reklam

Haberler
18 Şubat 2005
Cuma

Arkitera Platform’da Eskişehir’in Kentleşme Süreci Konuşulacak
İlki 2002 yılında düzenlenen ve 2003 yılı sonuna kadar 3 farklı tema, 14 toplantı ile 50 konuğu 1000’den fazla izleyiciyi konuk eden Arkitera Platform 2004 yılından beri İstanbul dışında farklı kentlerde gerçekleşiyor.

2. Rotterdam Mimarlık Bienali’nin Programı Açıklandı
2. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali’nin ana programı 15 Şubat tarihinde açıklandı. Bienalin teması olan “The Flood” (Taşkın), “The Water City” (Su Şehri), “Mare Nostrum” (Bizim Deniz), “Polders” (Denizden Kazanılmış Alanlar), “Three Bays” (Üç Körfez) ve “Flow” (Akış) konulu sergiler Hollanda’da ve bütün dünyada su ile mimarlık ilişkisine dikkat çekecek.

Endüstri Yapılarına Farklı Bakış Sergileniyor
Proje danışmanlığını Bülent Tanju ve Uğur Tanyeli’nin yaptığı, basılı malzeme tasarım konseptini Bülent Erkmen’in oluşturduğu “İkon Olarak Endüstri: Endüstriyel Estetik” konulu sergi mimar, fotoğrafçı ve aynı zamanda

Calatrava’nın Gökdeleni İnşa Ediliyor
İspanyol mimar Santiago Calatrava’nın tasarımı olan gökdelenin yapımına, 8 Şubat 2005 tarihinde onay verildi. Alışveriş ve konut işlevlerini barındıran yapı, mimarın Amerika’da inşa ettiği ilk konut yapısı olacak.

İnsan Hakları için Bir Nazım Planı Yarışması
F.A.S.T., Ein Hud'a alternatif bir master plan yapılması için açılan yarışmanın sonuçlarını 6 Şubat 2005 tarihinde açıkladı.

Türkiye’nin En Etkileyici Kent Müzelerinden Biri Bursa’da
Arkitera Platform Toplantıları’nın dördüncüsünün gerçekleştiği Bursa’da, toplantı öncesinde, 14 Şubat 2004 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açan Bursa Kent Müzesi gezildi.

Ahşap kullanırken de dünya ormanları korunabilir
Dünyadaki ormanları korumaya yönelik, birçok ülkenin katılımıyla kurulmuş ve giderek genişlemekte olan birlikler sadece uygun ağaçların kesimine izin veriyor.

Geri kazanım kültürü
“Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Atık Yönetimi”, gelişmiş ülkelerde atıkların yüzde 75-80’lik bölümünün, hammadde, yarı mamül ya da mamül olarak veya enerjiye dönüştürülerek yeniden kazanılmasını ve böylece milyarlarca dolarlık bir ekonomik değer yaratılmasını sağlıyor.

Belediye, Moda’yı imara açtı
“Kıyı Koruma Kanunu”nu esas alarak İstanbul’un tüm sahillerinde tebligatsız yıkım işlemi başlatan Büyükşehir Belediyesi, değeri milyon dolarla ölçülen Moda burnunu imara açtı. Büyükşehir Belediyesi Meclisi, İstanbul II No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun söz konusu alanda anıt ağaçlarının bulunduğu, burasının imara açılmasının Kıyı Koruma Kanunu’na muhalefet...

Vakıflar sahip çıktı 153 eser restore edildi
Aralarında Konya’daki Ulucami, Diyarbakır’daki Ali Paşa Camii, Tekirdağ’daki Çelebi Sultan Mehmet Camii, Yozgat’taki Çapanoğlu Camii, Hatay’daki Kanuni Sultan Süleyman Camii, Bursa’daki Kümbetli Camii, Niğde’deki Murat Paşa Camii, Edirne’deki Muradiye Camii’nin de bulunduğu ve restorasyonuna 1997-98 yıllarında başlanan yaklaşık 100 tarihi yapının onarımı tamamlandı.

Ankara'da metro çalışmaları hız kesmeden sürüyor
 Ankara'da trafik sorununu tamamen kaldıracak olan AŞTİ-Ümitköy, Batıkent-Sincan-Törekent, Kızılay-Söğütözü ve Ulus-Keçiören metro inşatı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, yapımına 2002 yılının Eylül ayında başlanan AŞTİ-Çayyolu Metrosu'nun inşaatı, yüzde 90 oranında tamamlandı.

Santrali yeraltında olan Deriner Barajı alanında dünya üçüncüsü
Çoruh Nehri üzerinde kurulmakta olan Deriner Barajı, kendi alanında dünyanın 3. büyük barajı olacak. Deriner Barajı inşaatını hakkında inşaat yetkilileri tafından basın mensuplarına bilgi verildi. Çoruh Nehri’nin enerji kapasitesinin yılda ortalama 10 bin 466 kilovatsaat olduğunu ifade eden yetkililer, nehir üzerine 27 baraj kurulmasının planlanlandığını ifade etti.

Oteller Sokağı'na başarı ödülü
İzmir'de Konak Belediyesi'nin Basmane Semti, Oteller Sokağı Kentsel Yenileme Projesi ödül getirdi. Başarı ödülünü Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ aldı. Tarihi Kentler Birliği (TKB) Tarihi Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nın ödülleri Kadıköy Belediyesi'nde yapılan törenle dağıtıldı.

Formula 1 belediyelere de yarayacak
Türkiye’de bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Formula 1 yarışları öncesinde belediyeler çalışmalarına hiz verdi. Turizm geliri sağlamak isteyen belediyeler çeşitli projeler hazırlıyor. Türkiye ayağı 21 Ağustos’ta İstanbul’da düzenlenecek Formula 1 Grand Prix’si için geri sayım sürerken, yerel yönetimler de altyapı çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Kent'S fuarı Mart'ta açılıyor
Kültürpark Fuar Merkezi'nde 3-6 Mart arasında Kent'S Fuarları düzenlenecek. Kent'S Fuarı, bir kenti yaratmak ve yaşatmak için gereken tüm sektörleri biraraya getirerek, yerel yönetimlerin projelerini gerçekleştirebilmeleri için ticari ve fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir platform yaratacak.

Boğaz komutanı: Boğaz’dan geçenler süper tanker değil, süper bomba
Yıllık 150 milyon tona ulaşan Türk boğazlarındaki petrol trafiği Deniz Ticaret Odası’nda düzenlenen Limanlar ve Denizlerin Güvenliği, Kirliliğin Önlenmesi Semineri’nde ele alındı. Günlük 500 bin ton petrol ve tehlikeli atığın taşındığı İstanbul Boğazı’ndan geçen süper tanker sayısının 26’ya yükseldiğine dikkat çeken İstanbul Boğaz Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç, Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’nin yeni güvenlik riskleri ve artan petrol yüküne göre yeniden...

Tüp geçitte kredi imzası atılıyor
İstanbul Boğazı altından demiryolu tüp geçişini öngören Marmaray Projesi için kredi anlaşması bugün imzalanıyor. Dış kredinin tutarı ise 941 milyon dolara ulaşıyor. Marmaray Projesi olarak adlandırılan ve kentin her iki yakasındaki demiryolu şebekelerinin deniz altından geçecek tüp geçitle birleştirilmesini öngören proje anlaşma aşamasına geldi. Sağlanan 941 milyon dolarlık dış kredinin anlaşması bugün imzalanacak.  

Marmaray'da imza bugün
İstanbul'un iki yakasını deniz altından birleştirecek olan Marmaray Projesi'nde tüp geçiş anlaşması için sağlanan 941 milyon dolarlık dış kredinin anlaşması bugün Devlet Bakanı Ali Babacan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında İstanbul'da imzalanacak.

Okuldan yol mu geçer?
Kadıköy Belediyesi'nin Moda trafiğini rahatlatmak için Kadıköy Anadolu Lisesi'nin içinden yol geçirme projesine öğrenci velileri ve okul mezunları tepki gösterdi. İstanbul'un en köklü eğitim kurumlarından Kadıköy Anadolu Lisesi ile Saint Joseph Lisesi arasında kalan ve okulun servis yolu olarak kullandığı bölgeye yeni bir sokak planı, Kadıköy Belediyesi ile Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunları Derneği'ni (KALİD) ve velileri karşı karşıya getirdi.

Kyoto ancak 2015’te, çünkü...
Türkiye kaldıracak durumda değil, bu anlaşmayı imzalayamaz, en az 30-35 milyar Euro yatırım gerek, zaten bize, fabrika yapmayın, diyor Avrupalılar.’Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye ait bu sözler. Dün kendisiyle bu konuda sohbet ederken, söylüyor bunları. Ama, başka ilginç noktaların da altını çiziyor.

Merinos, artık resmen Büyükşehir’in oldu
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Merinos fabrika binasını yeniden düzenleyerek Bursa’ya büyük bir kültür merkezi kazandıracaklarını söyledi. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, Merinos arazisini Büyükşehir Belediyesi’ne devrini öngören kararının ardından, Sümer Holding AŞ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında önceki gün imzalanan protokol ile Merinos resmen Büyükşehir Belediyesi’nin oldu.

Saat kulesi Bilgi Merkezi
Sultan 2. Abdülhamid tarafından Dolmabahçe Sarayı girişine yaptırılan tarihi saat kulesi restorasyonun ardından Bilgi Merkezi olarak hizmete giriyor. Yabancı dil bilen, sarayı tanıyan ve tarih bilgisine sahip iki kadın çalışanın görev yapacağı merkezde ziyaretçiler saraya ilişkin merak ettikleri her konuda bilgilendirilecek, şikayet ve isteklerine hızla cevap verilecek. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı İletişim Koordinatörü Yasin Yıldız ‘Amacımız Avrupa’daki müzeler gibi ziyaretçilerimizin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamak’ dedi.
Hürriyet - Aslı Sözbilir

TUREB’in 2004 Ödül Adayları
Turist beklentilerinin kültürel anlamı olan ve farklılık taşıyan ürünlere yöneldiğini, dünya turizmine önümüzdeki on yıllarda otantik nitelikli ürünlerin damga vuracağını, turizmi tüm ülkeye yayabilmek, kültürel turizme yönelebilmek için bu tür ürünlerin desteklenmesi gerektiğini belirten TUREB yetkilileri, sürdürülebilir.

2004’ün ardından Mimari Gündem
2004 yılını geride bırakırken, Türkiye’deki mimarlık gündemini belirleyen olaylar sıralandı ve Arkitera.com’un 2004 yılında, “Türkiye’deki Mimarlık Gündemini Etkileyen En Önemli Olay Hangisidir?” sorusu ile düzenlediği anketin sonucu gönderilen oylarla belirlendi.

Çimento Sektöründe Çevre ve Ekonomi için Alternatif Yakıt Kullanımı
Çeşitli atıkları çevre ve ekonomi için değere dönüştüren Akçansa’nın, Büyükçekmece ve Çanakkale çimento fabrikaları, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı R1- 34 - 001 ve R1- 17 - 001 alternatif yakıt kullanım lisanslarını alan ilk fabrikalar olma özelliği taşıyor.

“Mimarlık ve Eğitim Kurultayı – 3” Çalışmaları Başladı
Geçtiğimiz dönemlerde Mimarlar Odası tarafından Mimarlık ve Eğitim Kurultayı’nın üçüncüsünü gerçekleştirmek için çalışmalar başladı.

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Cüneyt Özdaş 10 Mart 2005 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Cüneyt Özdaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, kendisine soru sormak, tartışmaya katılmak için buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz