reklam

16 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

İnsan Hakları için Bir Nazım Planı Yarışması

F.A.S.T. (the Foundation for Achieving Seamless Territory), Ein Hud'a alternatif bir master plan yapılması için açtığı yarışmanın sonuçlarını 6 Şubat 2005 tarihinde açıkladı.

İlginin çok fazla olduğu yarışmaya, 30 ülkeden, İsrail hükümetinin yapmış olduğu haksız planın tam tersine, herbiri bir Filistin köyü için yaşanabilir ve savunulabilir alternatifler sunan 107 başvuru yapıldı.

İsrail Hükümeti'nin İsrail'deki Ein Hud adlı Filistin köyü için yaptığı nazım planına alternatif olacak bir planın arandığı ve hem proje hem de fikir kategorisinde ödüllerin verildiği yarışmanın sonuçlarını 2 ayrı jüri sözcüsü açıkladı :

Proje kategorisindeki yarışma sonuçlarını açıklayan Hollanda Mimarlık Enstitüsü başkanı Aaron Betsky, jürinin sunulan projelerle cesaretlendiğini ve üç ayrı projeye şans tanımak istediklerini belirtti. Böylece sunulan tekliflerin daha iyi bir noktaya ulaşması için bu bölge için bu üç takımın birlikte çalışacağı bir atölye çalışması düzenlenecek.

Proje Kategorisinde ödül kazananlar şöyle: "Mültecilerin Varlığı" Projesi ile İsrail’den Dalia Nachman-Farchi ve Hezi Nachman-Farchi, "Mekansal Adalet" Projesi ile Almanya’dan Sabine Horlitz ve Oliver Clemens, "Kavşak Projesi" ile Fransa’dan The AAA Team ödüle layık görüldü.

Fikir Kategorisinde ise kazananları "Inside/Outside, Amsterdam"ın başkanı Petra Blaisse açıkladı. Bu kategoride dört ayrı ödül verildi: “Ein Hud Yeraltı” Fikri ile Avusturya’dan Clemens Huber, “Birleştirici Sanat” fikri ile Amerika Birleşik Devletleri’nden Shefali H. Sanghvi, “Bağlantıyı Gerçekleştirme” fikri ile yine Amerika Birleşik Devletleri’nden Team Supreme, “Kırmızı Safkan Halı” fikri ile Avusturya’dan Christopher Perktold and Donat Aurel Gruecd fikir kategorisinde ödüle layık görüldü.

Ein Hud’un belediye başkanı Muhammad Abu al Hajya, yarışmanın sonuçları hakkında köylerinin geleceği için çok iyi fikirler barındırdığını söyledi. FAST’ın yöneticisi, İsrailli mimar Malkit Shoshan ise açtıkları bu yarışmanın sonuçlarından çok memnun olduklarını belirttikten sonra şunları ekledi:

“Yarışmaya olan uluslararası bu büyük ilgi politik nedenlerden dolayı insanların mesleklerinin kötüye kullanılmasına karşı çok hassas olduklarını gösterdi. Bu sadece İsrail’in problemi değil, bu dünyayı ilgilendiren bir mesele.”

Yapılan planların ve master planların insan haklarını ihlal ettiği yerleri teşhis edip, daha iyi bir çevre oluşturmak adına buralarda ne yapılabileceği sorusunu tartışmak F.A.S.T.’ın gelecekteki planları arasında yer almakta.

Yarışma sonuçları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Arkitera - Derleyen: Gülin Şenol

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi Yarışmalar & Ödüller forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz