reklam

12 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Ayterminal2 ile Antalya rahatlayacak

Fırat Çeçen, terminalin 22 ay olarak taahhüt edilen yapım süresinin 11 aya çekildiğini söyledi.

Türkiye'nin ikinci büyük dış hatlar terminali Ayterminal2, 270 milyon dolarlık yatırımla Antalya'da devreye giriyor. Terminalle turist sayısında artış bekleniyor
Türkiye'nin ikinci büyük dış hatlar terminali Ayterminal2, Çelebi Hava Servisi ve IC İçtaş İnşaat ortaklığıyla 17 Nisan'da Antalya'da hizmete giriyor. IC Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fırat Çeçen, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) yap-işlet-devret modeliyle açılan Ayterminal2'nin pist alanıyla birlikte toplam 270 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Çeçen, ikinci dış hatlar terminalinin devreye girmesiyle Antalya Havalimanı'ndaki sıkıntının biteceğini, böylece turizme önemli oranda katkı sağlanacağını belirtti. Ayterminal2'nin 22 ay olarak taahhüt edilen yapım süresinin 11 ay gibi kısa bir sürede bitirildiğini ifade eden Çeçen, bu sürenin kendi alanında rekor olabileceğini aktardı.

96 uçaklık park kapasitesi
Çeçen, şöyle konuştu: "DHMİ'den alınan ihale gereği terminali 55 ay işleteceğiz. Yurtdışı trafiğinin yüzde 30'una sahip olan Antalya dış hatlar terminalinin altyapı problemi çözüldü. Yeni pistle birlikte 36 olan uçak park kapasitesi 96'ya çıkacak. Türkiye'de ilk kez kullanılacak olan aynı anda uçak iniş ve kalkış yapmaya imkân tanıyan paralel pist devreye girince Antalya Havalimanı uçak trafiğinde rahatlama ve artış yaşanacak".

Geçen yıl Antalya'ya gelen-giden yolcu sayısının 6.2 milyon olduğunu ifade eden Çeçen, bu yıl rakamın 12 milyon olarak tahmin edildiğini söyleyerek "Yeni pist ve terminalin devreye girmesiyle yolcu trafiği rahatlayacak" dedi. Çeçen, yapımında 3 bin 400 kişinin çalıştığı Ayterminal2'nin 1400 kişiye istihdam sağlayacağını ve günde ortalama 70 bin kişiye hizmet vereceğini açıkladı.

İstanbul'a da talip
İkinci dış hatlar terminalinin devreye girmesiyle, DHMİ, Bayındır ve Çelebi-İçtaş olmak üzere üç ayrı işletmeci ortaya çıkacak. DHMİ, iç hatlar terminalini işletirken, dış hatlar terminalini kullanan yolculara ise, Bayındır ve Çelebi-İçtaş tarafından hizmet verilecek. Çelebi Holding Çelebi Hava Servisi ve IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding İçtaş ortaklığı İstanbul Atatürk Havalimanı işletme ihalesine de birlikte girecek. İstanbul Atatürk Havalimanı için temmuz ayında ihaleye çıkılacağını belirten Çeçen, koşullar uygun olduğu takdirde bu ihaleyle de ilgileneceklerini söyledi. Çeçen, yolcu hizmetlerinde bir bütünlük sağlanması amacıyla şu anda Bayındır Grubu'nun işletmesini yaptığı Antalya 1. Dış hatlar Terminali'ne de talip olduklarını vurguladı.

Antalya Havalimanı'nda devreye girecek güvenlik sistemi Türkiye'deki ve Avrupa'daki havalimanları arasında da ilk olma özelliğini taşıyor. Fırat Çeçen, 11 Eylül sonrasında ilk defa Amerika'da uygulanan altı kademeli güvenlik sisteminin Ayterminal2'de uygulanacağını ifade etti.

Güvenlikte bir ilk
Çeçen, beş kademeli güvenlik sisteminin halen uygulanmakta olduğuna işaret ederek, "Altı kademe güvenlik sistemi ilk kez Türkiye'de Antalya'da devreye girecek. Avrupa'da bile henüz altı kademeye geçilmedi. Turizminin can damarı Antalya'da böyle bir tedbir alarak bir ilki başlattık" diye konuştu. Çeçen, DHMİ'nin altı kademeli güvenlik sistemini kısa süre sonra İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlere taşıyacağını belirtti.

Hilton'la ilgileniyor
Ayterminal2'nin yapım ortaklarından Fırat Çeçen, GAP'ta ortak çalıştıkları İsrail merkezli Tahal ile tarıma yatırım yapmak için bir şirket kurduklarını belirtti. Tahal'ın patentini aldığı nar işleme cihazlarını eylül ayında getirerek yeni bir tesis açacaklarını anlatan Çeçen, şöyle konuştu:

"Şimdilik 5 milyon dolar yatırımla iki makine siparişi verdik. Bu tesisle nar taneleri el değmeden ayıklanacak ve paketlenecek. Bu sistem sadece Amerika ve Türkiye'de bulunacak. Türkiye'de yıllık 60 bin ton nar üretimi var ve biz bu potansiyeli değerlendirip ihracat yapacağız."

IC Holding Başkanı olan babası İbrahim Çeçen'in şu an Çin'de bulunduğunu belirten Fırat Çeçen, Çinlilerle toplu taşıma alanındaki projelerde ortak çalışmak için araştırmalarda bulunulduğunu vurguladı. Çeçen, bu yıl 5 yıldızlı otel projelerinin olduğunu, İstanbul Emek Otelleri'nden de Hilton, Maçka ve Tarabya otelleriyle ilgilendiklerini söyledi.
Radikal - İlker Pehlivan

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz