reklam

01 Mart 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Yeni senaryolar gündemde

Deprem uzmanı bilim adamlarının beklenen Marmara depremiyle ilgili senaryoları şöyle:
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Kırılma iki parçalı olacak. Kırılmanın biri Sivriada yakınlarında 6.3 büyüklüğünde, diğeri de Tekirdağ açıklarında 7.2 büyüklüğünde olabilir. Prof. Dr. Naci Görür: Deprem 14 yıl sonra olacak. Büyüklüğü 7 ve üzerinde olursa tsunami oluşturabilir.
İstanbul Haber Servisi - Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki sarsıntı, uzmanların depremin olacağı yer, büyüklük, zamanla ilgili senaryolarını yeniden gündeme getirdi. Deprem uzmanı bilim adamlarının beklenen Marmara depremiyle ilgili senaryoları şöyle:

İTÜ Genel Jeoloji Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör : Marmara'daki fay tek parçalıdır ve yaratacağı deprem çok yıkıcı olacak. Marmara Denizi'nin kuzeyinden geçen tek parça fayın dışındaki güneyde, Çınarcık- Armutlu arasında aşağı yukarı hareket eden faylar da tsunamiye yol açabilir.

İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan : Kırılma iki parçalı olacak. Kırılmanın biri Sivriada yakınlarında 6.3 büyüklüğünde, diğeri de Tekirdağ açıklarında 7.2 büyüklüğünde olabilir. Deprem 8-12 kilometre derinlikte meydana gelecek. İstanbul'un büyük bir kısmı sarsıntıya az duyarlı. En sağlam bölge Anadolu ve Avrupa yakasının iç kesimleri. Kuzey ve güney bölgeler riskli.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür : İstanbul'un beklediği deprem 14 yıl sonra olacak. Marmara'da gaz volkanları faaliyete geçti ve heyelanlar oluşuyor. Marmara'da büyüklüğü 7 ve üzerinde oluşabilecek deprem Marmara'nın güneyinde tsunami oluşturabilir. İstanbul için en tehlikeli fay orta Marmara sırtıyla Tekirdağ çukuru arasındaki 110 kilometrelik kırık. Denize doğrudan giren Anadolu Fay Hattı'nın kuzeyindeki gaz volkanları faaliyette ve çeşitli sıcak mineral su ve gaz fışkırtıyor. 1999-2000 yılları arasında Marmara'daki faylarda aşırı derecede gaz çıkışları olmuştu.

Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yrd. Doç Dr. Can Karavul : Marmara ve Düzce depremleri ile kırığın Düzce, İstanbul, Adalar arasındaki kesimi rahatlamıştır. Saroz Körezi'nde olan kesiminde ve Bursa, Bandırma, Balıkesir, Edremit Körfezi'nden geçen güney kol üzerinde de bir enerji birikimine neden olmuştur. Biriken bu enerjinin açığa çıkması ise mutlak suretle Marmara denizi içinde veya güney kolda (Bursa-Bandırma- Balıkesir-Edremit Körfezi) meydana gelebilecek depremlerle olacaktır.

En fazla stresin kuzey kolda olduğu ve muhtemel depremin Marmara Denizi içinde meydana geleceği söylenebilir. Ancak güney kolu da göz ardı etmemek gereklidir. Depremin büyüklüğünün 7-7.2 civarında olacağı tahmin edilmektedir.

İTÜ Avraysa Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Ulusal Deprem Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Barka da İstanbul için her geçen günün altın değerinde olduğunu vurgulamıştı. Sık sık beklenen depremin İstanbul'da değil, Marmara Denizi'nde meydana geleceğini belirten Barka, özellikle İstanbul'un güneyinden başlayan, Marmara Adası'na doğru uzanan fay parçasının en tehlikeli durumda olduğuna dikkat çekmişti.

Jeofizik Mühendisleri ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Ahmet Cevdet Yalçıner : Marmara'da 6.8 büyüklüğündeki bir deprem sonrası oluşacak tsunami can ve mal kaybına neden olacaktır. 5 dakikada karaya ulaşacak dalgaların yüksekliği 4 metreye kadar ulaşabilir.
Cumhuriyet 

 

Şubat 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz