reklam

06 Mayıs 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Bunun devamı gelsin

Bingöl'deki felaketle harekete geçen hükümet, deprem konusunda kısa ve orta vadeli stratejiler için adım attı. Hükümet, Bayındırlık Bakanlığı öncülüğünde en kısa zamanda 'deprem şûrası' düzenleyecek. Şûra için yasal düzenleme gerektiğini, bunun için de yasa tasarısı hazırladıklarını belirten Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, "Yapı Denetim Yasası'nı da tüm Türkiye'ye yayacak şekilde yeniden düzenliyoruz" dedi.

Radikal'in sorularını yanıtlayan Ergezen, Bingöl'de yürütülen çalışmaları anlattı. Müffettişlerin incelemelerinin sürdüğünü belirten Ergezen, "Tüm binalar inceleniyor. İnceleme sonunda gerekli adımlar atılacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Bingöl'e 500 konut yaptıracak. Biz bunun altyapısını hazırladıktan sonra ihalesini TOBB yapacak.

Köylerde yıkılan binaları ise tespit çalışmaları sürüyor. Bunların yapımını
da hükümet olarak biz üstleneceğiz" dedi. Bingöl başta olmak üzere tüm Türkiye'de deprem konusunda kapsamlı bir çalışma başlattıklarını vurgulayan
Bakan Ergezen, neler yapacaklarını şöyle açıkladı:

Yasalar değişecek
Deprem şûrası: Bu yıl ilk kez Türkiye'de deprem şûrası toplayacağız.
Bunun altyapısının hazırlıkları sürüyor. Kültür Üniversitesi'yle konuştuk. Onlar da Bayındırlık Bakanlığı öncülüğünde böyle bir şûranın toplanmasının çok yararlı olacağını söyledi.

Hemen harekete geçtik. Şûranın toplanabilmesi için birkaç yasa değişikliği gerekiyor. Bakanlığımızla ilgili yasa değişikliği hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunduk. Şûraya, ilgili her kesim çağrılacak. Medya görevlileri başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, gerekirse yabancı konuklar ve üniversiteler davet edilecek.

Yapı Denetim Yasası: Marmara depreminden sonra dönemin hükümetince hazırlanan Yapı Denetim Yasası'nı tekrar ele aldık. Bu yasada 19 pilot il seçilmiş. Bunun doğru olmadığına karar verdik. Yapı Denetim Yasası'nı Türkiye'ye yaymak için yeni yasa teklifi hazırladık. Tüm Türkiye bu Yapı Denetim Yasası'na alınacak.

Öncelik okullarda
Kamu binalarının elden geçirilmesi: Kamu binaları, özelikle de
okullar, lojmanlar ve pansiyonlar için bir çalışma başlattık. Bu binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmeleri için yöntem arayışındayız.
Bunu sadece biz mi yapacağız, yoksa mühendislik firmalarından destek mi alınacak, hangi bakanlıktan katkı istenecek, araştırıyoruz. Tüm Türkiye'yi kapsayacağı için çok ayrıntılı bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde kamu binalarının nasıl gözden geçirileceği konusunda izlenecek yöntemi netleştireceğiz. Kanun değişikliği gerekiyorsa onu da yapacağız. Her ilde bu gözden geçirme valilere mi verilecek yoksa başka bir birim mi sorumlu olacak, onu da araştırıyoruz.

Katliamlara son
Cezalar: Artık Türkiye'de yapılan yanlışlar cezasız kalmayacak. Bu böyle bilinsin. Cinayetlerin sorumlularına en ağır cezalar uygulanacak. Bu toplu katliamların önüne yasal düzenlemelerle kesinlikle geçilecek.
Radikal

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Güngör Kaftancı hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz