reklam

20 Aralık 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Yenilik sokakta başlar!

Hakan Helvacıoğlu, Haluk Yorgancıoğlu, Bingül Onukar ile Bülent Güzelkan'ın tasarladığı 'çam ağaçları', yılbaşı öncesinde Nişantaşı sokaklarını süslüyor. 

Romanlarda 'kahraman' bir gün sokakta yürürken bir şey görür ve hayatı değişir. Nişantaşı'nın ışıklı sokakları bir süredir kent yürüyüşçüleri için sihirli birer labirent

Nişantaşı son zamanlarda sadece bir alışveriş merkezi olmaktan çıktı, aynı zamanda sanatsal etkinliklerin sokaktaki insanlarla paylaşıldığı bir platform halini aldı. Yaya Sergileri'nin ardından semti Alinur Velidedeoğlu, Atıl Kutoğlu, Bahar Korçan, Evrim Timur, Hakan Yıldırım, Kesibe Karaosmanoğlu, Murat Tabanlıoğlu, Nevzat Sayın, Ümit Ünal ve Zeynep Tunuslu dahil 38 sanatçının tasarladığı yılbaşı ağaçları süslüyor. 'Yılbaşı Ağaçları 2003' projesinde belediye, Üçüncü Boyut Proje Üretim Merkezi'yle ortak.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Kentin görünümünü güzelleştirecek,
göze hitap edecek, trafiği engellemeyecek çalışmaları tercih ettik" diyor. Mimar Haluk Yorgancıoğlu ise projenin insanlara sokakların ve meydanların yaşamlarındakiyerini hatırlattığı kanısında. Yor gancıoğlu projedeki ağacın 'hayatın ta kendisi' olduğunu söylüyor.
Belediye Başkanı Sarıgül'ün projede bir ağacı yok, Ama olsaydı, 'üzerine kar yağmış, içine serçe kuşlarının yuva yaptığı, yaşayan bir ağaç' olacağını söylüyor. Projeye katılan bazı isimlerin ağaçları ve mesajları şöyle:

Ağaç dostu metal
15 yıldır evinde ve reklam filmlerinde ağırlıklı olarak metal malzeme kullanan Alinur Velidedeoğlu, ahşap malzemeden kaçınma nedeninin, ormanları ve tabiatı korumak olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla bu projede yer alması teklif edildiğinde, Nişantaşı'rı süsleyecek ağacını metalden tasarlama konusunda hiç tereddüt etmemiş.

Velidedeoğlu ile aynı yaklaşımı benimseyen, Benetton'un ağacını tasarlayan Carlos Martinez Casas, "Doğaya zarar verdiği için yılbaşında gerçek
ağaçların kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Tasarladığımız yapay ağaç, şişelerden oluşuyor. Böylece hem ağaç kesmemiş hem de boş şişelerden faydalanmış oluyoruz," diyor.

'Proje sürmeli'
Eren Yorulmazer, Yenigün Aydınlatma için yaptığı tasarımda, firmanın sektördeki yerini baz almış. Çam, füze misali yükselişte olan firmayı sembolize ediyor. Onur Concept ve Park Şamdan'ın ağaçlarını tasarlayan Kesibe Karaosmanoğlu, hava şartlarına dayanıklı, sağlam, ekonomik ve aydınlık bir çözüm getirmeye çalışmış.
Şehir süslemelerinin insan psikolojisini olumlu yönde etkilediğini düşünen Kesibe Karaosmanoğlu, projenin her yıl tekrarlanmasını diliyor
Radikal

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

İhsan Bilgin 30 Ekim 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

İhsan Bilgin hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz