reklam

16 Ekim 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem Master planı çalışmaları başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen deprem çalışmaları arasında önemli bir yeri olan Deprem Master planı hazırlıklarına 9 Ekim Çarşamba günü imzalanan protokolle birlikte başlandı.

İstanbul için ''Deprem Master Planı'' çalışmaları ODTÜ, İTÜ, YTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek.

Protokol Neleri Kapsıyor ?
Düzenlenen protokol kapsamında, İstanbul'un depreme karşı güvenli hale getirilmesi amacıyla yapılacak iş ve işlemler tanımlanarak, ilke ve esaslar belirlendi. Deprem Master Planı ile aşağıdaki konu başlıkları program haline getirilerek, yetki ve yetkililer belirlenecek.

a) Mevcut durumun tespiti
b) Teknik çalışmalar
c) İmar uygulamaları
d) Hukuki çalışmalar
e) Mali kaynak çalışmaları
f) Eğitim çalışmaları
g) Sosyal faaliyetler
h) Risk yönetimi ve Afet yönetimi

Deprem Master Planının Amaç ve Kapsamı Nedir ?
Master Plan, İstanbul'da deprem gerçeği dikkate alınarak, İstanbul'un depreme karşı güvenli hale getirilmesi için bir çok veri kaynağı ve etkili sistemler içeren; Japonya Uluslar arası İşbirliği Ajansı (JICA) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliğinde yürütülen Risk Analizleri dahil Mikrobölgeleme çalışmalarının ışığında, gerek mevcut yapı stokunun gerekse tüm kentsel, kamusal mekanların ve gerekse tüm teknik altyapının ve altyapı tesislerinin ve tüm jeolojik ve jeoteknik bilgi ve verilerin katılımı ile bu kapsamda değerlendirilmesi ve İstanbul ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede alınacak tüm tedbir, karar ve uygulamaların belirlenmesi, yaşanan tecrübelerden de ders alınarak İstanbul'un yeniden yapılandırılmasında öncelikli stratejilerin belirlenmesi ve gerektiğinde seçilecek pilot alanlarda yapılacak uygulamalar yanında tüm tarafların hukuki, teknik, mali ve sosyal açılardan görev alanlarının ve icra programlarının geliştirilmesi hususlarını içerecek.

Master Planın kapsayacağı önemli hususlardan biri de İstanbul'da olası bir deprem tehlikesine karşı mevcut yapıların deprem güvenliklerinin incelenmesi ve yeterli güvenliğe sahip olmayan yapılar için teknik, hukuki, sosyal ve mali açılardan uygunluk gösterdiği taktirde gerekli güçlendirme önlemlerinin önerilmesi ve alınması yanında diğer teknik, sosyal, idari, hukuki ve mali önlemlerin belirlenmesi olacak.

Bu amaçlara ulaşılması için yapılması gerekli işlemleri ve çalışmaları tanımlayacak olan Master Planın 8 ayda tamamlanması bekleniyor.

''Deprem Master Planı'' içeriğinde yapılması gereken işler ana başlıkları ile şu şekilde :

1. İstanbul'un mevcut durumu

2. Deprem bilgi altyapısının oluşturulması

3. Deprem öncesi ve sonrasında mevcut idari yapının değerlendirilmesi

4. Yapıların depreme karşı dayanılıklarının incelenmesi
Bu konuda üretilmiş tüm teknik ve bilimsel çalışmaların değerlendirilmesi, yöntem, ilkeler, esasların belirlenmesi ve öneriler sunulması.

5.Yapıların depreme karşı güçlendirme çalışmaları
Depreme karşı zayıf yapıların veya güçlendirilmesi gerekli yapıların teknik ve bilimsel çalışmalarla değerlendirilmesine yönelik ilke ve esaslar belirlenecektir.

6. Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yerleşim yerlerinde deprem güvenliğinin sağlanması
Mevcut yapı stoku ve yeni yapılaşacak alanlar için; rehabilitasyon, tahliye, tasfiye, nakliye, dezentralizasyon, dönüşüm, fonksiyon geliştirme, kentsel alan geliştirme, yeşil alanlar oluşturma v.b. çalışmalar için yöntem ilke ve esaslarının belirlenmesidir. Doğal afet riski yüksek alanlar, jeolojik sakıncalı alanlar, sıvılaşma alanları, tarihi yarımada, fiziki ve sosyal çöküntü alanları ile niteliksiz ve çarpık yapılaşmış alanlar ile MİA alanları ve sanayi alanları bu kapsamda ele alınacaktır.

7. Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik hukuki çalışmalar
Ulusal Deprem Stratejisini oluşturmaya yönelik etkin kurumsal ve yasal düzenlemeler yapılması ve stratejinin biçimlendirilmesi sağlanacak; Risk ve Afet Yönetimini içine alacak şekilde depreme yönelik; gerek deprem öncesi ve gerekse deprem sonrası mevcut yasaların irdelenerek yeni öneriler sunulacaktır.

8. Deprem zararlarının azaltılması çalışmalarında kaynaklar
Gerek deprem öncesi ve gerekse deprem sonrası yapılacak olan tüm çalışmalar için ulusal ve uluslar arası kaynakların belirlenmesi, zarar azaltma ve zarar kapatma amacına matuf kaynakların bulunması ve irdelenmesinin yanısıra kaynakların doğru kullanılması ele alınacaktır.

9. Deprem zararlarının azaltılması için eğitim ve sosyal çalışmalar
Gerek deprem öncesi ve gerekse deprem sonrası sosyal, pisikolojik ve diğer açılardan depreme hazırlık bilincinin oluşturulması yanında deprem sonrası kaybedilen değerlerin geri kazanımına yönelik çözümler üretilecektir. Deprem öncesi ve sonrasında halk, yöneticiler, yerel topluluklar, meslek adamları, kurum ve kuruluşlar.

10. Deprem zararlarının azaltılmasında bilimsel araştırmalar
a) Önemi
b) Yerbilimleri araştırmaları
c) Yapı ve mimari araştırmalar
d) Sosyal bilim araştırmaları
e) Araştırma yürütme biçimi
f) İlgili kuruluşlar
g) Yukarıda ifade edilen araştırmalardan kamu kurumlarının faydalanması yöntem ilke ve esasları

11. Afet yönetimi
Deprem zararlarını kapatmak için, acil yardım, can kurtarma, beslenme, barınma, güvenlik, sağlık, eğitim, tatbikat, haberleşme, sosyal ve psikolojik çalışmalar için acil eylem planlamasını kapsayacak.

12. Sonuç
14.1. Kamu Kuruluşlarının Öncelikli Görevleri
14.2. Belediyelerin Öncelikli Görevleri
14.3. Vatandaşların, Gönüllü Kuruluşların Öncelikli Görevleri
İBB

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz