reklam

23 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Jeotermal Enerji İçin Büyük Adım

Jeotermal A.Ş’ye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklık protokolü 22 Şubat 2005 günü vilayette düzenlenen tören ile imzalandı. Protokole, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı imza attı. Protokol uyarınca, İzmir’de jeotermal kaynakları yaygınlaştırmak amacıyla kurulan şirkete iki kurum yüzde 50’şer pay ile ortak oldu.

İlk etapta Balçova’da mevcut jeotermal sistem, Üçkuyalar’a Narlıdere’ye doğru yaygınlaştırılmayla çalışılacak. Şu anda 17 bin konutun ısıtılmasını sağlayan sistem öncelikle kontrollü olarak 60 bin konuta eşdeğer kapasiteye çıkarılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki kurumun örnek bir işbirliği gerçekleştirdiklerini belirterek, hemen kolları sıvayıp çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, sondaj, rezerv belirleme ve dağıtım çalışmaların birlikte yürütüleceğini kaydederek, “Önemli olan ulusal kaynakların yerinde ve etkin bir şekilde kullanımıdır. Protokol uyarınca yapacağımız iş, sadece bir ısıtma sistemi değil, ulusal enerji politikası oluşturmanın bir parçasıdır” dedi.

Kocaoğlu, şu anda Balçova’da jeotermal enerji ile ısıtılan eşdeğer konut sayısının 17 bin olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Önemli olan kaynakların yerinde ve en ekonomik şekilde değerlendirilmesidir. Onun için jeotermal enerji kullanımını Balçova’dan başlayarak yaygınlaştıracağız. Daha sonra İzmir’in tamamına yönelik olarak, meskenlerin ve iş yerlerinin ısıtılmasını amaçlayan araştırma ve yatırımlara öncelik vereceğiz. Başta Seferihisar’da olmak üzere Çiğli, Karşıyaka ve diğer bölgelerdeki jeotermal kaynaklarda etüt, sondaj, fizibilite ve re-enjeksiyon kuyusu çalışmalarına hemen başlanılarak İzmirlilerin beklentilerine cevap verilecek. Böylece, hem ulusal hem de çevreci olan zengin jeotermal enerji kaynaklarımızı halkın hizmetine sunup değerlendirmiş olacağız.”

İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi işbirliği ile yapılacak araştırmaların sonucuna göre mevcut sistemin geliştirilmesine yönelik planlamalar yapılacağını ifade eden Başkan Kocaoğlu, Balçova’daki mevcut sistemde yaşanan teknik sorunların da giderileceğini sözlerine ekledi.

İzmir'in Geleceği İçin Önemli
İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile, kentin geleceği açısından son derece önemli olan bir ortaklık protokolünü imzaladıklarını söyledi.

Jeotermal enerji ile konut ısıtılması projesinin 1996 yılından beri İl Özel İdaresi tarafından sürdürüldüğünü anımsatan Göksu, “Özel İdaremize bağlı Jeotermal Sanayi ve Limitet Şirketi’nin çabaları ile Balçova ve Narlıdere’deki konutların bir bölümünü ısıtmak mümkün oluyordu. Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız ile sürekli fikir alışverişinde bulunarak konuyu bir noktaya getirdik. Bizim mevcut şirketimize Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzenerji A.Ş. 7 milyon YTL ile yüzde 50 ortak oluyor. Bugün İzmir’de tarihi bir gün. 22 Şubat 2005, jeotermal kaynakların kullanımının yaygınlaştırılması açısından milat olacaktır” diye konuştu.

Göksu, hedeflerinin, karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde yürütülecek çalışmalarla başta Balçova ve Narlıdere olmak üzere Seferihisar’daki tüm kaynakların seferber edilerek İzmir’de jeotermal kaynakların başta konut ısıtmasında olmak üzere yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz