reklam

24 Şubat 2005 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Dünyanın Sınırlarını Genişletmek

Madrid’li iki tasarımcı, Ábalos & Herreros işlerini; teknik, geri dönüşüm, doğa ve AH Sistemi olmak üzere 4 kavram ile özetliyor. Madrid’in merkezinde, Retiro Park’taki lise, Madrid’li firmanın en son tasarladığı projelerinden biri.

Teknik

Teknikten bahsettiğimizde şunu demek istiyoruz: Pazardaki araçların olanakları hakkında yeterli bilgi –uzmanlık gerektiren bir bilgi değil- olmadan, gerçekleştirmek istediğimiz düşler için uygun çıkışları bulmak bizler için zordur.


Hayaller ve teknik bilgi arasında direk bir bağlantı vardır, en azından mimarlık gibi pragmatik bir konudan bahsedildiğinde. Bu yaklaşım, teknik konusu üzerinde konuşmaya başladığımızdan ve “Tower and Office” kitabını yazdığımızdan beri devam ediyor. Bizim için en açık fark, o zamanlar teknik konuların çoğunlukla, yalnızca mimarlığın maddesel kısmına uygulanıyor olmasıydı. Şimdi görüyoruz ki, hareket alanı daha fazla. Öncelikle, Mimarlık disipliniyle bağlantıları olan ve ona katılabilen diğer birçok uygulamayla ilişki olarak, ikincisi de; projeyi inşaa etme sürecinde. Bu demek oluyor ki, projeyi inşaa etmek için gerekli teknikler, belirleyici noktalar haline geldiler. Bizim yaptığımız bu eğilimi reddetmek ya da onunla çelişmek değil, onu genişletmek. Biz bu yaklaşımı disipline özgü olan bakış açısından uzaklaştırıp, kendi öznel bakışımızla ilişkilendirdik.

Geri Dönüşüm
Geri dönüşüm, yaşam döngüsü sona ermiş bir şeye yeniden hayat vermektir ve bu, yapay yaşamın zaten ölmüş olan olan bir şeye verilmesine olanak sağlayan ve onu yeni durumlara hazırlayan fiziksel ya da kimyasal dönüşümlerle gerçekleşir. Bu, bizim geleneğimizin –içinde doğduğumuz ve insan olarak geliştiğimiz mekanın, yerin- bir kısmını şekillendiren modernizm sürecini geri dönüştürmek ve iki şeyi baştan varsaymak demektir. Birincisi, modernizmin döngüsünün tamamlanmış olduğunu, onun bir sure once varolduğunu kabul etmek ve ikincisi, yeniden canlandırılabilir olduğunu ve genellikle tamamen disiplinle ilgili olanlardan uzak, dönüştürülebilir süreçlere katılabilir bir malzeme olduğunu düşünmek.

Doğa

Doğa fikri kültürel bir yapı, sürekli değişen bir şeydir ve her zaman öyle olmuştur. Doğa, inşaa edilmiş ve her kültür tarafından farklı algılanan bir fikirdir.

Doğayla ilişkili her çağ, her görüş ve her kültürel yansıma için, ona karşılık gelen bir estetik model ve farklı bir bileşen sistemi bulunur.

Günümüzde, doğa, kentin, gezegenin tamamına yayılan ve herşeyi eşit hale getiren çağdaş kentin, kamusal alanlarına geri dönüyor. Öte yandan, bu doğa, farklı malzemelerden meydana getiriliyor. Eğer bunlardan birini dışarıda bırakırsak, bildiğimiz bir doğadan değil, tarihten elde edilmiş bir doğadan bahsediyor olacağız.

Bizim, provokatif, aynı zamanda, güncel toplumun modern estetik anlayıştan uzaklaşan mimari değerleriyle bütünleşecek estetik bir tanım bulma ihtiyacını yansıtma amacı güden bir sözcük kullanmak için “eco-monumental” olarak adlandırdığımız bir çok projenin temelini de bu karışım oluşturuyor.

AH Sistemi
AH Sistemi, mimarlığı öncelikle sanatsal uygulamalarla bağlantılı bir aktivite ve çağdaş toplumun eğilimlerine yön verme sorumluluğu olan bir disiplin olarak sürdürme ihtiyacına dayanıyor. Öğrenim yıllarımızdan beri, mimarlığın bir güzel sanat olarak duruşuna saldırmanın bir çok yoluna şahit olduk. Eğer yeni bir güzellik arayışı içinde olmasaydık, mimar olmazdık. Bu yüzden de onu sonuna dek savunuyoruz. Biz, her tarihsel süreçte, mimarın eğer mimar olmak istiyorsa, güzellik fikrinin yeni tanımlarını aramakla yükümlü olduğuna inanıyoruz.

Bugün oluşmuş olan herhangi bir güzellik anlayışı, kesinlikle kentin ve içindeki insanların ne olduğunun belirli kavranış biçimleriyle bağlantılı olmak zorundadır.

Bu durumla ilgili son bir soru sorulabilir: Güzellik ne içindir? Bunu yalnızca, bütün kalbimizle katıldığımız Juan Muňoz’dan bir alıntıyla cevaplayabiliriz: “Dünyanın sınırlarını genişletmek için..”
Domus - Çeviren: Şebnem Şoher - Arkitera

 

Şubat 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz