reklam

24 Ekim 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İhale Kurumu, bakanlık ile mahkemelik oldu

Bayındırlık Bakanlığı, fiilen faaliyete geçmeyen Kamu İhale Kurumu’nun ihalelerden onbinde beş oranında pay almasının haksız olduğu gerekçesiyle Danıştay’da dava açtı. Ancak davanın, bakanlık tarafından verilen müteahhitlik karnelerinin 2003’ten itibaren tümüyle iptal edilmesi yüzünden açıldığı öne sürülüyor.

Devletin iki kurumu, ihalelerden alınan kamu payı sebebiyle mahkemelik oldu. Bayındırlık Bakanlığı, henüz fiilen faaliyete geçmeyen Kamu İhale Kurumu’nun ihalelerden onbinde beş oranında pay almasının haksız olduğu gerekçesiyle Danıştay’da dava açtı.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak, kurumun ihalelerden yasa gereği alması gereken payın iptali için Bayındırlık Bakanlığı’nın Danıştay’da dava açtığını doğruladı. Ankara’da düzenlenen Kamu İhtiyaçları Fuarı’nda düzenlenen sempozyumda konuşan Akkaynak, yasa gereği işbirliği içinde oldukları Bayındırlık Bakanlığı’nın kurum aleyhine dava açmasını yadırgadığını belirtti.

22 Ocak 2002’de çıkarılan Kamu İhale Yasası ile birlikte kurumun da resmen çalışmalara başladığını dile getiren Akkaynak, son 6 ay içinde ise pek çok yönetmelik ve genelge hazırlayarak yürürlüğe soktuklarını kaydetti. Yasanın 53. maddesi ile kuruma ihalelerden onbinde 5 oranında pay ayrıldığını vurgulayan Akkaynak, bu maddenin de yasanın kabul edildiği tarihten itibaren geçerli olduğunu dile getirdi. Akkaynak, “Eğer biz, yasanın bize verdiği bu imkandan mahrum kalırsak kuruluş çalışmalarımızı nasıl yürüteceğiz? Bizler başka ülkelerin 4 yılda tamamladığı yasal çalışmaları 4 ay içinde tamamladık. Arkadaşlarımız gece yarılarına kadar çalışıyorlar. Bunların tümünün dikkate alınması gerekirdi.” dedi.

Bu arada, kurumun ihalelerden aldığı payın kaldırılması gerekçesine dayandırılan davanın Bayındırlık Bakanlığı tarafından verilen müteahhitlik karnelerinin 2003’ten itibaren tümüyle iptal edilmesi yüzünden açıldığı iddia ediliyor. Kamu İhale Kurumu, yasa gereği fiilen faaliyete geçeceği yeni yıldan itibaren ihalelere katılacak firmalardan suiistimale yol açan müteahhitlik karneleri yerine tecrübe ve birikimin ön planda tutulacağı referans belgeleri talep edecek.
Zaman

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz