reklam

25 Aralık 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Sanal deprem, gerçeğinin korkusunu unutturuyor

İzmit Değirmendere’de sanal deprem sağlayan ‘simülasyon evi’ kuruldu. Deprem bölgesinde üç yıldan bu yana gönüllü psikolojik destek hizmeti veren Davranış Bilimleri Araştırma ve Eğitim Merkezi (DABATEM), tarafından kurdurulan ev, depremzedelere korkularından kurtulma konusunda yardımcı oluyor.

Sarsma tablası üzerinde kurulan evde sanal deprem yaşayan 10 depremzededen 9’unda korkularının son bulduğu belirlendi.

Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü Travma Çalışmaları Bölümü Başkanı Dr. Metin Başoğlu’nun kurduğu DABATEM, gönüllü psikolog ve psikiyatrlarla psikolojik tedavi ve destek uyguluyor. DABATEM ekibi, deprem simülatörüyle yeni bir davranış tedavisi yöntemi geliştirdi.

Simülatör, değişik şiddetlerde deprem sarsıntısına benzer sarsıntılar meydana getiriyor. Bu tedavide amaç, depremzedelerin bu sarsıntılara alışarak, bir kontrol duygusunu geliştirmelerini sağlamak. Tedavi hafif sarsıntılardan başlayarak, kademeli bir biçimde uygulanıyor ve bir saat içinde tamamlanıyor.

İlk kez 10 kişilik bir depremzede grubuna uygulanan çalışmada sonuçların olumlu olması üzerine, bir deprem simülatörü yaptıran ekip, bu evi Değirmendere’ye yerleştirdi. Tedaviyi alan 10 kişilik ikinci bir depremzede grubu, 6 ve 12 hafta sonra değerlendirildiğinde, dokuzunun ileri derecede iyileşmiş olduğu belirlendi.

Proje Koordinatörü Ebru Şalcıoğlu, bugüne kadar çocuklar dahil olmak üzere 40 kişinin söz konusu tedaviden faydalandığını ve bu hizmet karşılığında ise hiçbir ücret alınmadığını söyledi. Projenin Hollanda tarafından desteklendiğini anlatan Şalcıoğlu, “Ancak şu anda destek sona erdi. Bu yüzden Değirmendere’de verilen hizmet önümüzdeki yıldan itibaren kaldırılacak.” dedi.

DABATEM ekibi, tedavinin, özellikle aşırı tetikte olma hali, irkilme tepkileri, depremle ilgili düşüncelerden kaçınma, fizyolojik uyarılmışlık, sinirlilik hali ve depremde yaşanmış olaylarla ilgili rahatsızlık verici düşüncelerin akla gelmesi gibi belirtiler üzerinde etkili olduğunu gördü. Bazı depremzedeler, tedaviden sonra olan artçı şoklar sırasında, eskisine kıyasla daha az korku duyduklarını belirttiler. DABATEM uzmanları, alınan sonuçların, bu yöntemin, yalnızca travmatik stres belirtilerinin tedavisinde değil, aynı zamanda insanları ileride olabilecek depremlere karşı psikolojik olarak hazırlamak ve dirençli kılmak amacıyla da kullanılabileceğini düşündürdüğünü belirttiler.
Zaman

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Vefik Alp 
12 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Ahmet Vefik Alp hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz