reklam

05 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30 Yaşında

İlk sayısı 1975 yılında yayımlanan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi / METU Journal of the Faculty of Architecture, 2004/1-2 sayısıyla 21. cildini tamamlayarak otuz yaşına bastı.

Derginin bu sayısında, Ali Uzay Peker’in “Kanada Mimarlık Merkezi (KMM): Kuruluş Süreci, Etkinlikler ve Mimari Betimlemesi“; Burcu Özgüven’in “From the Ottoman Province to the Colony: Late Ottoman Educational Buildings in Nicosia”; Jale Nejdet Erzen’in “Tadao Ando’s Architecture in the Light of Japanese Aesthetics”; Eleni Kanetaki’nin “The Still Existing Ottoman Hamams in the Greek Territory” başlıklı makaleleriyle, ünlü Amerikalı felsefeci Joseph Margolis’in, Jale N. Erzen’in “Sinan, The Ottoman Architect: An Aesthetic Analysis” kitabı üzerine kaleme aldığı değerlendirme yazısı bulunuyor.

Dergi’nin ön sayfalarında ise, “ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nin kuruluşundan başlayarak çeşitli bölümlerinde ve kademelerde öğretim üyeliği yapmış Aptullah Kuran, Alpay Özdural, Ekmel Derya ve Raci Bademli gibi değerli bilim ve sanat insanı ve MFD yazarı”, arkadaşları ve meslektaşlarının yazılarıyla anılıyor.

Dergi’de ayrıca, 20. cildin tamamlanması dolayısıyla 11.-20.ciltler arası sayıların Genel Dizini, Yazar Dizini ve Konu Dizini de iki dilde yer alarak araştırmacılara büyük bir kolaylık sunuyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi’nin yeni Derleyeni Ali Cengizkan, “Yazı Kurulu’ndan” başlıklı giriş yazısında şunları söylüyor;

“Bu dönüm noktası bize, teşekkür etme fırsatı da sunuyor. Dergi içinde bulacağınız afişimiz bu amaçla hazırlandı. Kurucular arasında yeralan, 1975-1981 arası onüç sayının Derleyen’i Mete Turan’a, 1986 tarihli tek ama anlamlı sayının Derleyen’i Argun Evyapan’a, 1988-2000 arasındaki onbeş sayının Derleyen’i Murat Balamir’e ne denli teşekkür etsek azdır. Dergiyi vareden yazarlarımızı, Yazı Kurulu üyelerimizi ve okurlarımızı da unutmamak gerek. Yazarlarımızı afişimizin arkasında bulacaksınız; insan-çevre ilişkileri, tasarım ve planlamanın son otuz yıldır genişleyip daralan ama sürekli gelişen kültür alanında, çoğul bir dile gelişin resmi bu aynı zamanda. Yazılarımız için yıllarca hakemlik yapan uzmanlarımız da sağolsunlar; bu hizmeti karşılıksız bir biçimde ve özveriyle gerçekleştirdiler. Okurlarımızın ise yalnızca dünyanın dört bir yanında, sağduyulu bütün ortamlarda varolduklarını bilebiliyoruz ancak. Herkese tekrar teşekkür ederiz.”

Yılda iki kez yayımlanmakta olan derginin son sayısıyla dağıttığı afişin bir yüzünde, bugüne kadarki sayıların kapakları; diğer yüzünde ise, bugüne kadar katkıda bulunan yazı kurulu üyeleriyle, yazarların adları yer alıyor.
Arkitera

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Yurtiçi ve yurtdışındaki mimarlık okulları ile ilgili görüşlerinizi Okullar forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz