bunun en önemli nedeni ise, binanın sonradan ortaya çıkan mirasçıları ile Hazine arasındaki bitmeyen dava. Zeynep Hanım'ın, varisi olmadığı için bina öldükten sonra Hazine'ye devredilmiş. Ancak daha sonra ikinci dereceden mirasçılar hak iddia etmiş. Bunun üzerine uzun yıllar süren hukuk süreci başlamış. Edgü'ye göre olan Botter Apartmanı'na oluyor. Artık o da çok sevdiği daireden taşınmayı düşünüyor. Çünkü bir gün tavanın başına çökmesinden korkuyor.


Prof. Batur: Müze olsun
İTÜ Mimarlık Tarihi Kürsüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Afife Batur da Botter Aparmanı'nın hayranlarından. Binayla 20 yıl kadar önce bir araştırma tezi sayesinde tanışmış. Batur, binanın mimari açıdan çok önemli bir yapı olduğunu söyleyerek, "Bu denli önemli özelliklere sahip olup da unutulmuş olması büyük talihsizlik. Belki de rahatlıkla yapageldiğimiz bir tarihe saygısızlık, bir umursamazlık" diyor. Batur, Botter Apartmanı'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminin toplumsal yaşantısını, giysi ve moda dünyasını incelemeye dönük bir araştırma merkezi veya giysi konulu bir toplumsal tarih müzesi olmasını öneriyor. En çok da Botter Apartmanı'nın çiçekli lambalarının yeniden yanmasını istiyor.
Radikal

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz