reklam

23 Ekim 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Galata'da tehlike

Deprem olmasa da yıkılır Japon ve Türk bilim adamları bölgenin yerleşim güvenliğini tartışmak üzere düzenlenen 'Galata Buluşması'nda bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bölgedeki binaların deprem olmasa bile yıkılacak durumda olduğunu söyledi.

İstanbullu ve Tokyolu deprem uzmanları Galata'da yerleşim güvenliğini tartışmak üzere buluştu. Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş , çalışmanın, binaların bakımsız, yorgun ve zaman aşımı yüzünden statikleri bozulmuş olduğu için Galata'da yapıldığını söyledi. Beyoğlu Belediyesi ve Japon Afete Karşı Yeniden Yapılanmada Türkiye'ye Destek Komitesi işbirliği ile iki ülkenin afet uzmanları dün Bilgi Üniversitesi'nin Taksim Kampusu'nda buluştu. Bugün sona erecek olan ''Galata Buluşması'' nda uzmanlar, Japonya'da yerel deneyimleri paylaşmaya yönelik atölye ve kent gözlem-izleme- raporlama çalışmaları yapacak. Buluşmada, dünyada yakın tarihte yaşanan 16 büyük depremin sonuçları tartışılacak.

Galata Buluşması'nın açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Galata'daki binaların deprem olmasa bile yıkılacak durumda olduğuna dikkat çekerek bölgenin 1993'te SİT alanı ilan edildiğini ancak koruma amaçlı imar planlarının Büyükşehir tarafından hâlâ onaylanmadığını belirtti. İstanbul'da ilk kez böyle bir çalışma yapılacağını ifade eden Topbaş, ''Galata tarihi bir yer. Risk altındaki halk bilinçlendirilmeli'' dedi. Japon ya İstanbul Başkonsolosu Akio Wada ise Türklerin de Japonların da batılı olmadığını, farklı kültürlere sahip olduğunu söyledi.

Wada, ''İki ülke arasında başka a cı bir ortak özellik daha var. O da deprem. Depremi önleyecek bir sihire sahip değiliz, ancak etkilerini azaltacak teknolojilere sahibiz'' dedi. Türkiye'nin Yeniden Yapılandırılması İçin Yardım Komitesi Genel Sekreteri Jinzabnro Hamada da komitenin 3 yıl önce kurulduğunu ve özel sektörden, yerel yönetimlerden, akademisyenlerden, kent plancılarından oluşan 20 aktif üyesi bulunduğunu anlattı.
Cumhuriyet

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz