reklam

23 Şubat 2005 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Oklahoma Universitesi Fred Jones Jr. Sanat Müzesi

Oklahoma Üniversitesi, Fransız izlenimci ustalara ait, Asya sanatından, İran minyatürlerinden örneklerden oluşan ve güncel sanat eserleriyle büyüyen, etkileyici bir sanat koleksiyonuna sahip. Büyük bölümü, 1996 ve 2004 yılları arasında oluşturulmuş olan koleksiyon, ilk kez 21 Ocak Cuma günü, Hugh Newell Jacobsen tarafından yenilenen ve genişletilen yeni mekanında izleyicilerle tanıştırılacak.

14 milyon Dolar bütçeye sahip proje, 34.000 metrekare büyüklüğündeki yeni Mary ve Howard Lester kanadını ve müzenin 28.500 metrekare büyüklüğündeki varolan doğu binasının yenilenme ve genişletilmesini kapsıyor.


Amerikan Sanatı'na Ait Galeri


20. yy Amerikan Sanatı'na Ait Galeri

Yeni Mary ve Howard Lester bölümü, eşit büyüklükteki dokuz pavyondan oluşuyor. Kare şeklinde bir alan içine yerleştirilmiş olan pavyonlar, birbirilerine kireçtaşı ve camdan oluşan koridorlarla bağlanıyor. Pavyonlar, iç ve dış mekanlar arasında sürekli görsel bir etkileşim sağlıyor ve aynı zamanda (bir çoğu özel konutlarda görülmesi düşünülmüş olan) sanat eserleri için yerleşim ölçeğinde galeriler oluşturuyorlar. Yapının batı ucunda yer alan onuncu pavyon ise Fred Jones Jr. Sanat Müzesi’nin giriş mekanı olarak görev yapıyor. Ziyaretçiler bu alandan aydınlık bir galeri boşluğuna giriyor. Bu geçiş aynı zamanda, 26,4 m boyunca yeni bina içinden ilerleyerek varolan binaya uzanan bir bakışa olanak sağlıyor.

Yeni kanadın zemin katında (bir Amerikan devlet üniversitesine verilmiş tek ve en önemli Fransız Empresyonizm koleksiyonu olan) Weitzenhoffer Koleksiyonu’na, Amerikan sanatı ve Asya sanatından örneklere ve seçilmiş bazı Afrika heykellerine ayrılmış galeriler yer alıyor. Zemin katta aynı zamanda bir oryantasyon bölümü ve bir müze mağazası bulunuyor. 3,3 m yüksekliğindeki anıtsal merdivenler, ziyeretçiyi, açık ve loftu andıran bir galeriye, oditoryuma, dersliklere ve servis mekanlarına ev sahipliği yapan alt kata yönlendiriyor. Binayı, pavyonların piramidal çatılarında yer alan açıklıklardan içeriye giren ve müzenin geleneksel düzenlemesi içine yerleştirilmiş ışıklıklar aracılığıyla alt katlara ulaşan doğal ışık aydınlatıyor.


Giriş Fuayesi


Giriş Holü

Müzenin genişletilmesi gerekirse, pavyonların içinde, aynı çatı altında ikinci katlar oluşturulabiliyor. Bunun için tesisat, aydınlatma ve gerekli diğer bütün önlemler şimdiden hazır durumda.

Şu anda koleksiyonda, Monet, Pissarro, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Gauguin, van Gogh ve daha bir çok sanatçıya ait eserler bulunuyor. Aynı zamanda Hopper, Davis, O’Keeffe ve Bearden gibi Amerikalı sanatçılara ait bir çok eser, çeşitli Asya heykelleri ve İran minyatürleri, Rauschenberg, Johns, Motherwell, Dine, Judd ve Oldenburg gibi sanatçılara ait modern ve güncel işler müzede sergileniyor.

Yaşamı boyunca birçok kez onurlandırılmasına karşın Jacobsen şöyle diyor: “Şimdiye kadar Michelin rehberinin sizi onun için yoldan çıkartacağı bir bina yapmamıştım. Ama şimdi, 75 yaşında, sonunda bunu başarmış gibi hissediyorum.”
ArchNewsNow - Çeviren: Şebnem Soher

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, toplantılarının beşincisi 4 Mart 2005 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Halk Bilim Araştırmaları Merkezi Salon 2003'te gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Halit Halaç
, Kenan Güvenç, Hasan Özbay, Han Tümertekin, Ali Ulu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz