reklam

12 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye de Artık Geleceğin Avrupa Kentine Yönelik Projelerde Söz Sahibi

EUROPAN 8 mimarlık yarışması, Avrupa çapında 7 Mart 2005’te başladı. Son teslim tarihi 26 Eylül 2005 olan yarışma, kırk yaşını doldurmamış mimarları, geleceğin Avrupa kenti üzerine stratejik projeler üretmeye davet ediyor.

Avrupa’dan yirmiye yakın ülkenin katılımıyla gerçekleşen, konut ve kentsel mekan projelerini içeren sekizinci EUROPAN mimarlık yarışması 7 Mart 2005’te resmen başladı. Türkiye’nin ve Türk mimarların ilk defa katılma şansına sahip oldukları Europan 8, kentler için stratejik projeler üretilmesini hedefliyor.

Türkiye, İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri’nin desteği ile EUROPAN 8’e, İstanbul’dan Zeytinburnu ve Küçükçekmece, Antalya’dan da Kepez olmak üzere üç araziyle katılıyor. Jürinin değerlendirmesi sonucunda her arazi için ayrı ayrı birincilik ve mansiyon ödülleri verilecek; ayrıca kazanan ekip 12.000€, mansiyon alan ekip de 6.000€’luk para ödülüne sahip olacak. Ödül alan projelerin uygulanmasının amaçlanması ise EUROPAN’ın en önemli özelliği.


Zeytinburnu


Küçükçekmece


Kepez

Türk mimarlar, Türkiye’deki üç arazinin yanı sıra, başka ülkelerdeki arazilere de başvurabilecekler. Birden fazla arazide ürettikleri projelerle EUROPAN’a katılabilen takımlar, katıldıkları ilk arazi için katılım ücreti olarak 100 Euro, aynı ülke içinde olmamak kaydıyla daha sonraki her bir arazi için 50’şer Euro’luk katılım ücreti ödüyorlar. Yarışmaya katılım işlemleri için gerekli bilgiler www.europan-europe.com adresli merkezi bir web sitesinden temin edilebilir. Yarışmacıların, projelerini katıldıkları arazinin bulunduğu ülkenin ulusal sekreteryasına, 26 Eylül 2005 tarihinde göndermiş olmaları ve gönderilen projelerin en geç 17 Ekim 2005 tarihinde ulusal sekreteryanın eline geçmiş olması gerekiyor.

EUROPAN Türkiye’nin Arazileri ve Konuları


Zeytinburnu


Kepez


Küçükçekmece

Zeytinburnu’nda yüksek deprem riskinden ötürü kentsel ölçekte bir yenileme çalışması yapılması planlanıyor. Bu kapsamda, Sümer Mahallesi özelinde, EUROPAN 8’den hem yetersiz kentsel dokunun yenilenmesini hem de mevcut sosyal çevrenin dönüşümünü olumlu etkileyecek projeler bekleniyor. Zeytinburnu gibi yenileme çalışmalarının yürütüleceği bölgelerden geçici süreli olarak ayrılacak kullanıcıların yerleştirilmesi içinse yeni konut bölgeleri gerekiyor.

Küçükçekmece’de talep edilen de bu yönde bir çalışma. Gerektiğinde kalıcı kullanıma da imkan sağlayan, esnek, geçici süreli kullanılacak ve bu tanımı konut tsarımında bir deney olarak kullanabilecek projeler hedefleniyor. Kepez ise Türkiye’nin önemli sorunlarından olan gecekondulaşma sürecinin ilk aşamasını yaşayan bir alan ve mevcut boşluklu dokunun korunup, daha nitelikli kentsel bir çevre üreterek, Türkiye’nin gecekondu ile mücadelesinde bir model teşkil edecek projelere açık. Her biri birbirinden farklı içeriğe sahip ve deneysel yorumlara açık, belediyeler için ileriki projelerde de bir model olarak kullanılma olasılığı taşıyan yarışma projelerinin en önemli özelliği ise uygulanacak olmaları.

EUROPAN Türkiye Jüri Üyeleri
Jüri, devlet ve özel sektörlere mensup, farklı disiplinlerden gelen üçü yabancı olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşuyor. Kentsel ölçekte projeler üzerine de yoğun olarak çalışan Hollandalı mimarlık ofisi MECANOO’nun yürütücüsü Francine Houben, İtalyan mimar Massimiliano Fuksas ve RWTH-Aachen’dan şehir plancısı Prof.Dr. Gerhard Fehl jürinin yabancı üyeleri. Türk jüri üyeleri ise serbest mimarlık yapan Emre Arolat ve Han Tümertekin, Ağa Han Ödülleri Genel Sekreteri Suha Özkan, işveren temsilcisi olarak Hakan Kodal, jüride uzman olarak yer alan İlhan Tekeli ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu üyesi Sefer Kocabaş. Yedek jüri üyeleri ise şehir plancısı Murat Güvenç ve mimar Abdi Güzer.

EUROPAN Nedir?
Kırk yaşın altındaki Avrupalı mimarlara yönelik, kazanan projelerin uygulanmasını amaçlayan bir mimari proje yarışması olan EUROPAN, her birinin kendi ülkesinde uygulamaya yönelik mimarlık yarışması düzenlediği ulusal organizasyonların bir araya gelmesiyle oluşmuş Avrupa çapında bir mimarlık federasyonudur. Ulusal yarışmalar ortak amaçlar, ortak temalar ve ortak bir takvim ile her ülkede paralel yürür ve ön elemelerin ulusal düzeyde gerçekleştiği yarışmada son elemeler iki senelik yarışma sürecinin ardından iki aşamalı jüri değerlendirmesi ile sonuçlanır. Ayrıca konferanslar, atölye çalışmaları, önceki yarışma sonuçlarının sergisi ve uygulamaya dönük atılan adımların aktarıldığı uluslararası toplantılar düzenlenir.

2004 senesinde EUROPAN’a katılan ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin ulusal sekreteryasını yürüttüğü EUROPAN Türkiye’nin ulusal komitesi İhsan Bilgin (komite başkanı), Günkut Akın, Ulvi Günpınar (İstanbul kent temsilcisi), Hüseyin Kahvecioğlu, Ömer Kanıpak, Nevzat Sayın, Feridun Uyar (Antalya kent temsilcisi) ve Ömer Yılmaz’dan oluşuyor.

Detaylı bilgi için:
www.europan-tr.org
www.europan-europe.com
Yarışmanın başlangış tarihi: 7 Mart 2005
Son teslim tarihi: 26 Eylül 2005

EUROPAN Türkiye Ulusal Sekreteryası
(Türkiye’deki üç araziden biri için proje hazırlayan yarışmacılar, projelerini bu adrese göndereceklerdir.)
Arkitera Mimarlık Merkezi
Cemil Topuzlu Caddesi
İş Bankası Blokları A Blok No:8
34726 Dalyan - İstanbul
T: 0 216 355 07 22
F: 0 216 386 94 30

Arkitera

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Rem Koolhas 17 Mayıs 2005 tarihinde saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.


 
Philips Armatür'ün katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz