reklam

12 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

“Güvenli Yaşam Projesi” Kapsamında Deprem ve Kentsel Dönüşüm Eğitimleri

TOG ve AHDER işbirliğiyle yürütülen “Güvenli Yaşam Projesi” kapsamında, ilköğretim okullarında “deprem ve kentsel dönüşüm” eğitimleri başlıyor. İstanbul başta olmak üzere, tüm Türkiye’de verilecek eğitimler, çocukları ve ailelerini depreme karşı bilinçlendirmeyi hedefliyor.

İbrahim Betil’in başkanlığındaki Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara başkanlığındaki Afete Hazırlık Derneği’nin, Türkiye’de güvenli yaşam bilincini oluşturmak için hazırladığı deprem eğitimleri, pilot bölge seçilen İstanbul’da başlıyor. Eğitimler öncelikle, İstanbul’un deprem riski yüksek olan ilçelerindeki 300 ilköğretim okulunda, yaklaşık 300 bin öğrenciye verilecek. Öğrenciler aracılığıyla 600 bin ebeveyne de ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye çapında ise bu rakam, 15 milyon öğrenci ve 10 milyon ailenin bilinçlendirilmesi anlamına geliyor.

Öğretmenler ve gönüllülerce verilen eğitimlerde öğrenciler, depremin ne olduğu, bize vereceği zarar ve tehlikeler, oluşum safhaları, Türkiye’nin deprem ülkesi oluşu, depremle ilgili kavramlar, binaların sırrı, deprem öncesi, anı ve sonrasında can kaybını azaltıcı tedbirler konusunda bilgilendiriliyor. Eğitimin tamamı çizgi film, reel animasyonlar ve kısa filmler eşliğinde veriliyor. Yapısal ve yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması, “Deprem Tehlike Avı” ve “Afet Hazırlık Planı”, eğitimde yer alan diğer önemli başlıklar. Tehlike avı, bir oyun havasında çocukları daha hızlı tedbir almaya yönlendiriyor.

Yerel Yönetimler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleriyle işbirliği...
İki sivil toplum kuruluşunun örnek birleşmesiyle hayata geçirilecek proje, olası bir depreme karşı bilinçlenmenin yanı sıra gelecek nesillerin sağlam bir alt yapıyla yetişmesini hedefliyor. Proje için, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yanı sıra, İl Milli Eğitim Müdürlüleriyle protokoller gerçekleştiriliyor. Proje için ilk etapta 250 bin YTL kaynak gerekiyor.

Deprem eğitimleri nasıl verilecek?
Eğitimlerde görev alacak Toplum Gönüllüleri Afet Grubu, üniversiteli gençlerden oluşuyor. AHDER’den Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara onaylı ‘Güvenli Yaşam Eğitmeni’ belgesini alan gönüllüler, belirlenen ilköğretim okullarında 40 dakika süren eğitimlere katılacak. Eğitimler, ilköğretim okullarındaki öğretmenler eşliğinde verilecek. Çocukların bilgilerini ebeveynlerine aktarması ve bu bilgilerin kalıcılığını sağlamak için eğitim süresince kitapçıklar dağıtılacak. Çocuklara, insanlara binaların zarar verdiği öğretilerek, depremler konusunda yaygınlaşmış yanlış bilgiler de düzeltilecek. Ayrıca, binaların yapımında kullanılan betonun kalitesinden, zemin ve binanın sağlamlığına, yapıların denetiminden evlerdeki eşyanın sabitlenmesine ve yangına kadar birçok teorik ve pratik bilgi aktarılacak.

Eğitimler sonunda, “Güvenli Yaşam Projesi”ne katılan ilköğretim öğrencilerine, ev halkıyla birlikte dolduracakları tehlike avı formları dağıtılacak. Formlarla elde edilen, çocuklar ve ailelerinin deprem hazırlıklarına ilişkin veriler, daha sonra uzmanlarca değerlendirilecek. Böylece Türkiye’de afet bilinci alanında bir veri tabanı oluşturulması hedefleniyor.

İlk eğitim Diyarbakır’da verildi
Güvenli Yaşam Eğitimlerinin ilki, 8 Şubat 2005’te Diyarbakır İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’ndaki 175 öğrenciye verildi. Aynı hafta içerisinde, Diyarbakır Vali Nafiz Kayalı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Diyarbakır 75. Yıl Yatılı İlköğretim Okulu ve Diyarbakır Şehitlik İlköğretim Okulu’yla birlikte toplam 790 öğrenci ‘Güvenli Yaşam Eğitimi’ aldı.

Güvenli Yaşam Eğitmeni olmak için...
Güvenli Yaşam Projesi’nde görev almak isteyen her yaş grubundan ve meslekten gönüllü, TOG Afet Grubu’na başvurabilir. AHDER’de verilen eğitimlerle, gönüllülere ‘Güvenli Yaşam Eğitmeni’ sertifikaları dağıtılacak. TOG Afet Grubu, bu projesiyle, Türkiye’de ulaşabileceği kadar çok insanı güvenli yaşam bilinci alanında eğitmeyi hedefliyor.
Arkitera

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz