reklam

19 Nisan 2005 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Zonguldak’taki binaların yüzde 70’i tapusuz arazide bulunuyor

Zonguldak’ın mülkiyet, trafik, susuzluk, çöp ve kanalizasyon sorunlarını düzeltmede önemli mesafeler aldıklarını söyleyen Belediye Başkanı Gonca, Zonguldak’ın susuzluk problemini de kayıp-kaçağı önleyerek çözdüklerini anlattı.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Zonguldak’ı rahatsız eden mülkiyet, trafik, susuzluk, çöp ve kanalizasyon sorunlarını düzeltmede önemli mesafeler aldıklarını söyledi. Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin davetlisi olarak katıldığı mangal partisinde konuşan Gonca, bir yıllık başkanlığı boyunca yaptığı icraatı ve kendisine yöneltilen eleştirileri değerlendirdi.

Zonguldak’ın en öncelikli sorununun mülkiyet problemi olduğunu belirten Gonca, “Zonguldak’ın yüzde 30’unda tapu var. Yeni alanların açılması için meclis üyelerimizle birlikte göreve geldiğimizde bir çalışma başlattık. Zonguldak’ta Hazine arazileri üzerinde konutlar, işyerleri, binalar mevcut. Kimsenin tapusu yok. Bazılarının tapu tahsis belgesi var. Ancak tapulu alan çok az. İnşaat yapmak isteyenden tapu kaydı istiyoruz. Olmadığı için kimse veremiyor. Biz de inşaat izni, ruhsatı veremiyoruz.” dedi. Zonguldak’ın en büyük sorunu olan mülkiyet sorununu halletmek üzere havadan fotoğrafların çekilmesi işini ihale ettiklerini anlatan Gonca, şu bilgiyi verdi: “Bu konuda Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nden de bilgi desteği aldık. Dört ay içersinde havadan kentin çekilmiş fotoğrafları elimize ulaşacak.

İkinci aşamada plansız kentleşmeyi önlemek için yeniden planlama yapacağız. Mahallelerimizin jeolojik etütlerini tamamlayacağız. Bunları yaparken vatandaşımızın özlük haklarını da koruyacağız. Bu proje için belediyemizin kasasından bir trilyon lira çıkacak. Proje sonrası ürettiğimiz arsaları Milli Emlak’tan devralacağız. Zonguldak’ın en önemli sorunu olan mülkiyet sorununu çözerken cesur ve yürekli davranıyoruz.”

Zonguldak’ın su problemini, kayıp-kaçağı önleyerek çözdüklerini söyleyen Gonca, “Ulutan Barajı’nın su falan kaçırdığı yok. Kentteki kayıp-kaçak en büyük su kaybı idi. Göreve geldiğimizde öncelikli olarak su fiyatlarını düşürdük. Su fiyatlarında yüzde 45’e varan indirim yaptık. Buna rağmen tahsilat oranımız arttı. Biz görevi devraldığımızda barajda 12 milyon metreküp su vardı. Şimdi 13,5 milyon metreküp su var. 2003 yılında yaşanan kış kadar, 2004’te kış yaşanmadı. Buna rağmen barajdaki su arttı, su kullanımı da arttı. Su olayındaki başarımız başarısızlık gibi gösterilmeye çalışılıyor. 2004 yılının üç aylık dönemine göre 2005 yılının üç aylık döneminde su tahsilatımız yüzde 15 oranında arttı. 450-500 bin metreküp civarında olan su harcaması da 555 bin metreküplere çıktı. Yine de sorun yok.” dedi.

Zonguldak’ın en büyük problemleri arasında yer alan trafiğin rahatlaması için dere yatağının değiştirilmesi, çevre yolunun yapılması ve mevcut demir köprünün sökülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gonca, mevcut Tekel binasını da kaldırmanın önemini anlattı. 12 trilyonluk bu projenin yüzde 40 tenzilatla yapılabileceğine de işaret eden Gonca, “Dere güzergahının değiştirilmesi bizim olmazsa olmazlarımızdandır.” ifadesini kullandı.

Zonguldak’ın kanayan yarası olan kanalizasyon sorununu kökten çözecek olan 50 trilyon liralık projenin, İspanya’dan temin edilen krediyle 18 ayda tamamlanacağını kaydeden Başkan Gonca, 3,5 yıl sonra Zonguldak kent merkezinde denize girilebileceğini söyledi.

Zonguldak’ın bugüne kadar çözüme kavuşturulmayan çöp sorununu da kökten çözeceklerini söyleyen Başkan Gonca, şunları söyledi: “Zonguldak’ın iki önemli sorunu vardı. Birisi kanalizasyon, diğeri çöp. Bu iki sorunu kökten çözüyoruz. Geçmiş dönemlerde de her belediye başkanı adayının seçim bildirgesinde bu iki sorun vardı. İktidar partisine mensup belediye başkanları olmalarına rağmen bu konuyu çözmediler. Bu iki proje Zonguldak’ın önünü açacak projelerdir. Çöp projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’mız yüzde 30-40 oranında para olarak bu projeyi finanse edecek. Sapça mevkiinde tesis için yer bulduk.”
Zaman - Abdullah Karabacak

 

Nisan 2005 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz