reklam

23 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul 2005'te dolacak

Şampiyonlar Ligi maçı, Formula 1, Dünya Mimarlar Kongresi gibi uluslararası organizasyonlarla İstanbul'daki oteller mayıs-ağustos ayında dolacak. Şehre gelen turist sayısı da yüzde 20 artacak

Bu yıl İstanbul, uluslararası organizasyonlar ve kongreler sayesinde en hareketli günlerini yaşayacak. Aralarında Formula 1, Dünya Mimarlar Kongresi, Şampiyonlar Ligi final maçı, Dünya Üroloji Kongresi, Dünya Muhasebeciler Kongresi gibi çok sayıda uluslararası organizasyonun da etkisiyle İstanbul'a gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 20

oranında artacak. Geçen yıl 3-3.5 milyon turistin ziyaret ettiği İstanbul'a bu yıl 4 milyonun üzerinde turist geleceği tahmin edilirken Marmara Bölgesi'nin genelinde bu rakamın 6 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.

Şimdiden İstanbul'un en düşük sezonu olarak gösterilen mayıs-ağustos ayları arasında otel doluluk oranları yüzde 80'nin üzerine çıkarken özellikle Formula 1 yarışlarının yapılacağı 19-22 Ağustos tarihlerinde İzmit ve diğer çevre illerdeki oteller bile doldu. Divan İstanbul yetkilileri, yıl genelinde doluluk oranının yüzde 85 olduğunu açıklarken Şampiyonlar Ligi final maçının oynanacağı 25 Mayıs'ta ve 19-22 Ağustos tarihlerindeki Formula 1 yarışları sırasında doluluk oranının yüzde 100'e çıktığını aktardı. Swissotel The Bosphorus Hotel de aynı tarihlerde yüzde 100 dolulukla çalışıyor. Mövenpick Hotel ise o tarihlerde oda istendiğinde geri çevirmek zorunda kalanlar arasında yer alıyor.

İstanbul için ocak ve şubat aylarının bile çok iyi geçtiğini söyleyen Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yaz tatilinin yapıldığı haziran ve ağustos ayları arasında düşük sezonunu yaşayan İstanbul'un bu yıl uluslararası organizasyonlar sayesinde dolacağını vurguladı.

"Yeni yatırımlar hız kazandı"
Bayındır, "4-6 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek Mimarlar Kongresi ve 19-22 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Formula 1 yarışları için İstanbul'da yer yok. Dünya Mimarlar Kongresi, Habibat'tan bile büyük bir organizasyon olacak. 6 binden fazla kişi bekleniyor. Formula 1 için ise en az 10 bin kişi şehre gelecek. İzleyicilerle bu sayının 100 binin üzerine çıkacağı düşünülüyor" diye konuştu. Şehirdeki doluluk oranlarının artışıyla yeni yatırımlarının hız kazandığına değinen Bayındır, şunları söyledi: "Accor Grubu iki otel açıyor. Yerli otel zincirlerine yeni halkalar ekleniyor. Üç uluslararası yabancı zincir otel grubu da araştırma yapıyor özellikle havalimanı çevresinde hareket var."

İstanbul'u geçen yıl Turizm Bakanlığı verilerine göre 3 milyon kişinin ziyaret ettiğini ancak İpsala sınır kapısından otobüsle gelen Yunanlı turistler ve yaz aylarında yine otobüslerle gelen İranlılarla birlikte rakamın 3.5 milyonu bulduğunu hatırlatan Bayındır, bu sayının 2005'te 4 milyonun üzerine çıkacağını ifade etti

"Turist sayısında Antalya yakalanır"
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki 'flört' nedeniyle Avrupalıların İstanbul'u çok merak ettiğini ve özellikle turizm fuarlarında büyük ilgi gördüklerini anlatan BW The President Hotel Genel Müdür Yardımcısı Erhan Çakay, "İstanbul bu yıl dünya turizm pastasından büyük pay alacak. Marmara Bölgesi'ne gelen turist sayısı 6 milyona ulaşır ve Antalya'yı yakalar" dedi.

16-19 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Üroloji Kongresi'nde 3 binden fazla, Dünya Mimarlar Kongresi'nde ise 8 bine yakın konuğun ağırlanacağını aktaran Çakay, "İstanbul'a gelen turist sayısı her ülkeden belli oranda artış gösteriyor. Bu yıl özellikle İsveç, Norveç gibi Kuzey ülkelerinden gelenlerin sayısında ciddi yükselme var. Türk Hava Yolları'nın (THY) yeni açacağı hatlarla bu sayı daha da artar" ifadesini kullandı. Çakay, ilk aşamada THY'nin Oslo ve Portekiz'e uçacağının açıklandığını hatırlattı.
Radikal - Hale Tüzün

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, toplantılarının beşincisi 4 Mart 2005 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Halk Bilim Araştırmaları Merkezi Salon 2003'te gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Halit Halaç
, Kenan Güvenç, Hasan Özbay, Han Tümertekin, Ali Ulu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz