reklam

09 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Başbakan’a sunulan 3. köprü raporunun hatalarla dolu olduğu öne sürüldü

İstanbul’a 3. Boğaz köprüsünü yapmak isteyen Karayolları Genel Müdürlüğü, Başbakan’a sunduğu fizibilite raporunda, mevcut köprülerin 2011’de tıkanacağını, bekleyen araçların da saatte 8 litre (8 dolar) yakıt tüketeceğini iddia etti.

Buna göre 3. köprünün yapılmaması durumunda yılda 430 milyon dolarlık akaryakıtın boşa gideceği rapor edildi. Ancak konunun uzmanları, sıkışık trafikteki bir aracın saatte 8 dolarlık akaryakıt tüketmesinin abartılı olduğunu dile getirerek, “Yine maliyet bölümünde kamulaştırma bedellerinin katılmaması da manidar.” diyor. Prof. Dr. Haluk Gerçek, raporda, trafik mühendisliği, ulaştırma planlaması ve ekonomik verilerde ciddi yanlışlıklar yapıldığını dile getirdi. 1998’de İstanbul Ulaşım Master Planı’nı hazırlayan Gerçek, Başbakan’a sunulan raporu ele geçirerek ayrıntılı olarak inceledi.

Projenin getirilerinin yüksek, maliyetlerinin düşük gösterildiğini savunan Prof. Dr. Haluk Gerçek buna rağmen projenin verimlilik oranının uluslararası kuruluşların bu tür projelerde istediği limitlerin yarısı kadar (yüzde 6,38) olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gerçek, “Dünya Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi ciddi kredi kuruluşları büyük ulaştırma yatırımlarında ekonomik verimlilik oranının en az yüzde 12 olmasını istiyor.” dedi.

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, hazırladığı ön fizibilite raporunda, Boğaz’a 3. köprü için 5 ayrı güzergahtan Vaniköy – Arnavutköy hattını seçerek AK Parti milletvekilleri aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. Raporda belirgin hatalar bulunduğunu savunan Prof. Dr. Gerçek, saptadığı hataları şöyle sıraladı: “Projede köprünün geliri ülke ekonomisine katkı gibi düşünülmüş. Sonuçta köprüye ödenen para vatandaşın ödediği bedeldir. Ekonomik değerlendirmede hesaba katılmaması gereken 3,2 milyar dolar proje gelirleri de faydalara eklenmiş. Kapasite ve trafik hacmi tamamen birbirine karışmış. Verilen hesaplar yanlış. Yakıt tüketimiyle ilgili veriler yanlış. 2005 yılında toplam taşıt işletme maliyetleri bizim hesabımıza göre 3,2 milyar dolarken, raporda 639 milyon dolar olarak öngörüldü. Hasdal – Hadımköy arasındaki 35,5 km’lik, 2. kısım yol inşaatının kamulaştırma maliyeti hariç 330 milyon dolarlık maliyeti de hesaba katılmamış.” Karayolları Genel Müdürlüğü ise Tekirdağ ile İzmit arasında 3 şeritli yeni bir otoyol güzergahı oluşturulmasını istiyor. Bu güzergahın en önemli bölümünü, 3. Boğaz köprüsü ve üzerindeki hafif raylı sistem oluşturacak. Raporda, 3. köprünün büyük trafik talebinin oluştuğu en önemli şehir içi güzergahında olacağı vurgulanıyor. Köprünün üzerinden geçecek raylı sistem ise Göztepe–Otogar güzergahından geçerek şehir içi trafiğini rahatacak.
Zaman

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Güngör Kaftancı hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz