reklam

12 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İşsizliği ‘inşaat’ bitirir

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, işsizlik oranlarındaki büyük artışın, inşaat sektöründeki küçülme ile doğrudan bağlantılı olduğunu iddia etti. Eren, inşaat sektörünün son 10 yıllık dönemde en keskin küçülmeyi yaşayan sektörlerin başında geldiğini belirterek, “İnşaat sektöründe 2004’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 1’lik bir küçülme kaydedildi. İlk 9 aylık dönem sonu itibariyle gerçekleşen büyüme de yüzde 0.4 ile sınırlı kaldı” dedi.

Şiddetin sebebi de işsizlik
Sektörün sağladığı katma değer ve istihdamın, büyüme dönemlerinde gerçekleşen oranların gerisinde seyrettiğine dikkati çeken Eren, şunları kaydetti: “İnşaat, son 10 yıllık dönemde en keskin küçülmeyi yaşayan sektörlerin başında gelmektedir. Son aylarda, ekonomik büyümeye rağmen rekor düzeylerde seyreden işsizlik oranları inşaat sektöründeki küçülme ile doğrudan ilişkilidir. Hatta birbiri ardınca tanık olduğumuz kapkaç olayları ve diğer toplumsal şiddet örnekleri, artan işsizlik, yoksulluk ve yatırımlardaki gerileme ile yakından ilişkili olan sosyal kriz işaretleri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Bu ödenekle 2005 kayıp
Eren, Türkiye’de, toplam inşaat yatırımları içinde kamu yatırımlarının ağırlıklı bir yer tuttuğunu, bu durumun inşaat sektörünün geleceğini kamunun yatırım bütçesine büyük ölçüde bağımlı kıldığını kaydetti. Mevcut şartların devam etmesi halinde 2005 için de büyüme öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını dile getiren Eren, iyimserliği engelleyen faktörlerin başında, bu yılın bütçesindeki yatırım ödeneklerinin durumunun geldiğini kaydetti. Eren, 2005 bütçesinde yatırıma ayrılmış olan ve ilk bakışta geçen yıla göre yüzde 36 oranında artan 10 milyar 100 milyon YTL’lik ödeneğin, inşaat sektörünü canlandırmasını beklemenin mümkün olmadığını da bildirdi.

Hükümetten beklentiler
Eren, hükümetten makro istikrarı kalıcı ve büyümeyi sürdürülebilir hale getirecek reformlar yapmasını ve yatırım ortamını iyileştirecek tedbirler almasını beklediklerini söyledi. Eren, dünya ortalamalarının çok üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi oranları ile işgücü maliyetlerinin indirilmesi, kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması, verginin tabana yayılması, bürokrasinin azaltılması, yarım kalmış yatırımlar ve enerji yatırımları başta olmak üzere kamu-özel sektör ortaklığına dayalı alternatif finansman modellerinin uygulamaya konulmasının, yatırım ortamı, dolayısıyla inşaat sektörünü olumlu etkileyecek tedbirler arasında yer aldığını vurguladı. Eren, “İşsizlik, yoksulluk ve cari açıklar, mevcut durumda Türkiye’nin en önemli problemleridir. İnşaat, istihdam ve döviz kazandırıcı özellikleriyle bunların ikisine birden en kısa sürede çözüm bulacak 1 numaralı sektördür” diye konuştu
Türkiye

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz