reklam

20 Aralık 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Beton yollara deneme vizesi

Karayolları Genel Müdür Vekili Sabri Erbakan, beton yol olarak bir pilot bölge çalışmasına başlanabileceğini söyledi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük de, bakanlık olarak, beton yol teknolojisindeki gelişmeler dikkate alınarak, beton yol seçeneği üzerinde düşünüldüğünü belirtti.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ile Türkiye Hazır Beton Birliği'nin Ankara Hilton Oteli'nde ortaklaşa düzenlediği kongrede "Ulusal Beton Yollar" konusu masaya yatırıldı. Kongrede konuşan Küçük, Türkiye'de yolcu ve yük taşımacılığının yüzde 94'ünün karayolları üzerinde gerçekleştirildiğini, önümüzdeki yıllarda yük taşımacılığının ton/km değerinin, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşması için iki kat artmasının beklendiğini belirtti.

Beton yolların, yüksek trafiğe cevap verecek seviyede olduğunu ifade eden Küçük, sathi kaplama ile yapılan yolların ilk başta biraz daha ucuz olduğunu, ancak bakım onarım masrafları gözönöne alındığında, uzun vadede beton yolun daha avantajlı olduğunu belirtti. Küçük, özellikle iklim koşullarının zor olduğu bölgelerde beton yolların kullanılabileceğini kaydetti.

Karayolları Genel Müdür Vekili Sabri Erbakan da duble yol çalışmaları hakkında bilgi vererek, beton yolların uzun ömürlü olması ve tamamen yerli sermaye kullanılması gibi nedenlerle, diğer yollara göre daha avantajlı olduğunu belirtti. Erbakan, ancak Türkiye'de böyle bir uygulama olmayışının, Hasdal ve Afyon'daki yapılacak örnek yolların önemini artırdığına dikkati çekti. Erbakan, beton yol olarak bir pilot çalışmaya başlayabileceklerini sözlerine ekledi.

TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili de, beton yolların özellikle savaş döneminde Avrupa'da gündeme geldiğini hatırlatırken, o dönemde yapılan yolların bugün de başarıyla kullanıldığını ifade etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Mürsel Öztürk ise beton yolların uzun vadede ülke açısından fayda sağlayacağını belirtti ve Türkiye'deki hazır beton tesislerinin, batı normlarındaki tüm betonları üretecek seviyeye geldiğini kaydetti.

"İndirim yapsınlar"
Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Karayolları Genel Müdürü Vekili Sabri Erbakan, yapılacak duble yolların sathi kaplama ve sıcak karışım kaplama olarak gerçekleştirileceğini belirterek, 1 kilometrelik yolun üstyapı maliyetinin, yaklaşık 240 milyar lira civarında olacağını söyledi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin, yapılacak duble yolların yüzde 20'sinin beton yol olması yönündeki önerisinin hatırlatılması üzerine Erbakan, "Onlar indirim yapsınlar, bizim maliyetlerimize insinler, onlarla yapalım. Oturup, görüşmemiz lazım" dedi.

Yılbaşına kadar 3 duble yolun temelinin atılmasını hedeflediklerini açıklayan Erbakan, bunlardan Aksaray'daki yolun temelinin atıldığını hatırlattı.

Erbakan, yılbaşına dek temeli atılacak 3 yolun toplam maliyetinin 80 trilyon lira olacağını ifade etti.
Dünya

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Vefik Alp 
12 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Ahmet Vefik Alp hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz